Hava Durumu

Çin, Everest zirvesine 'ayrım hattı' çekecek

21 Nisan'da Nepal ile Çin'in Tibet Özerk Bölgesi arasındaki sınırda yer alan Everest Dağı'nda ilk kez koronavirüse rastlanmasının ardından Çin, dağcılarla temas yoluyla koronavirüs bulaşmasını önlemek amacıyla dağa Çin tarafından tırmananları ayıran bir hat oluşturmayı planlıyor.

Haber Giriş Tarihi: 11.05.2021 10:01
Haber Güncellenme Tarihi: 11.05.2021 10:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Çin, Everest zirvesine 'ayrım hattı' çekecek

Dünyayın en yüksek dağı Everest Dağı'nda salgından bu yana 21 Nisan'da ilk kez koronavirüse rastlandı. Kovid-19 vakasının metrelerce yüksekliğe tırmanan profesyonel dağcı gruptan bir sporcuda görüldüğü ifade edildi.

Dağcıların tebdir nedeniyle karantinaya alınırken, koronavirüse yakalan sporcunun helikopterle Katmandu'daki bir hastaneye tahliye edildiği belirtildi. Bölgede rastlanan ilk koronavirüs vakası olduğunu belirten yetkililer, daha önce başka vakaya rastlanmadığını kaydetti.

7 MAYIS'TA DAĞCILARA TEKRAR AÇILDI

Çin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle geçen yıl turlara kapatılan Everest Dağı'nın kuzey yamacını tekrar dağcılara açtı. Çinli yetkililer, sağlık raporlarını göstermeleri ve ülkenin enfeksiyon riski düşük bölgelerinden gelmeleri şartı ile 38 dağcıya Everest'in zirvesine tırmanmaları için izin verildiğini açıkladı. Öte yandan, dağcıların zirveye tırmanırken sosyal mesafe kurallarına uymaları ve düzenli ateş ölçümlerinden geçmeleri gerektiği kaydedildi.

AYRIM HATTI ÇEKİLECEK

Çin, dünyanın en yüksek doruğu Everest Dağı'na Nepal tarafından tırmanan dağcılarla temas yoluyla yeni tip koronavirüs (Kovid-19) bulaşmasını önlemek amacıyla dağa Çin tarafından tırmananları ayıran bir hat oluşturmayı planlıyor. Çin haber ajansı Xinhua'da yer alan habere göre, bir grup Tibetli dağ rehberi tırmanışlar başlamadan önce dağ zirvesinde bir ayrım hattı kurmakla görevlendirildi. Dağa kuzeyden, Çin tarafından dağcıların hattın güneyine, Nepal tarafına geçmeleri, oradan tırmanan dağcılarla yakınlaşmaları yasaklanacak.

Hem Çin hem Nepal Kovid-19 salgını nedeniyle Everest'e tırmanışları yasaklamıştı. Dağ turizminden elde edilen gelirin ekonomisinde büyük paya sahip olduğu Nepal, turizmi biraz olsun canlandırmak amacıyla bu yıl 408 dağcıya Everest'e çıkış izni vermişti. Çin ise bu yıl 21 Çinli dağcıya zirveye tırmanma, 17 dağcıya ise kuzey yamaçlarında gezinme hakkı tanımıştı. Nepal ile Çin sınırında yer alan Everest Dağı'nın zirvesi, 8 bin 848 metre yüksekliği ile "dünyanın en yüksek doruğu" konumunda bulunuyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.