Hava Durumu

Çığ felaketinden acı haber!

Van-Bahçesaray kara yolunun 33. kilometresinde üzerine çığ düşen minibüsteki yolculardan hayatını kaybedenlerin sayısı 5'e yükseldi.

Haber Giriş Tarihi: 05.02.2020 06:30
Haber Güncellenme Tarihi: 05.02.2020 06:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Çığ felaketinden acı haber!

Akşam saat 17.00 sıralarında bir minibüsle iş makinesinin üzerine çığ düştüğü ihbarı üzerine bölgeye AFAD, UMKE, 112 Acil Servis, Karayolları, itfaiye, güvenlik korucuları ve jandarma ekipleri sevk edilmişti. Kurtarma ekiplerinin zamanla yarıştığı çalışmalar sonucunda bulunan minibüsteki Fethi Turan, Sadık Türkeş, Nezih Turan, Mehmet Yaralı, Veysel Atlan, Adalet Turan ve Emirhan Kaymaz sağ olarak kurtarılırken, Saadet Tosun, Muhteber Alav, Kenan Turan ve Narıç Turan'ın da cansız bedenlerine ulaşılmıştı. Olay yerinde yapılan tüm müdahalelere rağmen Emirhan Kaymaz'ın da hayatını kaybetmesiyle ölenlerin sayısı 5'e yükseldi.

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaralıları ziyaret eden Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Vali Mehmet Emin Bilmez, "Bugün saat 17.00 sıralarında Van merkezden Bahçesaray'a gitmekte olan bir yolcu minibüsümüz, Karapet Tüneline 4 kilometre kala yaklaşık 3 bin metre rakımda karayolları iş makinemizle çığ altında kalıyor. Haberi alır almaz AFAD, UMKE, 112 Acil Servis, itfaiye, Karayolları ve büyükşehir ekipleri olay yerine sevk edildi. Kurtarma çalışmalarında ilk olarak operatör kurtarıldı ve hastaneye sevk edildi. Bir süre minibüs arandı ve yeri tespit edildi. Minibüste ilk etapta 5 kişi sağ kurtarıldı, sonra 4 vatandaşımızın cansız bedenine ulaşıldı. Daha sonra 2 vatandaşımız yaralı olarak kurtarıldı. Yaralılardan biri tüm müdahalelere rağmen maalesef hayata döndürülemedi. Şu an itibariyle 5 vefat eden vatandaşımız var. Operatörle birlikte sağ kurtarılan 7 yaralımız var ve 2 kişinin daha çığın altında olabileceğini değerlendiriyoruz. Bölgedeki çalışmalarımız devam ediyor. Ama kar yağışı ve tipi devam ediyor. Yeni yağan karla birlikte yeni bir çığ tehlikesi oluşmuş. Çalışılabildiği son ana kadar ekiplerimiz alanda çalışacak. Alanda yeterince ekibimiz ve ekipmanımız var. Herhangi bir sıkıntımız yok. Çığın altında olduğunu değerlendirdiğimiz 2 kişiye de ulaşılır inşallah. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Yaralılarımızdan hayati tehlikesi olan da bulunmamaktadır" dedi.

OPERATÖR O ANLARI ANLATTI

VAN- Bahçesaray karayolu üzerinde meydana gelen çığ felaketinde kısmen kara gömülen iş makinesinden kendi imkanları ile kurtulan Bahattin Karagülle, ihbarda bulunarak bir minibüsün kar altında kaldığını bildirdi. İhbar üzerine harekete geçen ekiplerin zamana karşı başlattıkları mücadele ile 7 kişinin çığ altındaki minibüsten kurtarılmasını sağlayan Karagülle, "Ben sadece üzerime düşen insanlık görevimi yaptım. Yetkililere haber verdim ve elimden geleni yaptım. İnşallah iyi olur dedi.

Van- Bahçesaray karayolunun 3 bin rakımlı Karabet geçidi yakınlarında çığ düşmesi sonucu kar küreme çalışması yapan iş makinesi ile minibüs kar altında kaldı. Kısmen kar altında kalan iş makinesinden kendi imkanları ile yaralı kurtulan Bahattin Karagülle, içerisinde yolcuların bulunduğu bir minibüsün çığ altında kaldığını ihbar etti. Karagülle'nin ihbarı üzerine zamana karşı kurtarma operasyonu başlatan ekipler, yoğun kar yağışı ve tipiye rağmen kısa sürede olay yerine giderek kurtarma çalışması başlattı. Köylülerin de destek verdiği çalışmalarla toplarca ağırlığındaki kar yığını altında kalan minibüsteki 7 kişi, sağ olarak kurtarıldı.

'MİNİBÜS SÜRÜCÜSÜNÜ UYARDIM'

Yaptığı ihbar ile 7 kişinin kurtarılmasında önemli rol oyanayan ve olayda yaralanan Karagülle, Van Bölge Eğitim ve Araştırma hastanesinde tedaviye alındı. DHA muhabirine olay anını anlatan Bahattin Karagülle, çığ felaketinden önce minibüs sürücüsünü uyardığını ancak sürücünün kendisini dinlemediğini ifade etti. Karagülle, "Ben onlara geri dönün dedim. Ben onlara görüş mesafesi sıfır, fırtına var, tipi var, çığ da gelmiş; beni dinlerseniz geri dönelim dedim. Onlar da son bir kez daha dene de belki çıkarız dediler ama keşke dinleselerdi beni. Ben sadece üzerime düşen insanlık görevimi yaptım. Yetkililere haber verdim ve elimden geleni yaptım diye konuştu.

'ARKADAŞIM MİNİBÜSÜ GÖRMEDİĞİNİ SÖYLEYİNCE EYVAH DEDİM'

Minibüsle iş makinesinin arasında 15 metre bulunduğunu ve çığ düşmesinin ardından minibüsün yukarıda kaldığını düşündüğünü ifade eden Karagülle, Minibüsle aramızda en fazla 15 metre vardı. Ben çığ beni götürdü ama onlar yukarıdalar diye düşündüm. Bu düşünceyle biraz bekledim. Sonra baktım seslendim kimse yok. 20-25 dakika bekledim sonra kendi çabalarımla çıkmaya çalıştım. Çok şükür, sonra çıktım. Oradan yürüyerek yola çıktım. Yola çıktığımda ilk aradığım şey minibüs oldu. Dedim mutlaka geri dönmüşlerdir. Sonra yaklaşık 1 kilometre yürüdüm. Boynum ve kolum çok ağrıyordu. Yürümekte güçlük çekiyordum. Minibüsün yanına 1 kilometre yürüdükten sonra baktım başka bir minibüs durmuş zincir takıyor. Daha önceden de tanıdığım bir arkadaştı. Yetiştim, Ferdi dedim, telefonun çekebileceği bir yere git. Ferdiye minibüsü tarif edip geri dönüp dönmediğini sordum. Bana minibüs görmediğini söyledi. Eyvah dedim diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.