Hava Durumu

Dünyayı şoka uğrattılar! 'Koronavirüs' kelimesi yasaklandı

ABD Başkanı Trump gelecek iki haftanın çok zor ve acı verici geçeceğini söyledi, basın toplantısında gösterilen grafikte ise sosyal mesafe kurallarına uyulduğu takdirde ABD'deki ölümlerin 240 bine ulaşıbileceği yer aldı. En kötü senaryoya göre ise, ABD'de ölü sayısı 2 milyonu bulabilir. Pasifik'teki Guam Adası'nda demirli uçak gemisinden ise imdat çığlığı yükseldi, gemide corona virüs salgını yayılıyor. BM, salgının II. Dünya Savaşı'ndan bu yana dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük zorluk olduğunu duyurdu. Corona virüs kelimesini yasaklayan ülke ise, dünyayı dehşete düşürdü.

Haber Giriş Tarihi: 01.04.2020 11:01
Haber Güncellenme Tarihi: 01.04.2020 11:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Dünyayı şoka uğrattılar! 'Koronavirüs' kelimesi yasaklandı

Ülkede vaka sayılarının azalmasıyla günlük hayatta alınan bazı önlemler de gevşetilmeye başlandı. Bu da beraberinde, semptom göstermeyen virüs taşıyıcılarının virüsü ülkede yaymaya devam edeceği endişesini getirdi.

Bilim insanları semptom göstermeyen vakaların bulaştırıcılığına dair fikir birliğine varabilmiş değil.

Çin'de dün 36 yeni koronavirüs vakası tespit edildi. Tespit edilen yeni vakalardan 1'i hariç hepsinin yurt dışı kaynaklı olduğu açıklandı.

DÜNYA SADIO MANE'Yİ ALKIŞLIYOR

07.10 : Batı Afrika ülkesi Senegal'de corona virüsten ilk ölüm gerçekleşti, Fransız futbol takımı Marsilya'nın eski başkanlarından 68 yaşındaki Pape Diouf'un tedavi gördüğü başkent Dakar'daki hastanede yaşamını yitirdi.

Fransa'ya nakledilmesi için hazırlıklar yapılan Diouf, Senegal topraklarında hayatını kaybetmiş oldu.

Ülkede, 175 corona virüs testinin pozitif sonuç verdi. Liverpool'un Senegalli yıldız oyuncusu Sadio Mane ise, doğduğu kasabaya büyük bir corona virüs hastanesi yaptırıyor.

Bambali kasabasında yükselmeye başlayan hastane inşaatı yaklaşık 3,5 milyon dolara mal olacak ve finansmanın tamamı Mane tarafından karşılanacak.

Sadio Mane, daha önce Bambali'de bir lise inşa ettirmişti.

05.30 : Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), Türkmenistan'da hükümetin, medyada ve sağlık broşürlerinde 'corona virüs' kelimesinin kullanımını yasakladığına dair haberlerin ardından bir açıklama yaptı.

Türkmenistan'da yasaklı insan hakları savunucusu sivil toplum örgütünün yayımladığı 'Türkmenistan Haberleri' (Chronicles of Turkmenistan) adlı sitede yayımlanan habere göre, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve virüslerin yol açtığı hastalıklardan korunma ile ilgili broşürlerde corona virüs kelimesi kullanılmadı. Corona virüs salgını hakkında konuşanlar da polis tarafından gözaltına alınıyor.

Özgür Avrupa Radyosu'nun (Radio Free Europe) Türkmen dilinde yayın yapan Azatlyk Radiosy ise, sivil polislerin maske takanları da gözaltına aldığını duyurdu.

RSF, Türkmen dilinde 'corona virüs' kelimesini yasaklayan hükümetin, vatandaşları tehlikeye attığını ifade etti.

Orta Asya ülkesi Türkmenistan'da hükümetin istasyonlarda insanların ateşini ölçme, kalabalık bölgelerde ıslak mendil dağıtma, seyahatlere sınırlama getirme gibi önlemler aldığı belirtiliyor.

UÇAK GEMİSİNDE PANİK

04.45 : Pasifik Okyanusu'ndaki Guam Adası'nda demirli olan ABD uçak gemisi ABD'nin USS Theodore Roosevelt'te corona virüs salgını başladı.

Geminin kaptanı Brett Crozier, ABD donanmasından yardım istedi ve USS Theodore Roosevelt'teki tüm askerlerin karaya çıkarılması için çağrı yaptı.

Uçak gemisinde 100'ü aşkın askerin corona virüse yakalandığı bildiriliyor.

Savunma Bakanlığı Pentagon'a mektup gönderen kaptan Crozier, gemideki 5 bin civarındaki askerin 14 günlük karantina ve sosyal mesafe kurallarını uygulamasının mümkün olmadığını belirtti.

Crozier, mektubunda, "Savaşta değiliz. Denizcilerin ölmesine gerek yok. Şu anda adım atmazsak en güvendiğimiz unsurumuz olan denizcilerimize olması gerektiği şekilde bakmamış oluruz. Görevdeki bir ABD nükleer uçak gemisinin personelinin çoğunu iki haftalığına karaya indirmek olağanüstü önlem. Ancak bu gerekli bir önlem" dedi.

Savunma Bakanı Mark Esper ise, gece saatlerinde yaptığı açıklamada mektubu henüz okuma fırsatı olmadığını savundu.

02.25 : Orta Amerika ülkesi El Salvador'da corona virüs kaynaklı ilk ölüm gerçekleşti.

Devlet Başkanı Nayib Bukele, Twitter hesabından hayatını kaybeden hastanın ülkeye ABD'den gelen 60 yaşında bir kadın olduğunu duyurdu.

Yaklaşık 7 milyon insanın yaşadığı El Salvador'da şimdiye kadar 32 vaka belirlendi.

ÜRKÜTEN GRAFİK

00.40 : ABD'de Bayaz Saray'da düzenlenen basın brifinginde gösterilen bir grafikte, ülkede corona virüs salgını sırasında mevcut sosyal mesafe kurallarına uyulduğu takdirde, can kaybı sayısının 100 ile 240 bin arasında değişeceği tahmini yapıldı.

ABD Başkanı Donald Trump basın toplantısında Amerikalıkları koronavirüs salgınıyla mücadelede iki haftalık çok zor ve acı verici bir dönemin beklediğini söyledi.

ABD'nin ulusal düzeyde daha önce eşi benzeri görülmemiş bir durumla karşı karşıya olduğunu belirten Trump, "Her Amerikalının zor günlere hazır olmasını istiyorum. Çok zor iki hafta geçireceğiz" diye konuştu.

Beyaz Saray'ın koronavirüsle mücadele koordinatörü Doktor Debbie Birx ise iyimser tahminlerinin 100 ila 240 bin can kaybı aralığında olduğunu söyledi. Doktor Debbie Birx, tahminlerinin, bazı kişilerin virüsün yayılmasını önlemek için gereken her şeyi yapmayacakları tespitine dayandığını aktardı, "Biz gerçekten daha iyisini yapabileceğimize inanıyoruz. Her gün bunu umuyoruz" ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın corona virüsle mücadele biriminin önde gelen isimlerinden Doktor Anthony Fauci de can kaybı sayısını önemli oranda azaltmak için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı. Doktor Anthony Fauci, ABD'de halka dışarı maskeyle çıkmalarını tavsiye etmeyi değerlendirdiğini söyledi.

ABD, halihazırda 188 bin hastayla dünyada kayda geçmiş vakaların beşte birinden fazlasına sahip. Can kaybının 4 bini aştığı ülkede, dün korkunç bir rekor kırıldı ve 912 insan hayatını kaybetti.

00.00 : Arap Yarımadası'nda yer alan Umman, corona virüsten ilk can kaybının gerçekleştiğini bildiriyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.