Hava Durumu

Dondurmanın faydaları nelerdir?

Yaz aylarının favori tatlısı dondurmanın faydalarını biliyor musunuz? Sağlık Yönetimi Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral dondurma hakkında doğru bilinen yanlışları ve dondurmanın faydalarını anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2021 14:44
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2021 14:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Dondurmanın faydaları nelerdir?

Dondurma ye boyun uzasın, hamilelik şansın artsın

Halk sağlığı konusunda yaptığı araştırmalarla dikkat çeken Sağlık Yönetimi Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, dondurma yemenin çocuklarda boy uzamasına katkı sağladığını ve hamilelik şansını arttırdığını söyledi. Aynı zamanda dondurma yemenin kanser riskini de azalttığını anlatan Özyaral, kilo vermek isteyenlerin de dondurma yemesi gerektiğini ifade ediyor.

Prof Dr. Oğuz Özyaral, dondurmanın faydalarını şöyle sıralıyor;

Kalsiyum: Kemiklerinizi güçlendirir. Dondurmalar içeriğindeki sütten ötürü kalsiyum açısından zengindir. Kalsiyum dişleri korur ve güçlü diş etleri oluşturur.

Kanser riskini azaltır: Dondurmadaki kalsiyum içeriği de kolon kanserinin şansını azaltmaya yardımcı olur. Kalsiyum yüksek riskli bireyleri kolorektal veya kolon kanserine yol açabilen polipleri geliştirmekten koruyor ve kalsiyum desteğinin sona ermesinden sonra uzun süren yararlar görüyor.

Enerji kaynağıdır: Vücudun enerji üretmesine yardımcı olan karbonhidratlar, yağlar ve proteinler açısından zengindir

Vitamin kaynağı: Yağda çözünen A, D, E, K ile suda çözünen B kompleks, C vitaminlerini içerir.

Kilo vermeyi destekler: Soğuk bir şey olması vücut ısısını arttırır. Vücudumuzun eğilimi olduğu için, vücuda giren soğuk bir şeyi ısıtmak zorundadır. Sıcaklığı ayarlama sürecinde vücut, kalori ve yağ yakar.

Mutluluk verir: Dondurma, uyku, öğrenme ve genel ruh hali durumlarında yardımcı olmaktan sorumlu olan Serotonin olarak da bilinen beyin kimyasalını, Trombotonin'i uyarır.

Hamilelik şansını arttırır: Dondurma veya süt ürünü düzenli olarak yağ içeriğine sahiptir ve anne karnındaki gebe kalma olasılığını arttırmaya yardımcı olur.

Bağışıklık sistemini destekler: İçeriğindeki laktoferrin ve sitokinler, vücudun savunma sistemini güçlendirir. Özellikle influenza (grip) virüsüyle savaşır, hastalığın iyileşme sürecini destekler.

Dondurma hakkında doğru bildiğimiz yanlışlar

Dondurma çocuklarda öksürük ve soğuk algınlığı yapar: Bu söylem kesinlikle doğru değildir. Öksürük ve soğuk algınlığı sebebi virüsler ile konjenital alerjisi olan çocuklarda alerjenlerdir. Aksine, dondurmadaki besin içeriği gribe neden olan influenza virüsü savaşır.

Diş çürümesine neden olur: Diş çürüklerinin asıl nedeni dişlerdeki karbonhidrat ve şeker artıklarının oluşturduğu fermantasyondur. Tatlı besinleri tükettikten sonra ağız çalkalanmalı, bol miktarda su tüketmeli ya da fırçalanmalıdır.

Dondurma obeziteye yol açar: Obezite esas olarak aşırı yağ ve fiziksel aktivite eksikliği, metabolizma ve kalıtım nedeniyle oluşur.

Hastalık halinde dondurma tüketilmemelidir: Hasta olunca, vücudun su kaybını önlemek için daha fazla sıvı almayı gerektirir, dondurma, hasta olduğumuzda sıvı ihtiyacımızı karşılar.

Dondurma hamile kadınlar tarafından tüketilmemelidir: Tam tersi içeriğindeki kalsiyum fetüstün kemik gelişimini destekler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.