Hava Durumu

Çocukluk çağı korkuları ile nasıl başa çıkılır?

Çocukluk çağı korkusu ve kaygıları aileleri en zorlayan konuların başında geliyor. Uzman Klinik Psikolog Ece Özçırak, çocukların korkularını yenmesi için onların iyi gözlenmesi gerektiğini söylerek bu konuda anne-babalara çok iş düştüğünü belirtti. İşte tavsiyeler...

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2020 13:35
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2020 13:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Çocukluk çağı korkuları ile nasıl başa çıkılır?

Çocukların korkularını yenmesinin ailenin yardımı ile olabileceğini belirten Uzman Klinik Psikolog Ece Özçırak, "Çocukluk çağı korkuları özellikle 2-6 yaş arasında yaşanır. Bu korkular yaşa göre değişkenlik gösterebilir. 2 yaşındaki ve 5 yaşındaki çocuğun korkuları farklıdır. Bu korkuların temelini anlamak çok önemlidir. Ailelerin bu durumda çocuklarını çok iyi gözlemlemeleri lazım. Bununla birlikte çocukların korkularının da küçümsenmemesi gerekiyor. Onları yok saymadan korkuların sebeplerine birlikte çözüm bulunması gerekiyor" dedi.

"Çocuklar korkuyu öğreniyor"

Çocukların korkuyu öğrendiklerini belirten Özçırak, "Doğdukları günden itibaren çocuklar ailelerini çok iyi gözlemlerler. Anne ve babanın dış dünyadaki uyaranlara verdiği tepkiler de çocuklar için korkuyu öğrenme biçimini geliştirebilir. Aileler burada sadece öğrenme veya model alma yoluyla korkuları tetikleyen tek kişiler değildir. Çocuğun korktuğu şeyin birlikte saptanması çok önemlidir.

"Korkularını somutlaştırın"

Birtakım bilgisayar oyunları da çocuklar için korkutucu olabiliyor. O yüzden çocukların tercih ettikleri şeyleri iyi takip etmek gerekiyor. Çocukların korkularını somutlaştırmak onların sorunlarıyla baş etmesinde yardımcı olacaktır. Mesela korktuğu bir nesnenin resmi çizilip komik bir hale getirilebilir" şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.