Hava Durumu

Darbecilerin B planını böyle bozdu

Darbecilerin ‘B planı’, Malatya’daki 2. Ordu Komutanlığı’nı devreye sokmaktı. Bu plan, Üsteğmen Muhammet Hakan Erkuş’un askerlerine emri ve pistin valilik ile belediye tarafından kapatılmasıyla son buldu

Haber Giriş Tarihi: 23.07.2016 09:17
Haber Güncellenme Tarihi: 23.07.2016 09:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Darbecilerin B planını böyle bozdu
Darbecilerin ‘girişimlerinin başarısız olması durumunda’ ikinci senaryo olarak 2. Ordu Komutanlığı’nı devreye sokmayı düşündükleri öğrenildi.Malatya Valisi Mustafa Toprak, 16 Temmuz Cumartesi günü sabah 04.30 sularında 7. Ana Jet Üssü’nde 4 adet F-4 savaş uçağının havalanmak için her türlü hazırlığını yaptığının tespit edildiğini, ancak pisti araçlarla kapatarak buna izin vermediklerini söyledi.
 
Bu girişimin yanı sıra 2. Ordu Komutanlığı’nda darbe planının bozulmasıyla ilgili çok önemli bir ayrıntı daha ortaya çıktı. 7. Ana Jet Üssü’nde görevli olan Hava Ulaştırma Bölük Komutanı Kıdemli Üsteğmen Muhammet Hakan Erkuş’un askerlerine verdiği bir talimat, hain planı bozdu. Erkuş, askeri yakıt tankerlerinin vanalarını söktürüp anahtarlarıyla birlikte toprağa gömdürdü. Bu müdahale, darbe girişiminin ikinci dalgasını başlatmak ve Kayseri’den Malatya’ya gelen kargo uçaklarını kaldırmak isteyenlerin planını durdurdu.
 
7 NAKLİYE UÇAĞIYLA, 550 ASKER TAŞIYACAKLARDI
 
Kayseri 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı’ndan darbe girişimi gecesi 7 askeri kargo uçağı izinsiz olarak havalandı. Nakliye uçakları, kendi üstlerine dönüş için izin verilmeyince, sistemlerin kapalı olmasına rağmen Malatya 7. Ana Jet Üssü’ne yine izin almadan radar yardımıyla iniş yaptı. Kargo uçaklarında 39 yüksek rütbeli subay, uçak teknisyeni ve silahçı astsubaylar bulunuyordu. Bu ekip, yakıt aldıktan sonra Siirt, Şırnak, Hatay ve Denizli’nin Çardak İlçesi’ndeki birliklerden Akıncı 4’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’na yaklaşık 550 asker indirmeyi planlıyordu.
 
Üsteğmen Erkuş’un “Yakıt vermeyin” emri, uçakları adeta felç etti. Baba Levent Erkuş, oğlunun yakıt tanklarından sorumlu olduğunu belirterek, “O gece görevli değildi. Darbe girişimini duyunca şehre indi. Emrindeki askerler kendisine ulaşıp 7 uçağın yakıt almak istediğini iletince buna izin vermedi ve tankerlerin vanalarını söktürttü” dedi.
 
‘GURUR DUYUYORUZ’
 
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır da darbe girişiminde bulunulduğu gece uçakların havalanmaması için iş makinelerini üsse sevk ettiklerini dile getirerek, “Pistleri kapattık. Bu sırada içeriden de askerlerin yakıt tankerlerinin vanalarını sakladıklarını öğrendik. Vatansever, milletini seven askerlerimizin de üzerlerine düşen görevi yerine getirdiklerini öğrendik, onlarla gurur duyuyoruz, teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.