Hava Durumu

Covid-19 geçirenler için akciğerleri iyileştiren nefes egzersizleri

Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan corona virüs salgını geçiren hastaların ciğerlerinde kalıcı hasarlar kalabiliyor. Bu hasarları en aza indirmek için Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzm. Dr Çağlayan Aslanbaş, hastalık sonrası uygulanacak nefes egzersizlerini anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 16.07.2020 21:50
Haber Güncellenme Tarihi: 16.07.2020 21:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Covid-19 geçirenler için akciğerleri iyileştiren nefes egzersizleri

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzm. Dr Çağlayan Aslanbaş, "Covid-19 sonrası dönemde günde en az 3 defa yapılan solunum egzersizleri, akciğer kapasitesini artırırarak zarar görmüş akciğer dokusunun iyileşmesini hızlandırıyor" dedi.

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzm. Dr Çağlayan Aslanbaş, pandemide Covid 19'a yakalanıp iyileşenler için nefes egzersizleri önerdi. Hasta stabil olduğunda ve bulaştırıcılık ortadan kalktığında solunum egzersizi yapılması gerektiğine dikkat çeken Aslanbaş, "Covid-19 enfeksiyonu akciğerleri etkileyerek zatürre gelişimine yol açıyor. Zatürre akciğerlerde su tutulması ve skar doku gelişmesi ile akciğer kapasitesini azaltarak solunum sıkıntısı oluşturuyor. Solunum egzersizlerini günde en az 3 defa yapmak akciğer kapasitesini artırırarak zarar görmüş akciğer dokusunun iyileşmesini hızlandırıyor. Doğru yapılan solunum egzersizleri nefes darlığı, göğüste dolgunluk gibi semptomlari geriletmenin yanı sıra, kişilerin kaygı bozukluğu, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sorunlarını da hafifletir. Yasam kalitesinde artış sağlar ve kişilerin günlük yaşama dönüş sürelerini kısaltır" bilgisini verdi.

4 aşamalı solunum egzersizi nasıl yapılır?

Aslanbaş, COVID-19 sonrası dönemde akciğerlerin kapasitesini arttıran solunum egzersizlerini şöyle anlattı:

Büzük dudak solunumu, diyafragmatik solunum, derin nefes alma egzersizi, ve kontrollü öksürük egzersizlerini, güçlü akciğerlere sahip olmak için öneriyoruz.

Büzük dudak solunumu egzersizi için rahat bir pozisyonda oturun. Yavaş ve sakin bir şekilde burundan 2-3 saniyede nefes alın. Dudaklarınızı ıslık çalacak gibi büzerek ağızdan 5 saniye içinde nefes verin. Nefesinizi boşaltmak için fazla güç sarfetmeyin. Nefesiniz kesilene kadar üflemeye devam edin.

Diyafragmatik solunum egzersizi

Diyafragmatik solunum egzersizinden bahseden Aslanbaş, "Oturarak ya da hafif yatar pozisyonda başınızın ve dizlerinizin altına yastık koyarak yapmalısınız. Kendinizi rahat hissedeceginiz bir pozisyonda olmalısınız. Sağ elini kullananlar sağ elini karnının üzerine, sol elini göğüs kemiğinin üzerine yerleştirmelidir. Solaklar el yerleşimini tam tersi seklinde yapmalı. Burnunuzdan 2-3 saniye boyunca nefes alın. Nefes alırken karnınız dışa doğru hareket etmeli, göğüs kafesiniz olabildiğince sabit kalmalı. Nefes, ağızdan dudaklar büzülerek verilmeli ve nefes verirken karnınızın üzerine hafifçe elinizle bastırmalısınız. Yavaş ve derin bir nefes alın ve kontrollü olarak verin" dedi.

Derin nefes alma egzersizi

Derin nefes alma egzersizine de değinen Aslanbaş, "Yaparken her iki elinizi yanlarda kaburgalar üzerine yerleştirip rahatça oturun burnunuzdan derin bir nefes alın ve göğüs kafesinizin genişlediğini hissedin. Aldığınız nefesi 5 saniye boyunca tutmalısınız. Burundan yavaşça ve derin bir nefes şeklinde, soluduğunuz havanın tamamı boşalana kadar nefes verin" tavsiyelerinde bulundu.

Kontrollü öksürük egzersizi için rahat bir pozisyonda oturulmasını öneren Aslanbaş, ağızdan derin bir nefes alarak nefesin 3 kere de güçlü bir şekilde öksürerek verilmesi gerektiğini belirtti.

Covid-19 enfeksiyonu devam ederken bu egzersizlerin yapılmamasının altını çizen Aslanbaş, sözlerini şöyle tamamladı;

Bu nefes egzersizlerinin aktif hastalık döneminde yapılmasını hem bulaştırıcılığı artırma hem de mevcut hastalığın semptomlarını şiddetlendirme ihtimali nedeniyle önermiyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.