Hava Durumu

Dolar resmen demir attı

Corona virüsü salgınıyla birlikte çok sert hareketlerin görüldüğü dolar/TL, 15 gündür ani inişler dışında 6,85'te yatay hareket ediyor. TCMB'nin sürpriz şekilde faiz indirmeme kararı bile kuru oynatmadı. Tera Yatırım'dan Enver Erkan, dar aralığın dışına çıkması durumunda kurda oynaklığın artabileceğini, dış kaynak girişi olmadan kurda kalıcı düşüş potansiyelinin sınırlı kalacağını dile getirdi. İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz, bir miktar kamu bankalarının kura müdahalesinin olduğunu ancak dünyadaki likidite bolluğunda kurda yukarı yönlü baskı görmenin normal olmayacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2020 13:57
Haber Güncellenme Tarihi: 01.07.2020 13:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Dolar resmen demir attı

Yıla 5,95 seviyesinden başlayan ve corona virüsü salgınının etkisiyle 7 Mayıs 7,26'yı gören dolar/TL'de son dönemdeki yatay hareket dikkat çekiyor.

Kur, son 15 gündür 6,85'te sabitlenmiş şekilde çok dar bir aralıkta hareket ediyor. Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimlerine sürpriz şekilde ara verme kararı dahil olmak üzere ekonomideki önemli gelişmelere belirgin bir tepki vermeyen dolar/TL, bugün de son 15 gündür olduğu gibi 6,85 civarında yatay seyrediyor.

HAZİRAN ÖNCESİ SERT HAREKETLER

Corona virüsü salgınının etkisiyle Türkiye'nin döviz gelir ve gider dengelerinin sarsılması ve yüklü miktarda yabancı sıcak para çıkışının yaşanmasıyla kurda haziran öncesinde sert hareketler görülmüştü.

Reuters ve Bloomberg ajansları, kamu bankalarının dolar satarak kura müdahale ettiğini gündeme getirmişti.

"SIKIŞIK BANDIN DIŞINA ÇIKARSA OYNAKLIK ARTABİLİR"

Tera Yatırım'dan ekonomist Enver Erkan, dolar/TL'nin uzun süredir sıkışık bir bantta ilerlediğini, bu kapsamda öngörülen oynaklık seviyelerinin de düştüğünü belirterek "Sıkışık bandın dışına çıktığında bir oynaklık artışı da gelebilir. 6.81 - 6.85 seviyeleri genelde içinde bulunduğumuz yer" dedi.

TCMB'nin faiz indirmeme kararına rağmen kurda kalıcı bir düşüş gelmediğini hatırlatan Erkan, "Reel faiz tarafında hâlâ diğer gelişen piyasaların gerisindeyiz. Küresel piyasalarda özellikle covid-19 anlamında risklerin artması doları diğer gelişen ülke paraları üzerinde değer kazanan bir konumda tutabilir. Dış kaynak desteği sağlanmadan ve reel faizin eksi olduğu bir ortamda kurda aşağı potansiyel sınırlı kalıyor" değerlendirmesinde bulundu.

"EKONOMİ YÖNETİMİ KURUN 6,85'İN ÜSTÜNE GİTMESİNİ İSTEMİYOR"

İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz, kurun 6,85'te kalmasında bir miktar kamu bankaları müdahalesinin etkisi olduğunu ancak "o müdahale olmasa kur yukarı gidecek" şeklinde değerlendirme yapmanın çok doğru olmayacağını dile getirdi.

Dünyada bu kadar likidite bolluğu varken TL üzerinde baskı görmenin normal olmayacağını, yabancılara swap kısıtlamaları nedeniyle TL'ye erişimin de çok zorlaştığını belirten Yılmaz, "Anladığım kadarıyla ekonomi yönetiminin 6,85'in üstüne gitmemesi yönünde isteği var" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.