Hava Durumu

CERN beklenen açıklamayı yaptı

CERN, Higss bosonu olması muhtemel yeni bir atomaltı parçacığının bulunduğunu bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2012 11:06
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2012 11:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
CERN beklenen açıklamayı yaptı
İsviçre'deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nden (CERN) yapılan açıklamada, Higss bosonu olması muhtemel yeni bir atomaltı parçacığının bulunduğu bildirildi.

Bilim ekiplerinden birinin başı olan Joe Incandela, Büyük Hadron Çarpıştırıcısından elde edilen verilerin, yeni bir atomaltı parçacığının bulunduğuna ilişkin keşfi, şüpheye yer bırakmayacak ölçüde kesin hale getirecek düzeyde olduğunu söyledi.

CERN'deki ATLAS deneyinin sözcüsü Fabiola Gianotti, "Elimizdeki veride, 126 GeV kütle bölgesinde yeni bir parçacığın belirgin izlerini 5 sigma seviyesinde gözlemliyoruz" ifadesini kullanarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (BHÇ) ve ATLAS'ın mükemmel verimi ve çok sayıda kişinin olağanüstü çabası bizi bu heyecan verici duruma getirdi. Bu sonuçları son haline getirmek için biraz daha zaman gerekiyor. Daha fazla veri ve daha fazla çalışma da bu yeni parçacığın özelliklerini bulmak için gerekli olacaktır."

CERN Araştırma Müdürü Sergio Bertolucci de "Bu sonuçlar karşısında heyecanlanmadan durmak çok güç. Bende, ihtiyatlı bir yaklaşımla, şimdi dallara ayrılan bir noktaya geldiğimiz izlenimi uyandı: Yeni parçacığı inceledikçe, gelecekte elde edilen verileri daha iyi kavrayabileceğimiz bir gelecek görüyorum" diye konuştu.

Torunlarıma ben ordaydım diyeceğim
ATLAS deneyinin araştırmacılarından Califorina Üniversitesi Fizik Bölümü'nden Dr. Gökhan Ünel, bugün atomaltı parçacığı konusunda iki kardeş ve rakip deneyde beklentilerin üzerinde sinyal görüldüğünü belirtti.
Ünel, "Gerçekten bir şey gördüğümüze inanıyoruz. Unutulmaz günler yaşıyoruz. Torunlarımıza işte ben oradaydım diyeceğim çok heyecanlı anlar yaşadım" dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.