Hava Durumu

Davutoğlu: "Gerekirse görevi iade edeceğim"

Başbakan Davutoğlu ile MHP lideri Devlet Bahçeli Meclis’te bir araya geldi. Kritik görüşme yaklaşık 2.5 saat sürdü. İlk açıklama Davutoğlu'ndan geldi.

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2015 16:34
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2015 16:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Davutoğlu: "Gerekirse görevi iade edeceğim"
AK Parti ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasının ardından gözler, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin görüşmesine çevrildi.

Başbakan Davutoğlu ve MHP lideri Bahçeli, saat 14.20'de Meclis'te bir araya geldi.Davutoğlu ile Bahçeli'nin Kocatepe Camisi'ndeki şehit törenine katılması nedeniyle görüşmenin 20 dakika geç başladığı öğrenildi.

Basına kapalı gerçekleştirilen görüşme saat 16.45'te sona erdi. Kritik zirve, 2.5 saat sürdü. Bu arada, görüşme öncesi Başbakan Davutoğlu'nu karşılamayan Bahçeli, görüşmenin ardından Davutoğlu'nu kapıya kadar uğurladı. 

İLK AÇIKLAMA DAVUTOĞLU'NDAN

Başbakan Ahmet Davutoğlu, görüşme sonrası açıklama yapıyor. İşte Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları:

Her şeyden önce görev aldıktan sonra 13 temmuz’da kılıçdaroğlu, 14 temmuz’da bahçeli ile görüştüğümde yol haritasını kamuoyuyla paylaşmıştım.

Bahçeli’yle bir araya geldik. Bunu daha önce de hem kılıçdaroğlu hem de bahçeli’ye ayrı ayrı, diğer tarafla da görüşeceğimizi paylaşmıştım.


Samimi dürüst açık yürekli bir görüşme gerçekleştirdik. Güvenlik operasyonları bağlamında bilgi paylaşımı oldu. Geldiğimiz son aşamayı telefonla daha önce paylaşmıştım. Kılıçdaroğlu’na da bilgi aktarmıştım. Bahçeli’ye de terörle mücadele konusunda geldiğimiz aşamayı paylaştım. Bugünlerde bölgede çevremizde yaşanan gelişmeler ve terörle mücadele konusunda geldiğimiz nokta etrafında da, ülkemizin hükümetsi zkalşmaması için daha önce kendisiyle mutabık kaldığımız şekilde görüşmeyi gerçekleştirmek istediğimi ifade ettim.

Kendisi de açık bir ifadeyle ve tam bir dürüstlük içinde, daha önce kamuoyuyla paylaşmış olduğu 4 konuyu da gündeme getirerek, bunları tek tek ele alındığında AK Parti ile koalisyon imkanını görmediğini ifade etti. Ben kendisinin yaklaşımını, genel başkan olarak saygıyla karşıladığımızı ifade ettim. Daha sonra olabilecek senaryolarla, bir koalisyon mümkün görülmüyor, kısa süreli seçim koalisyonu mümkün görünmüyor, azınlık hükümeti destek vermeyeceklerini belirtmişti. Erken seçim kararı için de bir hükümet meclis’e gelirse, meclis’i toplamak isterse toplantıya katılacaklarını ve erken seçime de destek vermeyeceklerini ifade etti.

MHP'nin AK Parti ile koalisyon yapmak için 4 şartı 

İşte o şartlar: 
- Anayasa'nın ilk dört maddesi değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez. Bu, MHP'nin vazgeçilmez şartıdır.

- Çözüm süreci eksiksiz ve bahanesiz olarak ortadan kaldırılması, Sürecin tümüyle tasfiyesi, müzakere kabul etmeyen talep ve isteğimizdir.

- Toplum hayatını felç eden, adalet ve ahlak kurallarını hiçe sayan rüşvet ve yolsuzluk iddialarının 17-25 Aralık kapsamında tekrar ele alınarak, ucu kime dokunursa dokunsun üzerine gidilmesi tartışmasız isteğimizdir.

- Anayasal yetki ve sorumluluklarını inat ve ısrarla çiğneyen, hiçbir kural tanımayan Cumhurbaşkanı'nın, görevinin gerektirdiği meşru ve hukuki zeminde bulunmasının yanı sıra kuvvetler ayrılığı prensibinin parlamenter demokrasiyle muhafazası, sağlıklı bir koalisyon için aradığımız temel kriterdir.

GÖRÜŞME BAŞLADI

Bahçeli, toplantı öncesinde görüşmenin MHP'nin ilkeleri çerçevesinde gerçekleşeceğini ve Davutoğlu’nun teklifini görmek istediklerini anlattı.

MHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) tarafından AK Parti ile görüşmeler konusunda yetkilendirilen Bahçeli, tavrına ilişkin ip uçlarını yazılı açıklamayla verdi.

Bahçeli, açıklamasında "İlke ve şartlarımızın kabulü halinde, milliyetçi hareket partisi değil elini, gövdesini taşın altına koymaya kararlıdır" ifadelerini kullandı.

MHP'NİN ŞARTLARI

Bu arada; MHP, TBMM’deki kritik görüşme öncesinde koalisyon için şartlarını da tekrarladı.

MHP, olası seçim hükümeti ya da azınlık hükümetine destek önerilerine sıcak bakmadığını belirterek; çözüm sürecinin tamamen bittiğinin açıklanması, 4 eski bakanla ilgili yolsuzluk soruşturmalarının yeniden açılması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın anayasal sınırlara çekilmesi şartlarıyla koalisyonu gündeme alabileceğini belirtiyor.

MHP'nin koalisyon için öne sürdüğü bir diğer şart ise Anayasa'nın ilk dört maddesinin değiştirilmemesi.

ERKEN SEÇİM HAZIRLIĞI

Öte yandan, MHP, erken seçim için de teşkilatlarını harekete geçirdi.

Bahçeli'nin talimatıyla, MHP’nin ilkelerinin ve aldığı kararların partililere ve halka anlatılması istendi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.