Hava Durumu

Çin ile görüşen Taliban'dan 'Afganistan ayrılıkçı üssü olmayacak' güvencesi

ABD'nin öncülüğünde NATO'nun çekilmesiyle dikkatler Afganistan'a yönelirken, Asya'nın dev gücü, üst düzey bir Taliban heyetini ağırladı. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Taliban'ın Katar'daki Siyasi Bürosunun Başkanı Molla Abdul Gani Birader'i kabul etti.

Haber Giriş Tarihi: 28.07.2021 11:13
Haber Güncellenme Tarihi: 28.07.2021 11:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Çin ile görüşen Taliban'dan 'Afganistan ayrılıkçı üssü olmayacak' güvencesi

Çin Dışişleri Sözcüsü Zhao Lijian, Bakan Wang Yi'nin Taliban'ın Katar'daki Siyasi Bürosunun Başkanı Molla Abdul Gani Birader'le görüşme gerçekleştirdiğini teyit etti.

Zhao, bir heyet eşliğinde Çin'i ziyaret eden Birader'le görüşmenin bugün Çin'in Tientsin kentinde yapıldığını belirtti.

Üst düzey Taliban heyeti Çinli yetkililerle görüşmeler yürütürken, AFP'ye konuşan Taliban sözcüsü Muhammed Naim, heyetin Pekin'e, Afganistan'ın ayrılıkçıların üssü olmayacağı ve bir başka ülkeye komplo kurmak için kullanılmayacağı yönünde güvence verdiğini söyledi.

Naim "İslam Emirliği, Çin'e Afganistan topraklarının hiçbir ülkenin güvenliğine karşı kullanılmayacağına dair garanti verdi. Onlar (Çin) da Afganistan'ın içişlerine karışmama ve sorunları çözmesine, barışa kavuşmasına yardım etme sözü verdi" dedi.

Pekin, 76 kilometrelik, yol geçmeyen, dağlık sınırının bulunduğu Afganistan'ın Sincan'daki Uygur ayrılıkçıların Çin'e yönelik eylemleri için kullanılabileceğinden korkuyor.

Görüşmeler yürütülürken, yabancı güçlerin çekilmesine koşut Taliban'ın Çin ile sınır bölgeleri dahil Afganistan'da hakimiyet alanını genişletmek için düzenlediği saldırılar devam ediyordu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.