Hava Durumu

Dolar yeniden hareketlendi

Dün yeni hükümetin kurulma sürecine ilişkin endişelerle değer kaybeden Türk Lirası bugün de yine değer kaybetmeye devam etti. Kur bu sabah güne 08.20'de 2.7416 seviyesinde güne başlarken aynı saatlerde euro/TL ise 3.09 seviyesindeydi. Dolar saat 9.47'de 2,75 seviyesinin üzerini gördü ve oradan geri döndü.

Haber Giriş Tarihi: 16.06.2015 11:26
Haber Güncellenme Tarihi: 16.06.2015 11:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Dolar yeniden hareketlendi
Seçimlerin ardından bir koalisyon hükümetinin kurulma sürecinin uzayabileceği endişeleriyle TL dün dolar karşısında gelişmekte olan ülke para birimlerine göre negatif ayrışırken piyasalarda siyaset, Yunanistan gelişmeleri ve Hazine'nin düzenleyeceği 3 ihale takip edilecek.

Seçim öncesi 2.66'lı seviyelerde bulunan ve seçimlerin hemen ardından 2.8094 ile tarihi zirveyi test eden dolar/TL koalisyonun hızlı bir şekilde gerçekleştirilebileceği beklentisiyle geçen haftayı 2.72 civarında tamamladı.

Bankacılar dün piyasada politik gelişmelere bağlı yabancı çıkışı olduğunu, siyasi belirsizlik devam ettiği sürece piyasada volatilitenin de devam edebileceğini belirtiyorlar.

7 Haziran'da yapılan seçimde 550 sandalyeli TBMM'de AKP yüzde 40.9 oyla 258 milletvekili çıkarırken, CHP yüzde 25 ile 132, MHP yüzde 16.3 ile 80 ve HDP yüzde 13.1 ile 80 sandalye kazandı. Hükümet kurmak için Meclis'te en az 276 sandalye gerekiyor.

Hazine bugün 6 ay vadeli kuponsuz bononun ve 10 yıl vadeli gösterge tahvilin yeniden ihracı ile 2 yıl vadeli yeni gösterge tahvilin ilk ihracını gerçekleştirecek.

İÇERİDE SİYASET DIŞARIDA FED VE YUNANİSTAN İZLENİYOR

Genel seçim sonuçlarının ardından geçen haftayı sert dalgalanma ile tamamlayan piyasalarda bu hafta içeride yeni hükümetin kurulma süreci, dışarıda ise Yunanistan ve kreditörleri arasındaki kördüğüme dönüşen görüşmeler ile ABD merkez bankası'nın Çarşamba günü açıklanacak faiz kararı takip edilecek.

Fed'in bu hafta gerçekleştireceği toplantıda faiz oranlarını sabit tutması beklenirken, piyasa oyuncuları yaklaşık 10 yıldır ilk defa faiz artışının ne zaman gerçekleşeceğine dair daha net sinyaller için Fed politika yapıcılarını izleyecek.

Yunanistan'ın temerrüde düşebileceği ve euro bölgesinden ayrılabileceği ihtimali üzerine Alman tahvillerine son altı haftanın ilk gözle görülür güvenli liman akışı gerçekleşti.

Euro bölgesi tahvil yatırımcıları Yunanistan ile uluslararası kreditörler arasında gerçekleşen görüşmelerin sonuçsuz kalmasının ardından risk tutarlarını azaltırken, çevre ülke tahvil getirileri ve Alman tahvil getirileri arasındaki farkın daha da açılmasına neden oldu.

Tahvil-bono piyasasında ise iki yıllık gösterge 16 Kasım 2016 itfalı tahvilin bileşik faizi dün spot piyasa kapanışında ortalama yüzde 10.07, valörde son işlemde yüzde 10.12 seviyesindeydi. 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.51, valörde son işlemde yüzde 9.60 seviyesindeydi.


 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.