Hava Durumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump'la Paris'te görüşecek

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile ortak açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Trump, 'Halkbank davası için talimat vereceğim' dedi'' diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 03.11.2018 19:08
Haber Güncellenme Tarihi: 03.11.2018 19:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump'la Paris'te görüşecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Değerli dostum Ukrayna devlet başkanı ve heyetini ülkemizde misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. İçinde bulunduğumuz yıl Ukrayna ile köklü geçmişe sahip ilişkilerimizin 100. yıl dönümüdür. Osmanlı İmparatorluğu 1918 yılında genç Ukrayna halk devletini tanıyan ilk devletlerden biri olmuştur. Bugün ilişkilerimizi o günkü öncü vizyonla yürütüyoruz. Aslında Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyinin 7. toplantısı bu vizyonun farklı bir yansımasıdır. İlişkilerimizi stratejik ortaklık seviyesine çıkardığımız 2011 yılından bu yana her sene düzenli olarak bu çalışmaları sürdürüyoruz. Bu sayede ilişkilerimizi her geçen yıl daha güçlendirdik ve daha da güçlendirmeye devam edeceğiz. Vatandaşlarımız bildiğiniz gibi seyahatlerini karşılıklı olarak kimlikle yapabiliyorlar. Ukrayna'dan ülkemize gelen turist sayısı 2018 yılında 1 milyonu aşmıştır. Bugün bu toplantıda serbest ticaret anlaşmasını yıl sonuna kadar bitirme kararlılığındayız. Bu anlaşmayla birlikte ikili ticaret hacminin 10 milyar doları yakalayacağına inanıyorum. Savunma sanayi alanında işbirliğimiz her geçen gün güçlenerek devam ediyor. Şirketlerimiz ortak projelere imza atar hale geldiler. Konsey toplantıları ilişkilerimizin ahdi zeminin sağlamlaştırılmasına vesile hazırlıyor. Az önce değerli dostum Poroşenko ile Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey sonuçlarına ilişkin ortak bildiriyi imzaladık. Bu belge bir sonraki Ukrayna'da yapacağımız zirveye kadar yol haritasıdır" dedi.

"KIRIM'IN YASADIŞI İLHAKINI TANIMADIĞIMIZI VE TANIMAYACAĞIMIZI TEKRAREN VURGULADIK"

Bu ikili ve heyetler arası görüşmelerde bölgesel sorunları ele aldıklarını belirten Erdoğan, "Bu vesileyle Ukrayna'nın egemenlik ve toprak bütünlüğünün siyasi birliğinin korunmasına dair tutumu güçlü bir şekilde yineledik. Kırım'ın yasadışı ilhakını tanımadığımızı ve tanımayacağımızı tekraren vurguladık. Ülkemiz ister Kırım'da yaşayan isterse işgal sonrasında bölgeden ayrılmak zorunda kalan Kırım Tatarı vatandaşlarının haklarını korumaya devam edecektir. Kırım Tatarı kardeşlerimize sahip çıktıkları için kıymetli dostuma teşekkür etmek istiyorum. Ukrayna'nın doğusundaki çatışmaların uluslararası hukuka uygun olarak barışçıl ve diplomatik yöntemlerle çözüme kavuşmasını temenni ediyoruz. Büyükelçi Ertuğrul Apakan'ın Ukrayna AGİD özel misyonunun çalışmalarını takdirle izliyoruz. Ülkemiz Ukrayna'daki reform sürecini gönülden desteklemektedir. Reformların başarıya ulaşması sadece Ukrayna'nın değil bütün bölgenin yararına olacaktır" ifadelerine yer verdi.

FETÖ KONUSU

FETÖ konusuna da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ukrayna ile ikili ilişkilerimizin FETÖ konusuna değinmek istiyorum. 15 Temmuz'un ardından Ukrayna makamları dostluğumuzun gereğini yaparak gerekli desteğini göstermişlerdir. Önümüzdeki dönemde Ukrayna'daki FETÖ varlığının bütünüyle ortadan kaldırılması için işbirliğimizin devam edeceğine inanıyorum. Bu konuda maarif vakfıyla özellikle Ukrayna Milli Eğitim Bakanlığının işbirliğine vurgu yaptık. Bu vesile ile dostum Poroşenko'ya ilişkilerimizin güçlendirilmesi için teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Ukraya Devlet Başkanı Poroşenko'nun açıklamaları şöyle;

- Türkiye sadece komşu değil kilit ortağımızdır.

- Kırım için beraber çalışmaya kararlıyız.

- TİKA ile yeni bir hukuki temele kavuştuk.

- Kültürler iş birliğinin gelişmesinden de memnunuz.

SORU CEVAP

TUTUKLU MAHKUMLAR

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: Daha önce malum iki Kırımlı kardeşimiz bize söylenmişti. Bunu bizler Rusya tarafına ilettik. Serbest bırakılmışlardı. Şimdi daha geniş bir liste bizlere verildi. Ve biz bu listeyi hemen Rusya tarafına ilettik. Temennim odur ki onlarla ilgili bu süreci takip edeceğiz ve başarılı oluruz.

MÜNBİÇ

Öncelikle tabii sayın Trump ile yaptığımız görüşmede bildiğiniz gibi masada olan çok çok önemli bazı konular var. Bunlardan bir tanesi Suriye'deki gelişmeler. Bunun başını da Münbiç çekiyor. Münbiç'te devriye çalışmaları devam ediyor. Eğitim çalışmaları Gaziantep'te yapıldı. Bizim hedefimiz bir an önce Münbiç'ten terör örgütlerinin çıkması. Çünkü bununla ilgili Dışişleri Bakanımız ve Amerikan Dışişleri Bakanı tarafından belirlenmiş bir yol haritası vardı. Bu yol haritasına uyulmadı. Şimdi de bu yol haritasının uygulama zamanı dedik.

HALBANK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump'ın Halkbank konusunda talimat vereceğini söyledi.

YAPTIRIM KARARI

Bu yaptırımı kaldırma kararına varmıştık. Onunla ilgili de eş zamanlı olarak Amerika ve Türkiye saatiyle belirlenen gün ve saatte yaptırımlar kaldırıldı. 10 - 11 Kasım'da Paris'te bir toplantı var. Sayın Trump ile orada yüz yüze görüşeceğiz. Dünya liderlerinin bir kısmıyla görüşme fırsatı yakalayacağız.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.