Hava Durumu

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Beştepe'de Kabine Toplantısı sürerken açıklamalarda bulundu. Kalın, "Belki mart ayı içerisinde bir Astana süreci toplantısı yapılabilir. Bunun çalışması sürüyor" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 06.02.2020 19:57
Haber Güncellenme Tarihi: 06.02.2020 19:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan önemli açıklamalar

Kalın'ın açıklamalarından satır başları şöyle;

- Toplantıda çığ felaketi ve İstanbul'daki uçak kazası ele alındı. Yaşanan hadiseler hepimizi üzmüştür.

- Çevre ve İçişleri Bakanları depreme ilişkin sunum yaptı. Deprem sonrası çalışmalarda ciddi mesafeler alındı. Yardım çalışmaları ve hasarlı binaların yıkım çalışmaları sürüyor. Yaraların sarılması için atılan adımlar memnuniyet verici. Felaketlerle ilgili gerekli tedbirler alınacak.

İDLİB'DEKİ GELİŞMELER

- Yeni bir döneme girmiş bulunuyoruz. Rusya ve İran ile çalışma yürütüyoruz. Rusya'dan bir askeri heyetin Türkiye'ye gelmesini bekliyoruz. Gelişmeler ele alınacak.

- Askeri gözlem noktalarımız yerinde kalacak. Rejim bu güne kadar yüzlerce kere mutabakatı ihlal etti. Yapacakları her hatanın çok net yanıtları olacak. Uluslararası topluma da sorumluluk düşüyor.

Rejimin niyeti savaştır. İnsanları katletmek ya da yerlerinden etmektir. Biz Türkiye olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye devam edeceğiz.

Uluslararası topluma da önemli sorumluluklar düşüyor. Sivillerin korunması, göç dalgasının önlenmesi gibi konularda sadece Türkiye'nin sorumluluğu gibi ifade etmek doğru değildir. Konu sadece bizimle ilgili değil.

Almanya'nın oradaki yerleşim ile ilgili bir katkısı oldu. Bunun diğer ülkelere de örnek olması gerekiyor.

Belki mart ayı içerisinde bir Astana süreci toplantısı yapılabilir. Bunun çalışması sürüyor.

LİBYA'DA ATEŞKES ÇABALARI

- Hafter güvenilir bir aktör değil. Türkiye'nin sürece katılması, aslında Libya krizine de bir denge getirmiştir. Bize ilk günlerde Türkiye'nin burada ne işi var diyenler bile bunu kabul ediyor. Her ne kadar uluslararası toplum ona baskı yapıyor gibi gözükse de biz gerçeği biliyoruz. Hafter'in hala savaştan yana olduğunu biliyoruz.

ABD'NİN FİLİSTİN'İ İŞGAL PLANI

- Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir. Bu plan Ariel Şaron'un planıdır. Türkiye, Filistin halkının yanında olmaya devam edecek.

- Başka bir mesela Filistin meseleseydi. Ortada bir Filistin olarak tanıtılan devlet dahi yoktur. İsrail'in içinde küçük küçük dağıtılmış toprak parçacıkları haline getirilmiştir. Bu plan Filistin'e egemenlik hakkı tanımıyor. İki devletli çözüme katkı sağlamıyor. Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi, Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir. Kudüs'ün el değiştirmesi, tarihi ve dini kimliğinin değiştirilmesi mümkün değildir. Bu plan, barış ve istikrarı getirecek bir plan değildir

- Topraksız, tarihsiz bir Filistin hayal etmektedirler. Bazı Arap ülkelerinin bu plana destek vermesi de dikkat çekicidir.

AP'DE TERÖR PROPAGANDASI

AP'deki konferans Kürtlerin geleceğini ele almak bahanesi ile teröristlerin kendi propagandasının yapıldığı bir platforma dönüşmüştür. Bu Avrupa Parlamentosu'nun suç işlediğinin delilidir. Oraya katılanlar teröre açıkça destek vermektedir.

ABD ile istihbarat paylaşımları devam ediyor.

ABD İLE İSTİHBARAT PAYLAŞIMI

Devam ediyor. Ama yeterli mi? Buna evet demem mümkün değil. Terör örgütleriyle mücadelemizde müttefiklerimizden yeterli destek görmüyoruz."

F35'LER İLE İLGİLİ ORTAK KOMİSYON
Ortak komisyon kurulması fikri kasım ayında yaptığı ziyarette gündeme gelmişti. Maalesef bugüne kadar bir netice alamadık yaptığımız görüşmelerde. S-400'ler Türkiye'de olduğu sürece F35'lerin verilmeyeceği noktasındalar. Bizim teklifimiz hala masada. Teklifimizi yeniledik."

İDLİB'DEKİ DURUM

Soçi Mutabakatı çerçevesinde İdlib mutabakatı hala masada duruyor. 12 gözlem noktasını da bu mutabakata göre belirledik. Aynı harita üzerinden müzakerelerimizi yürüteceğimizi bildirdik. Rejimin askerlerimize yönelik herhangi bir tehdit olduğunda karşılıksız bırakmayacağımız bilmeleri gerekiyor."

KIZILAY'A YAPILAN BAĞIŞ

Burada süreci başlatan bağış sahibidir. Şartlı bir bağıştır. Vergi kaçırılması ya da usulsüzlük yapılması söz konusu değil. Kurumlarımızı yıpratarak kimsenin eline bir şey geçmez."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.