Hava Durumu

Dolar ve euro rekora doymuyor!

ABD seçimlerinde belirsizlik devam ederken dolar yeni güne 8.43, Euro ise 9.96 liradan başladı. Sabah saatlerinde dolar 8.47, Euro ise 10.04'e yükseldi. Euro/TL gün içerisinde 10.10 üzerine çıkarak 10.1043 ile Dolar/TL 8.5503 ile yeni zirvesini gördü.

Haber Giriş Tarihi: 06.11.2020 14:06
Haber Güncellenme Tarihi: 06.11.2020 14:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Dolar ve euro rekora doymuyor!

Tüm dünyanın merakla beklediği ABD Seçimleri henüz sonuçlanmadı. Demokrat Joe Biden zafere yakın görünürken, Başkan Donald Trump sonuçları kabul etmediğini açıkladı. Dolar da bu belirsizlik içinde dalgalanmaya devam ediyor.

DOLAR VE EURO YENİ ZİRVESİNİ GÖRDÜ

Dolar yeni güne 8.43, Euro ise 9.96 liradan başladı. Sabah saatlerinde dolar 8.47, Euro ise 10.04'e yükseldi. Öğlen saatlerinde dolar/TL yeniden 8.50 üzerini görürken euro cephesinde 10.10 seviyesi aşıldı ve 10.1043 ile yeni zirve kaydedildi. Dolar/TL 8.5503 ile yeni zirvesini gördü.

Dün akşam Fed'in beklentilere paralel bir şekilde faize dokunmamasıyla kurda önemli bir hareket yaşanmadı.

ALTIN 535 LİRA OLDU

Güne yükselişle başlayan altının gramı da gün içinde yukarı yönlü seyrini sürdürdü. Altının gramı 536,45 liraya yükselirken, aynı saatlerde çeyrek altın 880,10, cumhuriyet altını ise 3 bin 484,88 liradan işlem görüyor.

SEÇİM VE KORONAVİRÜS BELİRSİZLİĞİ

ABD seçimlerindeki belirsizlik önümüzdeki günlerde devam edecek gibi dururken, koronavirüs salgını dünya için en önemli risk olmaya devam ediyor. Dün ABD'de 128 bin, Fransa'da 58 bin, Almanya'da ise 21 bin yeni vaka tespit edildiği açıklandı.

Yeni vakalarda artışın devam etmesi Almanya ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinin bu ay başında getirdiği kısıtlamaların uzayabileceği ihtimalini güçlendirdi. Bu ülkelerde hükümetler kısıtlamaları açıklarken 2 hafta sonra yeniden bir değerlendirmede bulunacaklarını açıklamışlardı.

TL'YE YÖNELİM YOK

Reuters'ta yer alan habere göre; TCMB'nin likidite adımlarıyla birlikte ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti dün 8 baz puan artışla %14.07 seviyesine yükseldi. Temmuz ortasından beri 650 baz puan civarında sıkılaştırmaya gidildi ve fonlama maliyeti Aralık 2019'dan beri en yüksek orana çıktı.

Buna karşın hem lokal, hem de yabancı yatırımcıların TL ve TL cinsi varlıklara herhangi bir belirgin yönelimi görülmüyor.

Lokal yatırımcılar TL'nin getirisini yeterli görmediklerinden döviz ve altın cinsi mevduatlarını bu yıl 27.4 milyar dolar artırmış durumda. Son 2 haftada artışlar belirginleşiyor.

Yabancı yatırımcılar Türk hisse senetlerinde satıcılı bir seyir izlemeye devam ediyor. Yılbaşından beri çıkış 5.8 milyar dolar oldu. Yıllarca TL cinsi iç borçlanma piyasasında %20-25 ağırlığa sahip yabancılar bugünlerde bu oranı %3'lere kadar düşürmüş durumda. DİBS'de bu yıl yabancı çıkışı 7.6 milyar dolara ulaşmış durumda.

ABD Merkez Bankası (Fed) dün gevşek para politikasını değiştirmedi ve yayılan koronavirüs salgını ve belirsizliğini koruyan başkanlık seçimleri nedeniyle ivme kaybeden ABD ekonomik toparlanmasını sürdürmek için elinden geleni yapacağı taahhüdünü verdi. Fed piyasada bir değişiklik getirmedi.

SEÇİM FİYATLAMARI ARDINDAN GÖZLER YENİDEN TCMB'YE ÇEVRİLİR

Piyasalarda ABD seçimlerinin ardından odak noktasının Merkez Bankası'nın (TCMB) devam eden sıkılaştırma adımları ve 19 Kasım'da gerçekleştireceği bir sonraki faiz kararı olması bekleniyor.

Bankacılar %14.75'e doğru hızla ilerleyen sıkılaştırma adımlarının TL'de daha fazla değer kayıplarının önüne geçtiği konusunda hemfikirler. Ancak piyasalar TCMB'den daha net adımlar görmek de istiyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dün döviz kurunda beklentinin çok üstünde bir dalgalanma yaşanmadığını, dolara müdahalenin de henüz düşünülmediğini söyledi.

Albayrak, dövizi faiz üzerinden baskılamanın mümkün olduğunu ancak faizi yükseltmenin üretimi düşüreceği ve istihdamda azalma yaratacağı endişesiyle bu yönteme başvurmadıklarını belirtti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.