Hava Durumu

Doğu Karadeniz'de yaş çay hasadı başladı

Doğu Karadeniz'deki Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde, 830 bin dekar alanda yaş çay üretimi bugün başladı. Çay bahçelerine giren üreticiler ilk çay hasadını yaptı. Büyükşehirlerden gelecek, sayıları 20 bini aşan çay üreticileri de bu gece yarısından itibaren kente girmeye başlayacak. Yabancı işçilerin olmayacağı hasat dönemi için bahçeye inen üreticilerden Kadir Şamlı mecbur kaldıklarını belirterek "Girdik artık bahçeye, bundan sonra sıkıntı olmaz inşallah" ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2020 11:43
Haber Güncellenme Tarihi: 19.05.2020 11:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Doğu Karadeniz'de yaş çay hasadı başladı

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, 4 ilde yapılan yaş çay hasadı bugün başladı. Yıllık 1 milyon 100 bin ile 1 milyon 300 bin ton arasında değişen miktarda ürün elde edilen yaş çayda üreticiler, bahçelerine girerek, ilk hasadı gerçekleştirdi. Corona virüsü salgını nedeniyle Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (Çaykur), 44 maddelik acil eylem planı oluşturdu.

Plan kapsamında, çay hasadından satışına, nakliyesinden üretim aşamalarına kadar tedbirler alındı. Üretici ve çalışanların sorunsuz hasat dönemi geçirmelerinin amaçlandığı plan, çay eksperleri tarafından üreticilere anlatıldı. Bu yıl virüs nedeniyle sınır kapılarının kapatılması ile yaklaşık 40 bin yabancı işçinin bölgeye gelememesi ile üreticiler, bahçelere girerek çay hasadını gerçekleştiriyor.

AİLECE TARLAYA İNDİLER

Çay üreticisi Suzan Şamlı, önce 'Çayı nasıl toplayacağız' diye dert edindiklerini daha sonra ailece bahçeye girerek, hasat yapmaya başladıklarını söyledi.

Şamlı, "Hastalıklarım dolayısıyla bahçeye giremiyordum. İşçiye toplatıyorduk ama bu yıl işçi gelmeyince yeniden bahçedeyiz, yavaş yavaş toplayacağız, bitireceğiz" dedi.

"SIKINTI OLMAZ İNŞALLAH"

Kadir Şamlı da "Girdik artık bahçeye, bundan sonra sıkıntı olmaz inşallah. Maskemizi de taktık, önlemlerimizi aldık, dikkatli davranarak hasadı tamamlayacağız. Önceleri yabancı işçiye toplatıyorduk. Bu yıl işler böyle bolunca mecbur kaldık bahçeye girdik. Artık eskiye dönüş oldu, aile tarımı olan çay kendini buldu" diye konuştu.

Berk Şamlı ise "Anne, babama yardım etmek hem de çayımıza sahip çıkmak için bu yıl ben de çay bahçesine girdim. Bölgenin geleceği çay ve bu tarımı hep birlikte yaparak sürdüreceğiz" dedi.

BU YIL YABANCI İŞÇİ YOK

Çay tarımında, corona virüsü tedbirleri kapsamında, sınır kapılarının kapatılması nedeniyle 40 bin yabancı uyruklu işçinin ülkeye giremeyecek olması, büyükşehirlerden gelmek isteyen yaklaşık 100 bin üreticinin de kente girişlerinin yasaklanması ile çay hasadı için işçi arayışı başlamıştı.

İçişleri, sağlık ile tarım ve orman bakanlıkları koordinesinde 4 ilin valilikleri ve ilgili kuruluşların temsilcilerinin gerçekleştirdiği toplantılarda çay hasadı için üreticilere izin çıktı. Karar, önceki hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı.

20 BİN ÜRETİCİ GELİYOR

Çay üreticileri, İçişleri Bakanlığı'na başvurarak izin belgelerini almaya başladı. Sayıları 20 bini aşan çay üreticilerinin 20 Mayıs günü giriş yapmaya başlayacağı Rize'de alarm verildi.

Rize-Trabzon il sınırında geniş güvenlik önlemleri alınacak, takviye polis, jandarma ve sağlık ekipleri görevlendirilecek. İl Pandemi Kurulu'nca kent girişinde sağlık kontrolünden geçirilecek üreticiler, 1 hafta evlerinde karantinada kalacak.

Evlerinde kalanların temel ihtiyaçları Vefa Sosyal Destek Grupları tarafından karşılanacak. Rize İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri de 3 günde gelecek 20 bin üreticiye günlük yaklaşık bin 700 corona virüsü testi yapabilecek.

YAŞ ÇAY ÜRETİMİ

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Rize, Artvin, Trabzon ve Giresun illerinde yaklaşık 830 bin dekar alanda 1 milyon üretici aile tarafından yapılan yaş çay tarımında yıllık 1 milyon 100 bin ile 1 milyon 300 bin ton arasında değişen miktarda ürün elde ediliyor.

Üretilen yaş çayın 151'i özel sektör, 46'sı Çaykur'a ait fabrikalarda işlenerek, yılda ortalama 230 ile 250 bin ton arasında kuru çay elde ediliyor. Dünya Çay Komitesi'nin hazırladığı 'Dünya Çay Raporu' sonuçlarına göre, yılda kişi başı en çok çay tüketen ülkeler sıralamasında 3,5 kilogram ile Türkiye ilk sırada yer alıyor.

Dünya çay üretiminde ise 2 milyon 270 bin ton ile Çin birinci, 1 milyon 210 bin ton ile Hindistan ikinci, 475 bin ton ile Kenya üçüncü, 329 bin ton ile Sri Lanka dördüncü, 250 bin ton ile Türkiye beşinci sırada yer alıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.