Hava Durumu

Dünyanın kornacısı Bursa'dan!

SEGER Ses ve Elektrikli Gereçler Sanayi A.Ş., Bursa ve Çin’deki iki fabrikasında yılda yaklaşık 11 milyon adet korna üretiyor ve 60 ülkeye satıyor. Satışın yarısı ana sanayi firmalarına tedarik şeklinde yarısı da yedek parçacılara.

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2015 07:00
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2015 07:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Dünyanın kornacısı Bursa'dan!
Türkiye’nin otomotiv ana sanayiindeki gücü, bu sektörde yan sanayinin de  küresel çapta güçlenmesini sağlıyor. Bursa’da kurulu Seger Ses ve Elektrikli Gereçler Sanayi A.Ş.’nin ürettiği kornalar 60 ülkede pazar buldu. Renault, Honda, Mercedes, Volkswagen gibi küresel markalara üretim yapan Seger’in Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Baykal, Bursa’da ve Çin’de iki fabrikada yaptıkları üretimin yılda 11 milyon adetlere ulaştığını ve çok önem verdikleri Ar-Ge çalışmaları sayesinde 6 patent sahibi olduklarını söylüyor. Baykal oğlu Selim ile birlikte yönettikleri ‘Korna’ üretim ve ticaretinde geleceğin en güçlü sanayicileri arasında olacaklarına inanıyor ve şöyle konuşuyor:

BULGARİSTAN’DAN BURSA’YA

“1952 Bursa doğumluyum. Avusturya’da işletme ekonomisi okumak için gittim ama yarım bırakıp döndüm ve iş hayatına atıldım. Ailem 1950 Bulgaristan göçmenidir. Babam Hakkı Bey, bursanın ilk sanayicilerindendir. Kendisi Bulgaristan’da sanat okulunda elektrik bölümünü bitirmiş ayrıca sec kesme işleme konularında da dersler almış. Türkiye’ye gelince de ilk başta soba imalatı yapmaya başlamış. Eski kuzine sobalardan üretmiş. Bir süre sonra da sac işlemede kullanılan makinelerin üretimine merak sarmış. Önce basit sac işleme makineleriyle başlamış. Sonra da bu alanda işleri geliştirmiş.

BAYKAL MAKİNE ÇOK GÜÇLÜ

Babamızın kurduğu ve geliştirdiği Baykal Makine şu anda ağabeyim tarafından yönetiliyor. Aile şirketi olarak devam ediyor. Burada Türkiye’nin en güçlü makine imalatçılarından biriyiz. Artık teknoloji çok gelişti ve o alanda laser kesme, plazma kesme makineleri, presler, panç makineleri ve çok fonksiyonlu makineler derken, yılda 1200 makine kadar üretimimiz oluyor. Baykal Makine’de ciromuz ise 140 milyon lira civarında ki bunun da yüzde 70’i ihracattan gelir. Ben, 1980’de bu aile işimizden ayrı bir yol çizdim kendime ve önce emaye bobin telleri üretimiyle başladın sonra da ‘kornacı’ oldum.

OTOMOTİV SANAYİMİZ SAYESİNDE

1980’de, emaye bobin tellerini üreterek başladım ama sonra bu işin sermaye ve ticaret risklerinin yüksek olduğunu gördüm. Araştırma yaptım ve otomotivde korna işi çıktı karşıma. Türkiye’de o tarihlerde otomotiv sanayiinde yerlileştirme çabaları çok güçlüydü. Yan sanayi gelişmeliydi ki yerlileşme artsın. Korna üretimine başlayınca hemen ihracat da başladı. ilk başta Irak’a çok mal sattık. 1990’lara gelince, Türkiye artık yerli otomobil üretecek güce sahipti ama kalite sorunları da vardı. O dönemde otomotiv fabrikalarının da baskısıyla kalite standartları uygulaması güçlendi ve yan sanayide çok iyi noktaya geldi. Bu da bize dışardaki ana imalatçılar açısından yeni ve büyük kapılar açtı. İlk 10 sene yedek parça piyasasına çalıştık. Halen de yüzde 50’si ana sanayiye, yüzde 50’si oto yedek parçacılara gidiyor.

100 ÇEŞİT KORNA ÜRETİYORUZ

100’e yakın korna yapıyoruz ama tür olarak bakarsak bütün bu kornalar iki grupta toplanabilir. Biri meşhur ‘havalı’ kornalar diğeri de elektrikli kornalar. Havalı kornalar hava tankı ya da kompresör yardımıyla çalışıyor. Elektrikli kornalar da kendi içinde iki tipe ayrılıyor. Sonuçta irili ufaklı bir sürü farklı üretimi var.  Biz kornada bütün türlerde ürün gamının tamamını üretiyoruz.

10 YILDIR ÇİN'DE FABRİKAMIZ VAR

SEGER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selim Baysal, 10 yıl önce Çin korna pazarının yarısına yakınına Seger marka ürünlerin hakim olduğunu ve bu nedenle de taklit ürünlerle mücadelede zorlandıklarını belirterek şöyle konuşuyor: “Biz de Çin’de üretim yaparsak, ‘pazara daha hakim oluruz, taklitle de daha iyi mücadele ederiz’ diye düşündük ve 10 yıl önce Gundong’da fabrikamızı kurduk. Şu anda Bursa tesisimizde 8 milyon adet kapasitemiz var ki bunun 6.5 milyonunu 2 vardiyada üretiyoruz. Çin’de de 4.5 milyon adet kadar üretimimiz oluyor. Bursa’da 240, Çin’de 160 kişilik istihdamımız var. Çin fabrikamız hem Çin hem de Asya pazarlarına ürün yapıyor.  Çünkü orada gümrük avantajları da var. Çin şu anda yılda 20 milyon adetler civarında araç üretiyor. Çok önemli bir pazar. Korna’da Türkiye ciromuz 34 milyon lira civarında ve yüzde 70’i ihracattang eliyor. Çin ile birlikte 50 milyon lirayı aşıyoruz. Türkiye’den 40, Çin’dende 20 civarında ülkeye korna satıyoruz.”
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.