Hava Durumu

Dünyayı şoke eden virüs açıklaması: Çok sayıda delil var...

dünyaya kabus yaşatan corona virüs (covid-19) salgını için Çin'i zor durumda bırakacak çok kritik açıklama geldi. 'Corona virüs Wuhan'daki laboratuvardan mı çıktı? sorusuna şoke eden bir cevap geldi. ABD'den gelen 'elimizde çok sayıda delil var' açıklaması sonrası dünyada tüm dengeler değişecek... ABD İç Güvenlik Bakanlığı (DHS) ise Çin yönetiminin, Wuhan'da ortaya çıkan yeni tip corona virüs (covid-19) salgınını ve bulaşıcılık derecesini tıbbi stok yapabilmek için kasten sakladığını ileri sürdü. İşte çok kritik olaydaki tüm detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2020 09:06
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2020 09:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Dünyayı şoke eden virüs açıklaması: Çok sayıda delil var...

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yeni tip corona virüs (covid-19) virüsünün Çin'in Wuhan kentinde bulunan laboratuvardan çıktığına dair çok sayıda delil olduğunu ileri sürdü.

Amerikan haber kanalı ABC News'e konuk olan Pompeo, Kovid-19 salgınına ilişkin soruları yanıtladı.

Pompeo, Çin yönetiminin uluslararası ajanslarda çalışan gazetecileri ülkeden atıp, uyarılarda bulunan Çinli doktorları susturmak suretiyle Wuhan'da ortaya çıkan virüsün gizli kalması için uğraştığını ve bunun dünya genelinde yüz binlerce insanı etkilediğini vurguladı.

Çin yönetiminin bu girişimine dair net bulgular olduğunu belirten Pompeo, "Başkan Trump bu konuda oldukça açık. Bizim belirlediğimiz zamanda sorumlu olanlardan hesap soracağız." ifadesini kullandı.

Pompeo, ABD olarak virüsün Wuhan'dan çıktığını dile getiren ilk ülke olduklarını ve bu nedenle eleştirilere maruz kaldıklarını ancak diğer ülkelerin de benzer söylemler kullanmaya başladığını belirtti.

Pompeo, şu ifadeleri kullandı:

"Çin'in, yürüttükleri standartların altındaki laboratuvarlar ile dünyayı enfekte etme geçmişi var.

Çin laboratuvarındaki başarısızlıkların bir sonucu olan virüslere ilk kez maruz kalmıyoruz.

İstihbarat kuruluşları bu konuda çalışmalarına devam etmelidir ancak size bunun (Kovid-19) Wuhan'daki laboratuvardan çıktığına dair çok sayıda delil olduğunu söyleyebilirim."

'Çin Covid-19 salgınını kasten sakladı'

ABD İç Güvenlik Bakanlığı (DHS), Çin yönetiminin, Wuhan'da ortaya çıkan yeni tip corona virüs (covid-19) salgınını ve bulaşıcılık derecesini tıbbi stok yapabilmek için kasten sakladığını ileri sürdü.

Amerikan AP haber ajansına göre, İç Güvenlik Bakanlığı, Çin'in covid-19 salgınındaki tutumuna ilişkin 4 sayfalık bir rapor hazırladı.

Çinli yetkililerin Ocak ayından bu yana salgını kasıtlı olarak sakladığı iddia edilen raporda, Çin'in ayrıca virüsün ciddiyetini önemsiz bir vaka gibi lanse etmeye çalıştığı belirtildi.

"İthalat yapılırken ihracat yasaklandı"

Öte yandan Çin'in bu süreçte çeşitli ülkeden yoğun bir şekilde tıbbi ekipman ithal etmeye başladığına dikkati çekilen raporda, tıbbi ekipman ihracatını yasaklayıp ilgili ticari verileri paylaşmayı da reddettiği kaydedildi.

Bunun yanı sıra Çin yönetiminin Kovid-19'un bulaşıcılığına dair Dünya Sağlık Örgütünü (DSÖ) de bilgilendirmediği vurgulanan raporda, "Bu süreçte yapılan tıbbi ekipman ithalatı Ocak ayına ait ithalat ve ihracat verilerindeki anormallikle eşleşmektedir. ifadelerine yer verildi.

ÇİN'DEN VİDEOLU YANIT

ABD Başkanı Donald Trump'ın "Çin corona virüsü ile ilgili bilgileri kamuoyundan gizliyor. Corona virüsü salgınının bu denli artmasının sebebi onlar" açıklaması sonrasında Pekin yönetiminden videolu bir yanıt gelmişti.

Çin yönetimi, "Once Upon a Virus" (Bir Zamanlar Virüs Vardı) isimli bir animasyon hazırladı. Danimarka merkezli Lego şirketinin ürettiği oyuncaklara benzer figürler corona virüsü ile ilgili verileri paylaşırken, videoda Çin'in dünyayı aylar önce uyardığı ve ABD'nin de bu uyarılara kulak asmadığı iddia edilmişti.

Çin'in resmi devlet ajansı Xinhua tarafından paylaşılan videoda Pekin yönetiminin sözcüsü olarak bir antik Çin savaşçısı yer alırken ABD'den yapılan açıklamaları da Özgürlük Anıtı yapmıştı.

5 ÜLKE İSTİHBARATININ ÇARPICI RAPORU

İngilizce konuşulan (Anglofon) ülkelerden en büyük beşi ABD, Britanya, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın oluşturduğu istihbarat ittifakı, namı diğer 'Beş Göz/FVEY', koronavirüs pandemisiyle ilgili Çin'i suçlayan ortak rapor biraraya getirdi.

Sputnik'in haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump pandemiden Çin'i sorumlu tutan ve Pekin'i bedel ödetmekle tehdit eden söylemini aylardır devam ettirirken, Beş Göz raporunda 'Çin'in yeni tip koronavirüsün insandan insana bulaşabildiğini bir süre gizlediği ve aşı geliştirmek için virüs numunesi isteyen ülkeleri reddettiğine' dair iddialara yer verildi.

Söz konusu beş ülkenin istihbarat servislerinin toparladığı istihbarat notlarından oluşturulan Beş Göz raporu, Avustralya'nın Daily Telegraph gazetesine sızdırıldı.

15 sayfalık raporda şu savlar ortaya atıldı:

- Bazı ülkelerin istihbarat servislerinin, yeni tip koronavirüsün sanıldığı gibi Çin'in Vuhan kentindeki yaban hayvan pazarından değil, viroloji laboratuvarından yayıldığı kanaatinde.

- Pandemi ilan edilmeden önce, Çini bir yandan virüsü olduğundan daha önemsiz göstermeye çabalarken, diğer yandan da kendi ülkesindeki yaban hayvan pazarlarındaki tezgahları dezenfekte ederek virüsün tüm izlerini ortadan kaldırmaya çalıştı.

- Çin, belirti göstermeyen virüs taşıyıcılarının varlığını gizleyerek ve diğer ülkelerin virüs numunesi alma taleplerini geri çevirerek durumu daha kötü hale getirdi.

- Pekin, koronavirüs hakkında internet üstünden herhangi bir bilgiye erişilememesi için Çin arama motorlarını Aralık 2019'da sansürlemeye başladı

- Çin, aralık ayının ilk günlerinden beri virüsün insandan insana bulaşabildiğini bilmesine karşın, bu şekilde bulaşarak yayılabileceğini 20 Ocak'a kadar reddetmeyi sürdürdü.

- Çin, bir yandan ülkenin her yanında seyahat sınırlamaları uygularken diğer yandan dünyanın geri kalanına bu tip sınırlama ve yasakların gereksiz olduğunu söylemeyi sürdürdü.

- Çin'de yarasalarla ilintili virüsler üstünde çalışan araştırmacılar 2013'te, yeni tip koronavirüse genetik anlamda yüzde 96 oranında benzeyen bir numuneyi incelemişti. Bu riskli araştırma esnasında 2015'te virüsün neden olduğu hastalığın yarasalardan insanlara bulaşabildiği sonucuna varmışlardı.

Diğer taraftan, ABD istihbarat örgütleri nisan sonunda, yeni tip koronavirüsün 'insan eliyle üretilmiş ya da genetiğiyle oynanmış' bir virüs olmadığı kanısını paylaştıkları açıklamasını yapmıştı. Bu saptama, ABD Başkanı Donald Trump'ın virüsün kökeninin Çin'deki bir laboratuvar olduğu kanısıyla çelişiyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.