Hava Durumu

Denetim yapılmıyor!

Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan 2009 yılındaki yangının ardından Uludağ Üniversitesi ile Onkoloji hastanelerinde çıkan yangınlar, kurumların denetlenmediği gerçeğini gözler önüne serdi.

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2012 01:22
Haber Güncellenme Tarihi: 06.06.2012 01:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Denetim yapılmıyor!

Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşanan yangında 9 kişinin yaşamını yitirmesinin ardından Bursa Valiliği koordinasyonunda 3 ekip halinde İl Yangın Denetim Heyeti kuruldu. İlk denetimlerini 2010 yılında tamamlayan ekipler, ikinci denetimlerini de geçtiğimiz yıl sonlandırdı. İlk denetimde14 hastane, 3 huzurevi, 18 yurt ve 1 okulun denetimini yapan ekibin raporunun ardından 3 kurum kapanırken, 3 ay sonra kalan 33 kurum ve kuruluş tekrar denetimden geçti. 2011 yılının denetim raporlarına göreyse 10 hastane, 2 huzurevi ve 16 adet yurt ve 1 adet bina olmak üzere 29 kamu kuruluşunda denetim yaptı.


MEVZUATA UYGUN DEĞİL

Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'nin içinde bulunduğu 2 No'lu İl Yangın Denetim Heyeti, denetimlerde tespit edilen eksikliklerin giderilmediğini ortaya çıkardı. Yapılan iki denetimde de hastanelerdeki eksikliklerin giderilmediği belirtiliyor. 2011 yılı denetimlerinde binanın onaylı projesine uygun yapılmadığı, yangın tedbirlerinin alınmadığı, binaların yangından korunması amacıyla algılama, uyarı sistemlerinin eksik olduğu, elektrik tesisatının riskli olduğu hastanelerde iyileştirme yapılmadığı ifade ediliyor.


İŞTE DENETİM SONUÇLARI

Bursa'daki hastane binalarının yüzde 77'sinde mevcut elektrik tesisatı ve sistemleri mevzuata uygun değil, yüzde 73'ünde yangın algılama ve söndürme tesisatı yok. Yüzde 65'inde ise tahliyede kullanılacak kaçış yolları ve merdivenleri mevzuata uygunluğu içermiyor. Kızılay polikliniğindeki kaçış yolları sonrası yangın merdivenine ulaşım sorunu sürüyor. Diş Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Bursa Yüksek İhtisas Hastanesi ise deprem konusunda güçlendirme yapılması için uygun bulunmadı. Dörtçelik Çocuk Hastanesi'nde ise özellikle kazan dairesi ve yangın kaçışlarıyla ilgili kurallara uyulmadığı belirtiliyor. Fomara Dörtçelik Çocuk Hastanesi'nin ise yangın güvensizliği nedeniyle alarm verdiği ifade ediliyor.


ÖDENEK SIKINTISI VAR

Burs Tabip Odası olarak sağlıkta dönüşüm programıyla ilgili eleştirilerinde kamu hastanelerinin destek hizmetlerine kaynak aktarılmamasını sürekli gündeme getirdiklerini ifade eden Kayıhan Pala, "Kamu hastanelerinde çıkan yangınlar sistemin tamamen kar odaklı çalışmasından kaynaklanıyor. Hastanenin asıl kaliteli hizmet sunmasına olanak sağlayacak elektrik, asansör yoğun bakım ünitesindeki kaynakların yetersiz olduğunu görüyoruz" diye konuştu.


PLANLI, DÜZENLİ, SAĞLIKLI DENETİM

Bursa'nın yangınlarıyla gündem konusu olduğunu belirten Makine Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart da yangın denetimlerinin sağlıklı bir şekilde yapılmadığını söyledi. Planlı, sağlıklı ve düzenli bir yangın denetimi yapılması gerektiğine dikkati çeken Mart, denetim sonucunda ortaya çıkan eksikliklerin giderilmesini istedi. İl Sağlık Müdürü Özcan Akan da, hastanelerin yangın yönetmeliklerine uygun olduğunu savundu.


Haber:
 Rabia DENİZ


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.