Hava Durumu

Düşman kardeşlerden samimi görüşme

Seul ve Pyongyang, Nisan ayı sonunda zirve yapma konusunda mutabakata vardı.

Haber Giriş Tarihi: 06.03.2018 14:32
Haber Güncellenme Tarihi: 06.03.2018 14:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Düşman kardeşlerden samimi görüşme

Güney Kore'den yapılan açıklamaya göre, diyalog sürdüğü sürece Kuzey Kore nükleer testlerini dondurma sözü verdi.

Bugün Pyongyang'daki Güney Kore heyetinin ülkeye dönmesinin ardından bir son dakika gelişmesi daha yaşandı. Güney Kore Başkanlık Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, iki ülke Nisan ayı sonunda sınırda zirve yapmaya kadar verdi. Ayrıca Pyongyang ve Seul arasında kırmızı telefon hattı kurma kararı da alındı.

Seul'den yapılan açıklamada; inandırıcı güvenlik garantisi alması durumunda, Kuzey Kore'nin nükleer silahlara ihtiyaç duymayacağını belirttiği de bildirildi. Kuzey Kore, diyalog sürdüğü sürece nükleer testlerini dondurma sözü verdi.

Teknik olarak halen savaş halinde olan Güney ve Kuzey Kore arasında olağanüstü anlar yaşanıyor. Seul'den Pyongyang'a giden Güney Kore heyeti, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'la dün bir araya gelmişti. Samimi geçen yemekte Kim konuklarına sürpriz bir çağrı yapmış ve tarihi yeniden yazma teklifini masaya getirmişti.

2011'de babasının ölümünün ardından görev başına geçtikten sonra ilk kez Seul'den gelen yetkililerle görüşen Kuzey Kore lideri, Güney Kore'yle ilişkileri 'güçlü bir şekilde ilerletmek' istediğini belirtmişti.

Yaklaşık 4 saat süren yemekte Kuzey Kore liderinin eşi Ri Sol-ju ve kardeşi Kim Yo-jong da yer aldı. Yayımlanan görüşme fotoğraflarında iki tarafın da gülümsemesi dikkat çekti.

Güney Kore 'tatmin edici' dedi

Buluşma hakkında açıklama yapan Güney Kore ise, iki tarafın görüşmelere devam etme konusunda 'tatmin edici mutabakat'a vardığını duyurmuştu.

ABD'ye bilgi verecekler

İçinde İstihbarat Başkanı Suh Hoon ve Milli Güvenlik Danışmanı Chung Eui-yong'un da bulunduğu Güney Kore heyeti, bu hafta Washington'a geçerek ABD'li yetkililere görüşmelerle ilgili bilgi verecek.

Kuzey Kore'yi Asya Pasifik'te barış ve güvenliğe "acil ve en tehlikeli tehdit" olarak gören ABD, nükleer silahlarından vazgeçene kadar Pyongyang'la doğrudan resmi görüşme yapmayı reddediyor.

Geçen yıl Nisan ayından itibaren bölgede gerilim zirveye tırmanmış ve ABD ile Kuzey Kore nükleer savaşın eşiğine gelmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.