Hava Durumu

Çene kemiği erimesi neden olur?

Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer uyardı: "Günlük ağız bakım yöntemlerinin gerektiği gibi uygulanmaması sonucu, diş etlerinde kanamayla birlikte iltihap oluşur. Bu basit diş eti iltihabı, tedavi edilmezse zamanla dişlerin etrafını saran kemik dokusunu etkiler ve çene kemiğinin boyutsal olarak şekil değiştirmesine ve erimesine yol açar. Ayrıca diş çekimlerinden sonra da çene kemiğinde hızla erime meydana gelebilir. Bunun dışında kötü yapılmış kron köprü protezlerinin bakımları ihmal edilirse yine kemikte geniş kayıplar oluşabilir. Son olarak uzun yıllar damaklı protez kullananlarda da kemik kayıplarına rastlanmaktadır."

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2017 00:14
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2017 00:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Çene kemiği erimesi neden olur?

ÇENE KEMİĞİ ERİMESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

"Kaybolan kemik dokusunun yeniden oluşturulabilmesi için birtakım kemik yapılandırma yöntemleri kullanılır. Fakat bu yöntemlerin başarısı, hastaya ve erimenin olduğu bölgeye; hatta şekline göre değişiklik gösterir. Bu tekniklerde insan veya hayvan kaynaklı kemikler kullanılır. Bu kemikler, özel tekniklerle laboratuvar ortamında insan kemik dokusuna uygun hale getirilir. Kaybolan çene kemiğinin içerisine cerrahi operasyonla yerleştirilir. Bunun sonucunda kaybolan çene kemiği yeniden yapılanır. Buna 'box teknik' denir."

ÇENE KEMİĞİ ERİMESİNDE BOX TEKNİK UYGULAMASI

"Box teknikte, kaybolan kemik dokusunun üç boyutlu olarak yeniden yapılması amaçlanır. Dişlerini yıllar önce kaybetmiş ve çene kemiği eridiği için protez kullanamayacak hale gelmiş kişilere bile yıllar sonra yeniden sabit protez yapılabilir. Operasyon sırasında eriyebilen, dokuyla uyumlu "polilaktik asit plakaları" özel bir yöntemle çene kemiğine yerleştirilir. Daha sonra hayvan kemiğinden; inek, dana, sığır veya at kemiklerinin birtakım işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen ve kemik bankalarından temin edilen kemik grefti ile doldurulur ve iyileşmeye bırakılır. Uygulamanın üzerinden 6-8 ay geçtikten sonra sağlıklı kemik dokusu elde edilir. Günümüzde box tedavisi ve yerleştirilen implantlarla hasta rahatlıkla yepyeni dişlere sahip olabilmektedir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.