Hava Durumu

Çocuklarımıza kurban ibadetini nasıl anlatalım

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Çocuk Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özalp Ekinci "Öncelikle, Kurban bayramının anlamı ve dinimizdeki yeri çocuklara bulundukları yaşa göre uygun ifadeler seçilerek anlatılmalıdır. Tüm yaş gruplarında, Kurban bayramının insanların birbirleri ile yardımlaşmaları ve paylaşmalarına vesile olduğu özellikle ifade edilmelidir" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 31.07.2020 12:11
Haber Güncellenme Tarihi: 31.07.2020 12:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Çocuklarımıza kurban ibadetini nasıl anlatalım

Doç. Dr. Ekinci; Ekonomik imkanları yeterli olmayan ailelere kurban etlerinin ikram edilmesi ile bayramın toplumun tüm katmanlarında birlikte kutlandığı anlatılmalı; ve bu anlamda kurban bayramının toplumsal dayanışma için önemi vurgulanmalıdır. Okul öncesi yaşlardan itibaren çocuklar yardımlaşma ve paylaşım kavramlarını kavramaya başlarlar. Çocuklara bayramın bu yönleriyle anlatılması anlaşılmasını kolaylaştıracaktır.

ÇOCUKLARIMIZA KURBAN İBADETİNİ NASIL ANLATALIM

Genel olarak çocuklar 10-11 yaşlarından itibaren soyut kavramları algılamaya başlarlar. Bu yaştan küçük çocuklarda Kurban bayramı ve dini görevlerimizle ilgili bazı soyut kavramlar tam olarak anlaşılmayabilir. Bu sebeple, 11 yaş öncesi çocuklarda, kurban bayramı ailelerin bir arada olduğu bir dini bayram şeklinde anlatılmalı ve toplumsal dayanışmaya daha çok değinilmelidir. 11 yaştan büyük çocuklara, Kurban bayramının dinimizdeki yeri ve kurban kesimi ibadeti, çocuğun mizaç özellikleri de dikkate alınarak, daha ayrıntılı olarak açıklanabilir.

12 YAŞINDAN KÜÇÜKLERE İZLETİLMEMELİ

Her ne kadar ailelerin geleneklerinde farklılıklar olabilse de, 12 yaştan küçük çocuklara kurban kesiminin izletilmemesi doğru bir yaklaşımdır. Özellikle okul öncesi dönemdeki çocukların kurban kesiminin yapıldığı yerden uzak tutulması yerinde olacaktır. Bu kurallara uyulması, hem çocukların bulundukları yaşın bilişsel özellikleri nedeniyle olumsuz duygular yaşamamaları hem de daha sonraki yıllarda Kurban bayramının anlamını doğru olarak algılayabilmeleri açısından önemlidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.