Hava Durumu

Çıksın bu akıllı adam

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, "Twitter'dan atılan bir mesajın size mal edebilme imkanı yok. 'O hesap benim değil' derseniz hiçbir şey yapamazlar" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2013 12:57
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2013 12:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Çıksın bu akıllı adam

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Twitter'ın, dünyanın her yerinde, özellikle Türkiye'de hukuku olmayan sosyal mecra olduğunu söyledi.

Twitter'ın ABD hukukuna tabi olduğunu, Türkiye'de kurumla ilgili işlem yapılamadığını ifade eden Aksünger, "Siz Twitter'ı Türkiye'de mahkemeye verseniz bile kaale alacağınız yasal ortam yok. ABD'de bile twitter üzerinden mesajlar delil olarak kabul edilmiyor" dedi.

Aksünger, kişilerin, örgütlenmek için haberleşmesinin evrensel bir insanlık hakkı olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin, sosyal medyayı kullanmada dünyada 10, Avrupa ilk 5'te yer aldığını belirten Aksünger, Tunus'ta atılan twitlerin yüzde 70'inin dışardan atılırken, bu oranın Türkiye'de yüzde 8-9'u geçmediğini kaydetti. Aksünger, ana akım medyanın Gezi Parkı olaylarını vermemesi nedeniyle twitter seline maruz kalındığını kaydetti.

Aksünger, bu alanın kısıtlanamayacağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsanlara şunu söylemek istiyorum: Twitter'dan attığınız herhangi bir twiti size mal edebilme imkanı bence yok. 'O hesap benim değil' dersem kim ispat edecek bunu, kolluk kuvveti mi? Böyle bir yeteneği varsa etsin. İnsanlar fotoğrafını değiştirdiler, papatya koydular, 'bu Twitter hesabı benim değil' dediler. Nasıl ispat edecekmiş, çıksın bir akıllı adam, bu işi en iyi bilen bakan anlatsın, böyle bir şey yok. Fazıl Say, retweet etti, 'benim değil' dese hiçbir şey yapamazlar. Twitter'da bazı profillere bakıyorlar, resimler ile takip ettikleri ve onu takip edenlerden gerçek isim çıkarmaya çalışıyorlar. Sonra ismini tespit etmişlerse, gidip MERNİS'te yazıyorlar, oradaki adrese gidiyorlar, 'sen yaptın' diyorlar. O kişi de 'yaptım' diyorsa alıp sorguya çekiyorlar. 'Benim değil' derse hiçbir şey yapamazlar. İnsanları korkutmaya çalışan bir iktidar var. İnsanlar, mailleri de dahil olmak üzere bilinçli kullanım yaratmak istiyorlarsa özgür yazılımlara eğilsinler, özellikle IP'lerinizin tespit edilemeyeceği."

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in Twitter nedeniyle açtığı davalara ilişkin bir soruya Aksünger, "Gökçek, bunu tespit ediyorsa tek bir yerden yapıyordur. Kişilerin isimlerine bakıyordur, devlet kurumlarında başka ilişkileri vardır, MERNİS projesinden isimleri alıp, adreslerini buluyor, öyle dava açıyordur. Onlara hem baskı yapıyor, hem de mahkeme süreçlerine götürmeye çalışıyor. O tür mahkeme açılmış arkadaşların hepsi bize gelsin, gereken her türlü yardımı yaparız. Gökçek aleyhine de dava açma hakları var. Tamamıyla ahlaki de bir sorun. Merkezi idarenin, böyle bir konuda Gökçek ile ilgili dava açması lazım. Sen nereden buluyorsun? Bazı konuları takip etmek üzere kurulan merkezlerden bahsediliyor, bu konuyu araştırıyorum. Öyle ya da böyle bu işin bir yerinde denk gelecek. Çünkü o konuyu ben ondan daha iyi biliyorum. Adamın işi gücü fare işi yapmakla geçiyor, ona buna laf yetiştirip, fare işi yapıyor neredeyse" karşılığını verdi.

Aksünger, Türkiye'nin altyapısının, büyük ölçekte bir siber saldırı olması halinde bunu kaldıramayacağını belirterek, "Bu altyapı ve kafayla Türkiye'nin kamu kurumlarının hepsini tarumar ederler. WikiLeaks'ın elinde Başbakan ile ilgili dünya kadar belge olduğunu biliyorum" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.