Hava Durumu

Dolardan rekor üstüne rekor

Dün rekor kıran dolarda tarihi yükseliş bugün de devam ediyor. Dolar kuru sabah saatlerinde 2.07 TL'den işlem görerek yeni bir zirveye imza attı.

Haber Giriş Tarihi: 28.08.2013 09:53
Haber Güncellenme Tarihi: 28.08.2013 09:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Dolardan rekor üstüne rekor

Analistler, piyasaların dün Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın 'Doları aslanlar gibi savunacağız' sözlerinin yerine Suriye ile giderek artan gerilim ve askeri operasyon ihtimalini fiyatlandırdığını belirtiyor.

Sabah saatlerinde uluslararası piyasalarda dolar 2.07 TL'den işlem görerek yeni bir tarihi zirveye imza attı. Döviz sepeti ise 2,42 TL'nin üzerini gördü. Dolar Saat 09:10 itibariyle 2.05 TL'nin üzerinde 2.0520 TL civarında işlem görüyor.

Dolar dünyadaki diğer para birimlerine karşı da değer kazanıyor. Doların Hint Rupisi karşısında değeri yüzde 2'nin üzerinde arttı.

SURİYE GERİLİMİ PİYASALARI SARSTI

Öte yandan, Suriye gerilimi yurtdışı borsalarda da düşüşe neden olurken altın ve petrol fiyatları yükseliyor. Brent petrol Suriye gerilimi ile yüzde 1'in üzerinde artışla 117 dolara çıktı. Geçtiğimiz günlerde 1400 doların üstüne çıkan altın ise dünyadaki Suriye gerilimi ile ivme kazandı. Altın şu dakikalarda uluslararası piyasalarda 1420 dolara kadar çıktı.

Uluslararası borsalarda da Suriye kaynaklı büyük düşüşler gözlemleniyor. Müdahaleye öncülük etmesi beklenen İngiltere ve Fransa'da borsalar yüzde 2'nin üzerinde kayıp yaşadı. Yine ABD'de de Nasdaq endeksi yüzde 2'nin üzerinde kayıp yaşadı.

GOLDMAN SACHS'TAN DOLAR-TL AÇIKLAMASI

Öte yandan Goldman Sachs, TCMB Başkanı Başçı'nın ortaya koyduğu faiz oranlarının enflasyon yüzde 6.2'yi inene kadar faizleri yüzde 6.75'e
yakın tutma stratejisinin iyimser varsayımlar altında çalışabileceğini bildirdi.

Goldman Sachs, TCMB'nin bu yeni politikası ışığında faiz beklentilerini değiştirdiğini ve faiz artırım tahminlerini 2014'e ötelediğini belirtti. Ayrıca Goldman Sachs 5 gün önce açıkladığı ABD Doları/Türk Lirası paritesi için 1.95, 2.0 ve 2.2 olan 3, 6 ve 12 aylık tahminlerine yönelik risklerin yukarı yönlü arttığını vurguladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.