Hava Durumu

Doğu-batı arasında zehir rotaları!

Uyuşturucu ticareti; afyon ve türevi uyuşturucularda doğudan batıya; sentetik uyuşturucularda ise batıdan doğu ülkelerine doğru bir güzergah üzerinde yapılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2021 08:47
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2021 08:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Doğu-batı arasında zehir rotaları!

MÜSİAD Ankara tarafından düzenlenen 3. Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi'nde İçişleri Bakanlığı tarafından Teknolojik Entegre Sınır Yönetimi ve Gözetleme Sistemleri oturumu düzenlendi. İçişleri Bakan Yardımcısı Tayyip Sabri Erdil'in moderatörlüğünü yaptığı oturumda, Jandarma Genel Komutanlığı Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürü Murat Ekenel, Türkiye'nin transit ülke konumunda kaldığı Afganistan ile Batı Avrupa arasındaki çift yönlü uyuşturucu trafiği hakkında da bilgi verdi.

Jandarma Genel Komutanlığı Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürü Murat Ekenel'in sunumunda öne çıkan hususlar özetle şöyle:

- KOM teşkilatlanması içinde 210 ATAK timi yer alıyor. İl jandarma komutanlıkları bünyesinde 287 uyuşturucu madde arama ve 114 çay ve tütün tespit köpeği görev yapıyor.

Türkiye köprü

- Asya, Afrika ve Avrupa ülkeleri arasında köprü konumunda bulunan Türkiye, başta uyuşturucu madde kaçakçılığı olmak üzere her türlü kaçakçılık ve organize suç faaliyetine yoğun olarak maruz kalmakta. 2020'de uyuşturucu kaçakçılığı yüzde 48 oran ile kaçakçılık suçları içinde ilk sırada yer alıyor. Yasa dışı ekimin oranı ise yüzde 11.

- Türkiye, doğusunda yer alan ülkelerde üretilen afyon ve türevlerinin batıya; Avrupa'da (Almanya, Belçika) üretilen sentetik uyuşturucuların (kaptagon, ekstazi) ise körfez ülkelerine transferinde transit ülke konumunda. Afganistan kaynaklı eroinin dünya piyasasına nakledildiği üç ana rota bulunuyor. Bu rotalar; Balkan Rotası, Kuzey Rota ve Güney Rota.

Uyuşturucunun Balkan rotası

Balkan Rotası, Afganistan'dan başlayarak İran ve Türkiye üzerinden Doğu Avrupa ülkelerine uzanıyor. Balkan Rotası kullanılarak sevk edilen eroin çoğunlukla Afganistan-İran sınırından geçmekte. Ayrıca Pakistan sınırı da küçük miktarlar için kullanılmakta. Balkan Rotası'nda Türkiye'den geçen eroin Avrupa'ya üç koldan sevk ediliyor. Kuzey Kolu; Doğu Balkanlar, Bulgaristan ve Romanya'yı takiben Batı ve Orta Avrupa'ya ulaşıyor. Güney Kolu, Yunanistan sınırını geçerek doğrudan Avrupa Şengen bölgesine yöneliyor. Ana hedef İtalya. Batı Kolu; Batı Balkanlardan geçerek Batı ve Orta Avrupa'ya ulaşıyor. Türkiye, Avrupa kaynaklı uyuşturucuların (ekstazi, kaptagon) Arap ve Ortadoğu ülkelerine yapılan kaçakçılığından etkileniyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.