Hava Durumu

Dikkat! 100 bin TL cezası var

Bitkisel yağ ürünlerinde hile yapan ve satan iş yerlerine ağır yaptırımlar geliyor.

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2016 08:39
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2016 08:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Dikkat! 100 bin TL cezası var
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hazırladığı yasal düzenlemeyi Meclis’e sunmaya hazırlanıyor. Düzenlemede tağşişli gıda ürünü ve bitkisel yağ üreten kişilere 100 bin lira idari para cezası getiriliyor. Ayrıca hileli ürün satanlara 1 yıl süreyle faaliyetten men cezası verilecek.

Gıda maddeleri üzerinde yapılan hileler bitkisel yağ sanayi sektörüne sekte vurdu. 2016'nın ilk 5 aylık döneminde ortaya çıkan tablo zararın büyüklüğünü ortaya koydu. Bu dönemde yapılan bitkisel yağ ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 azaldı. İhracatta yaşanan şok düşüş Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlık tağşişe yönelik yaptırımları içeren yeni bir yasal düzenleme hazırlığını başlattı.
 
100 BİN LİRA CEZA 1 YIL MEN

 
Hazırlıkları tamamlanan çalışmanın önümüzdeki günlerde TBMM'ye sunulması bekleniyor. Taklit ve tağşişe (hileli karışım) dönük yaptırımların yeniden belirlendiği düzenlemede ağır yaptırımlar yeralıyor. İnsan sağlığını tehlikeye sokan gıda ürünlerini üretenler veya piyasaya arz edenlere 100 bin lira idari para cezası verilmesi düzenlemede öngörülüyor. Ayrıca hileli ürün satan işyerlerine de 1 yıl süreyle faaliyetten men edilmesi yasal düzenlemede yeralıyor.
 
ÜRETİCİ ZARARA UĞRUYOR

 
Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, hükümetin başlattığı yasal düzenleme hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bakanlığın tağşişe yönelik yaptırımları içeren yeni bir yasal düzenleme hazırlığını memnuniyetle karşıladıklarını ve umutlandıklarını kaydeden Büyükhelvacıgil, daha fazla yaptırım istedi. Büyükhelvacıgil, “Tüketici aldatılıyor. Tağşiş, düzgün üretim yapan sanayicimizin rekabet gücünü kırarken, tüketicinin de yanıltılmasına neden oluyor” dedi. 2015 yılında bu alanda denetimlerin sıkılaştırıldığını bu durumu memnuniyetle izlediklerini belirten Büyükhelvacıgil, buna rağmen sektörün zarara uğramayı sürdürdüğünü kaydetti. Büyükhelvacıgil, “Hem iç piyasa, hem de ihracatta tağşiş yaygınlaştı. Bitkisel yağ sektörünün bu yılın beş aylık dönemindeki dış ticaret rakamları değerlendirildiğinde ayçiçeği ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 oranında düştü. Buna karşın hileli karışım yapımında kullanılan kanola, aspir gibi diğer yağlı tohum ithalatında ise artış yaşandı” diye konuştu.

 Türkiye'nin hammadde ihtiyacını karşılayabilmesi için yılda en az 2 milyon ton ayçiçeği tohumu üretilmesi gerekiyor. Bugüne kadar üretimde istenen artış sağlanamadı. Yağlı tohumlu bitkilerin üretiminin yetersiz oluşu ve ithalattaki vergilere işaret eden Büyükhelvacıgil, bu durumun hileli karışımı artırdığını söyledi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.