Hava Durumu

EMA yetkilisi, Sputnik V aşısını Rus ruleti oynamaya benzetti

Rus Sputnik V koronavirüs aşısının geliştiricileri, aşılarının kullanım için onaylanmasını 'Rus ruleti oynamaya' benzettiğini söyleyen Avrupa İlaç Ajansı temsilcisi Christa Virtumer-Hoche'den özür beklediklerini belirttiler.

Haber Giriş Tarihi: 09.03.2021 12:41
Haber Güncellenme Tarihi: 09.03.2021 12:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
EMA yetkilisi, Sputnik V aşısını Rus ruleti oynamaya benzetti

Sputnik V aşısının geliştiricileri Twitter açıklamalarında, "Avrupa İlaç Ajansı temsilcisi Christa Virtumer-Hoche'den, aşımıza doğrudan onay veren AB ülkeleri hakkındaki negatif yorumları nedeniyle kamuoyunun duyacağı biçimde özür dilemesini istiyoruz" dedi.Açıklamada, "Virtumer-Hoche'den yorumları, aşımızın AB'nin ilaç otoritesi tarafından değerlendirilmesi sürecine siyasi anlamda müdahale edilebileceğine dair ciddi şüphe uyandırıyor" ifadelerine de yer verildi.

Sputnik V aşısının geliştiricileri, önce Avrupa İlaç Ajansı'nın, herhangi başka bir aşı hakkında bu şekilde bir yorum yapılmasına müsaade etmediğini de belirtti. Söz konusu yorumun ajans ve yürüttüğü değerlendirme sürecine güveni de zedelediğini kaydettiler.​Virtumer-Hoche ORF televizyonuna açıklamalarında, AB'nin genel onayı olmadan Avusturya'nın Sputnik V aşısının kullanımına onay verme olasılığına ilişkin soru karşısında, "Bu Rus ruleti oynamakla karşılaştırılabilecek bir durum olurdu" demişti.

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Sputnik V aşısı için 'rolling review' ismi verilen değerlendirme sürecine 4 Mart'ta başladı. Macaristan ile Slovakya ise AB üyesi olmalarına karşın EMA'nın kararını beklemeden Sputnik V aşısının kullanımına onay verdi.Söz konusu değerlendirme süreci, halk sağlığı bakımından acil bir durum olması halinde, umut vadeden bir ilacın ya da aşının kullanım için onaylanmasını hızlandırmak adına devreye alınabiliyor. Sonucunda da söz konusu preparatın onayına dair daha çabuk karar alınmış oluyor.

Hem Rusya'nın hem de dünyanın yerel bir sağlık otoritesi tarafından onaylanmış ilk koronavirüs aşısı olan Sputnik V, antikor üretmesi için vücuda virüsün genetik kodlarını taşıyan bir viral vektör aşısı. Söz konusu genetik kod, insan adenovirüsü içinde vücuda aktarılıyor. Aşının etkinliğinin yüzde 90'ın üstünde olduğu kanıtlanmış durumda.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.