Hava Durumu

Emekli zammına asgari ücret ayarı

Emekliler Ocak ayının yaklaşması ile birlikte hükümetten gelecek zam müjdesini beklemeye başladı. Yaklaşık 12 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisi yeni yılda maaşlarına iyileştirme istiyor. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar intibak düzenlemesi beklerken, maaşı bin liranın altında olan emekliler de taban maaş uygulaması istiyor. Hükümet bu talepler doğrultusunda emekli maaşlarına asgari ücret ayarı çekmek için harekete geçti. Peki emekli 2019 Ocak zammı ne kadar olacak?

Haber Giriş Tarihi: 23.12.2018 10:07
Haber Güncellenme Tarihi: 23.12.2018 10:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Emekli zammına asgari ücret ayarı

12 milyon emekli 2019 zammı için geri sayıma başlarken, milyonlarca emekli de taban maaş düzenlemesi ve intibak yasasını bekliyor. Özellikle 2000 yılından sonra emekli olanlar intibak yasasının çıkarılmasını isterken, maaşları bin liranın altında bulunan emekliler de iyileştirme zammı istiyor. Hükümet bu talepler doğrultusunda harekete geçmeye hazırlanıyor. Peki ama en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emekli 2019 Ocak zammı ne kadar olacak? 2019 emekli zammı ne zaman açıklanacak? Emekli zam oranı ne kadar olacak? İşte emekli zammı ile ilgili son gelişmeler:

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine maaş iyileştirmesi için düğmeye basıldı. İlk etapta 150 bin emekliye seyyanen zam yapılarak, en düşük maaş bin liraya çıkarılacak. Ardından da taban maaşın, belirlenecek asgari ücretle eşitlenmesi gündeme gelecek.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, yılda iki kez enflasyon oranında zam, bayramlarda ise ikramiye alıyor. Bu kapsamda taban maaşlara bakıldığında, en düşük Bağ-Kur emeklisi maaşının bin 53, Bağ-Kur Tarım emeklisi maaşının bin 79, 2000 yılı öncesi SSK emeklisi maaşının bin 733, 2000 yılı sonrası SSK emeklisi maaşının bin 21, memur emeklisi maaşının ise 2 bin 149 lira seviyesinde olduğu görülüyor.

TABAN BİN LİRA OLDU

Bu tablonun dışında, bin liranın altında maaş alan 150 bin emekli var. Meclis'e sevk edilen tasarıya göre, bu kişilerin maaşı bin liraya yükseltilecek. Düzenlemenin hayata geçmesiyle en düşük emekli maaşı bin liraya çıkacak.

Ancak iyileştirme çalışmaları bununla da sınırlı kalmayacak. Taban maaşları daha da yukarı çekmek için çalışmalar sürecek. Önümüzdeki dönemde taban maaşın asgari ücret seviyesine çekilmesi de söz konusu olabilecek. Bu formüle göre; asgari ücretin altında maaş olmayacak.

600 LİRAYA VARAN ZAM

Özellikle 2000'den sonra emekli olan SSK'lılarla Bağ-Kur tarım emeklilerinin maaşlarında ciddi zamlar ortaya çıkacak.

HESAP DEĞİŞECEK

Emekli aylıklarını iyileştirmek için ikinci formül, zam farklılıklarının ortadan kaldırılması. Sosyal güvenlik kurumlarının tümü, SGK çatısı altında birleştirildi. Ancak gerek emeklilik hesaplamaları, gerekse zam kararları hâlâ farklı uygulanıyor.

Bağ-Kur ve SSK enflasyonu beklerken, Emekli Sandığı emeklileri toplu sözleşmeye bağlı bulunuyor. Tüm emeklilerin toplu sözleşmeyle belirlenen rakam üzerinden zam alması için çalışmalar devam ediyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

En düşük emekli maaşını 1000 liraya çıkarmak için çalışmalar sürerken, emekli sendikalarından da konu ile ilgili talepler geldi. Sendikalar yılbaşında bin liranın altında maaş alan emeklilerin maaşlarına bu tutar üzerinden enflasyon zammı da eklenmesini istiyor. Yani sendikalar en düşük emekli aylığının 1000 TL + enflasyon zammı olarak verilmesini talep ediyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.