Hava Durumu

CHP Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, kamuoyunda 'çoklu baro düzenlemesi' olarak bilinen 7249 sayılı Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Başvuru dilekçesini teslim eden Altay, Anayasa Mahkemesi önünde basın açıklaması yaptı. Altay, "21 maddenin iptali için başvuru yaptık. Başvurumuzun kabul edileceğine eminim" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 16.07.2020 18:38
Haber Güncellenme Tarihi: 16.07.2020 18:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
CHP Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu

CHP, Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle birlikte, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, kamuoyunda 'çoklu baro' olarak bilinen kanunun iptal edilmesiyle ilgili dilekçeyi AYM'ye teslim ettikten sonra bir basın açıklaması yaptı. Engin Altay'ın açıklamasından satır başları şunlar:

21 MADDENİN İPTALİNİ TALEP ETTİK

* Bu kanun milleti kutuplaştırmaya, ayrıştırmaya yönelik hükümlerin iptaline yöneliktir. Bu kanun 28 maddedir, biz bu 21 maddesinin iptalini talep ettik. Bu sık karşılaşılan bir durum değildir. 15 ve 18'inci maddelerin ilintili olduğu için 21 maddeyi içermektedir.

* Anayasa'nın 88'inci maddesi, iç tüzüğü işaret eder. İçtüzük çiğnenmiş ve komisyon toplanmıştır. Biz buna eylemli içtüzük ihlali diyoruz. Bunların yok hükmünde olduğunu biliyoruz. Bu nedenle eylemli içtüzük ihlali nedeniyle teklifin tümünün iptalini istedik.

* 15'inci maddeye yönelik itirazımız var. Bu da 2 bin avukatın baro kurabilmesidir. Baroların görevi hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmaktır. Bizim ülkemizde yargı çevresinden anlaşılan illerdir. Aynı yargı çevresinde iki baronun örneği yok.

ÇATIŞMA MERKEZİNE DÖNÜŞTÜRÜR

* İstanbul'da 23, Ankara'da 8, İzmir'de 4 baro kurulabilir. 'Ne var bunda' denilebilir. Barolar arası ideolojik, ekonomik ve siyasi rekabet düzeni, disiplini ortadan kaldırır. Ayrıca farklı dinsel, etnik, ideolojik ve hatta yaşam tarzı üzerinden oluşacak barolar adliyeleri çatışma merkezine dönüştürür.

* Yüksek mahkemenin elinde geniş bir içtihat havuzu var. Bu başvurumuzun kabul edileceğine dair yüzde 100'lük bir inançla buradan ayrılacağım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.