Hava Durumu

Çiftçiye 780 milyon lira doğal afet desteği

Bakan Pakdemirli, bu yıl afetler nedeniyle 57 ilde, 163 bin 850 üreticiye ait 4 milyon 328 bin 685 dekar alanın etkilendiğini belirterek, "Bu afetlerin büyük bölümü mayıs ayı içinde oldu.

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2020 08:46
Haber Güncellenme Tarihi: 12.06.2020 08:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Çiftçiye 780 milyon lira doğal afet desteği

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2020 yılında doğal afetlerden etkilenen çiftçilere tarım sigortası kapsamında 780 milyon lira hasar tazminatı ödeneceğini söyledi.

Bakan Pakdemirli, narenciye üreticilerinin taleplerini göz önünde bulundurarak aşırı sıcakların da sigorta kapsamına alınması için çalışma başlatıldığını açıkladı. Türkiye'de 2020 yılı içinde meydana gelen aşırı kar yağışı, aşırı sıcak, aşırı yağış, dolu, güneş yanıklığı, sel su baskını, çığ, deprem, don, fırtına, yangın, heyelan, hortum, kırağı, yıldırım düşmesi gibi afetler nedeniyle 57 ilde, 163 bin 850 üreticiye ait toplam 4 milyon 328 bin 685 dekar alanın etkilendiğini ifade eden Pakdemirli, "Bu afetlerin büyük çoğunluğu mayıs ayı içesinde meydana geldi. Tarım sigortası kapsamında olan afetlerle ilgili TARSİM tarafından yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda yaklaşık muallak hasarlar dahil 780 milyon lira hasar tazminatı ödenecek. Ekspertiz çalışmalarının bitirilmesinden sonra hasar tazminat ödemeleri yapılacak" diye konuştu.

SICAKLIK ZARARI TAZMİNATI

Bakan Bekir Pakdemirli, tarım sigortası kapsamında olan riskler için TARSİM hasar raporu ile, tarım sigortası kapsamına girmeyen afetler için ise üreticilerin, İl/İlçe Hasar Tespit Komisyonu raporuyla Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne başvurarak, tarımsal kredi borçlarını erteletebileceğini ya da taksitlendirebileceğini söyledi. Mayıs ayı içerisinde ani sıcaklık değişimleri nedeniyle Akdeniz ve Ege bölgelerindeki bazı illerde turunçgil, zeytin ve bağ üretim alanlarında küçük meyve dökümlerinde artış meydana geldiğini belirten Bakan Pakdemirli, "Ülkemizde uzun yıllardır ilk kez turunçgilleri olumsuz etkileyen aşırı sıcak zararı yaşandı. Aşırı sıcak zararı tarım sigortaları kapsamında bulunmuyor. Bu konuda gelen talepleri dikkate alarak önümüzdeki yıl itibariyle narenciyede sıcaklık zararının TARSİM kapsamına alınması için bilimsel bir çalışma başlattık" şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.