Hava Durumu

Demirel'den Ergenekon yorumu: Heyecanlanmayın

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel Ergenekon davası kararları için bu yorumu yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 06.08.2013 14:17
Haber Güncellenme Tarihi: 06.08.2013 14:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Demirel'den Ergenekon yorumu: Heyecanlanmayın

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, "Ergenekon davasında" açıklanan kararlara ilişkin, "İlk mahkemenin kararıdır, sonra ona itiraz mümkündür, ondan sonra yüksek mahkemelere gider, temyize gider. Birçok dereceden geçer. Onun için ilk kararlar heyecan uyandırmamalıdır" dedi.

Demirel, tatilini geçirmek üzere özel uçakla Isparta'dan İzmir'e geldi. Karayoluyla Çeşme ilçesine geçen ve burada bir otele yerleşen Demirel, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Burada dostumuz, arkadaşımız var. Mümkün olduğu kadar hava alacağız. 'Toz kaldıracağız' derler ya hani, toprak kaldıracağız" dedi.

Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtlayan Demirel, "Ergenekon davasında" bugün açıklanan karara ilişkin bir soru üzerine yaptığı değerlendirmede, yargılamada verilen kararların tek safhadan oluşmadığına işaret etti.

Demirel, bugün açıklanan kararın da ilk karar olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"İlk mahkemenin kararıdır, sonra ona itiraz mümkündür, ondan sonra yüksek mahkemelere gider, temyize gider. Birçok dereceden geçer. Onun için ilk kararlar heyecan uyandırmamalıdır ama halk ilk kararlarda adaletle hareket edildiği ve devletin adalet işlerinin hakça görüldüğü intibasına gelmelidir. Bu intibaya gelinceye kadar hukuk düzeni olmaz. Eğer halk yargının adaletle tevcih edildiğine kani değilse hukuk düzeni yoktur. Umuyoruz ki, Türkiye'de bu büyük, her bakımdan önemli davaların halkın nazarında yargıyı yaralayan değil, güçlendiren nitelikte neticelenmesi olsun."

Söz konusu davanın, çeşitli derecelerden geçtikten sonra bir nihayete ereceğini, önemli olanın da bu olduğunu vurgulayan Süleyman Demirel, şöyle devam etti:

"Nihai neticeye bağlandığı zaman Türk vatandaşı da demelidir ki, 'şimdi oldu, suçlular cezalandı, suçsuzlara da bir şey yapılmadı'. Eğer suçsuzlar cezalandırılıyor, suçlu olanlara bir şey yapılmıyorsa bir kere bu adalet değildir, sistemimizi zedeler. Onun için bu safhada söylenecek şey, kim olursa olsun mahkemenin dışında söylenecek şey, beklemek. Bundan sonraki safahatı görmektir. Bundan sonra ki safahatta, temyiz safahatı var başka şeyler var ve istediğimiz şey şudur. Türkiye'de, hak arama yolları açıktır ve bu hak arama yolları hakça, sonuna kadar kullanılmalıdır. Benim vatandaşım hakkını arayamadığı şeklinde bir endişeye, bir ikincisi de hakkını aradığı zaman bundan netice alamadığı şeklinde bir endişeye kapılmamalıdır. İnşallah bunların hepsi böyle olur. Türkiye, adaletin hakça dağıtıldığı ve her şeyin çok daha iyi olduğu, yaşanabilir bir ülke olduğu intibaında olmalı, zihinlerde böyle bir Türkiye'nin resmi olmalıdır. Bunu önümüzdeki günlerde görelim. Çok ciddi bir iştir bu. Bu ciddi meseleler, milletimizin gönlünce halledilmiş, gönlünce kararlara bağlanmış olsun ve vatandaşlarımız mağdur olmasın ve devletin hak ararken, vatandaşın hakkını ararken devletin hakkını ararken yaptığı işler de hakça olsun her şey hakça olsun."

Vatandaşların bayramını kutladı

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Demirel, gazetecilere açıklamasında ayrıca vatandaşların Ramazan Bayramı'nı da kutladı.

Süleyman Demirel, "Milletimizin bayramını, mübarek Ramazan Bayramı'nı kutluyorum. Sükunet içerisinde, rahatlık içerisinde bir bayram olsun, barış içerisinde bir bayram olsun. Bayramların maksadı budur zaten. Şimdiden bütün vatandaşlarımın, Türkiye'nin her tarafındaki vatandaşlarımın, İslam dünyasındaki insanların bayramlarını kutluyorum" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.