Hava Durumu

CHP Bursa Milletvekili Kaleli'den Bakan Şimşek'e Reza Zarrab sorusu

CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e bir gazeteye verdiği röportajında, "200 ton altın ihraç edip, Türkiye'ye 25 milyar TL gelir sağladım. Cari açığın yüzde 15'ini ben kapattım" iddiasını gerçek olup olmadığını sordu.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2014 14:31
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2014 14:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
CHP Bursa Milletvekili Kaleli'den Bakan Şimşek'e Reza Zarrab sorusu

Bakan Şimşek'in yazılı cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na bir soru önergesi veren Kaleli, "17 Aralık Rüşvet ve Yolsuzluk operasyonunun bir numaralı sanığı Rıza Zarrab, Sabah gazetesinde yer alan röportajında "200 ton altın ihraç edip Türkiye'ye 25 milyar TL gelir sağladım. Cari açığın yüzde 15'ini ben kapattım' ifadesini kullanmıştır" diyerek şu sorulara yanıt istedi:

"Rıza Zarrab'ın ifadesi reel anlamda ne kadar gerçektir? Son beş yılda ülkemizin cari açığı yıllar itibarıyla ne kadardır? Ekonominin denge içinde yürümesinde ve cari açığın kapatılmasında Rıza Zarrab'ın yürüttüğü ticari faaliyetlerin etkisi yüzde kaçtır? Son 10 yılda ülkemizde üretilen altın miktarı yıllık olarak kaç tondur? Aynı sürede ithal edilen altın miktarı yıllar itibarıyla kaç tondur?

Zarrab'ın ihraç ettim dediği 200 ton altın, Türkiye'nin enerji ithalatı nedeniyle İran'a ödemesi gereken borçları için biriken parayla ithal edilen altın mıdır? Bu işlem sürecinde Rıza Zarrab'a resmi ya da gayrı resmi bir görev verilmiş midir? Rıza Zarrab'ın kendi ifadesiyle de doğruladığı 200 ton altın hangi tarihlerde nereden temin edilmiş ve hangi zamanlarda nereye ihraç edilmiştir?

Cari açığın ancak ülkede üretilen, katma değeri olan bir malın döviz karşılığı satışı ile azaltılabileceği ekonomik bir gerçeklik olarak kabul edilmekteyken, ithale dayalı altın ihracıyla cari açığın kapatılması mümkün müdür? Rıza Zarrab'ın Türkiye sınırları içindeki ekonomik faaliyetleriyle ilgili Mali kayıt tutulmakta mıdır? Bu faaliyetler doğrultusunda Rıza Zarrab'ın Türk vatandaşlığına geçtiği tarih olan 2006 yılından bugüne ödediği vergi miktarı ne kadardır?

Ülkemizin cari açığının yüzde 15'i 200 ton altın ihraç edilerek kapatılabiliyorsa, Türkiye cari açığının tamamını kapatma gücüne sahip değil midir? Türkiye'nin altın ithalatının 2011 yılından itibaren hızla artmasının nedenleri nedir? Altın ithalatı iç piyasadan doğan talep karşılığı mı hız kazanmıştır? Ödemeler dengesinin düzeltme kalemi olarak bilinen "Net Hata Noksan' kaleminin ana kalem olan "Sermaye ve Finans' kalemini geçecek derecede artmış olmasının Rıza Zarrab'ın altın ithal ve ihraç faaliyetiyle bir ilgisi var mıdır?"

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.