Hava Durumu

CHP'li Öztunç: Hatay'daki yangında ihmal ve kasıt var

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Hatay'daki yangınla ilgili açıklamalarda bulundu. 5 gün süren yangında bakanlık ve Orman Müdürlüğü'nün ilk müdahalesinde gecikme olduğunu ifade eden Öztunç, birçok noktada başlayan yangın bölgesinde daha önce altın aramaları ve sondajlar yapıldığına dikkat çekti. "Bu yangın iyi araştırılmalı" diyen Öztunç, yangınla ilgili bir şüphelinin gözaltına alındığını ve serbest bırakıldığını da belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2020 20:32
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2020 20:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
CHP'li Öztunç: Hatay'daki yangında ihmal ve kasıt var

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla Hatay'daki yangın yerinde incelemeler yapan CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, il binasında partililer ve milletvekilleri ile yangına dair dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Konuşmasında yaptığı ziyaretlerdeki izlenimlerini paylaşan Öztunç, kasıt iddialarının bir an önce aydınlatılması gerektiğini belirtti. Hatay'daki maden arama izinlerine de değinen Öztunç, "Kimse başka hesaplar içine girmesin. Orman yeniden ağaçlandırılmalı, köylü ekmeğini o ormandan kazanıyor" dedi.

İHMAL İDDİASI

Bu kadar büyük bir yangını daha önce görmediğini vurgulayan Öztunç açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

*3 bin ile 3 bin 500 hektarlık bir alan yanmış. Yangına ilk müdahaleyi büyükşehir belediyesi yaptı. 11.00'de başlayan yangına saat 15.00'te yangın söndürme helikopterleri ve bir uçak geldi.

*Yani ilk çıktığında daha hızlı davranılsaydı, uçak ve helikopterler daha çok olsaydı belki de bu yangın bu kadar büyümeyecekti.

*Sayın Bakan son açıklamasında 3 dakikada müdahale edildiğini söylemiş ama helikopterler 4 saat sonra gelmişler. Bu bir ihmaldir. Eğer daha fazla helikopter hemen gelmiş olsaydı, az rüzgârla hemen kontrol altına alınırdı.

Korkutan yangın 5 gün sonra kontrol altına alınabildi. Yangında 3 bin ile 3 bin 500 hektarlık bir alanın küle döndü.

"ORMAN YANGININDA BİLE SİYASİ HESAP YAPIYORLAR"

*Sayın Bakan Hatay'a geldi, müdahaleyi yönetti ama nedense büyükşehir belediye başkanını çağırmadı. Lütfü Savaş seçilmiş bir başkandır.

*İtfaiye, su ona bağlı. Ama Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile görüşmedi bile. Orman yangınında bile siyasi hesap yapıyorlar. Çağırıp, görüşmesi gerekirdi.

KİMİN YAKTIĞI BELLİ DEĞİL

*Bugün Sayın Vali ile görüştüm. Bir kişi gözaltına alınmış ve ifadesinin ardından serbest bırakılmış. Henüz neden çıktı, kim yaptı belli değil. Kimileri 4 noktada aynı anda başladı diyor, kimileri bir nokta diyor ama birçok noktada başladığı belli ise; birileri yaktı demektir.

*Bu yangın iyi araştırılmalı. Burada Valilik, emniyet, jandarma ve hükümet iyi bir görev yapmalı, bu yangın her ne sebeple çıkarıldıysa; o sorumlular mutlaka bulunmalıdır. Yanan ağaçlar yerine yeni ağaç dikilmeli.

"HİÇ KİMSE BURALARDA BAŞKA HESABA GİRMESİN"

*Hiç kimse buralarda başka hesaba girmesin. Kimse 'Maden vardır çıkartırız, krom vardır, altın vardır...' deyip o işin peşine düşmesin. Uyarıyoruz. Biz buna CHP olarak izin vermeyiz.

*Biz Hataylı vekillerle beraber Hatay'da yanan yerlere orman yerine başka bir şey yapılmasına asla izin vermeyiz. Daha önce altın aramaları, sondajlar yapılmış.

*Oralarda başka maden aramalarına izin vermeyeceğiz. O alanın yeniden ağaçlandırılıp orman köylülerinin geçimine devam etmesini sağlamak lazım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.