Hava Durumu

Emniyet'ten 'Kim vurduya gitti' yanıtı

Ankara Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nün, Gezi Parkı gösterilerinde hayatını kaybeden Ethem Sarısülük'ün cenaze töreni sırasında gaz fişeği ile başından vurulan Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Dilan Dursun'un ağır şekilde yaralanmasıyla ilgili savcılık dosyasına giren yazısı, soruşturmayı tıkadı.

Haber Giriş Tarihi: 26.12.2013 17:25
Haber Güncellenme Tarihi: 26.12.2013 17:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Emniyet'ten 'Kim vurduya gitti' yanıtı

MOBESE görüntülerinde Dursun'u vuran shortland araç görülmesine karşın Çevik Kuvvet'in shortland'lara bindirilen gazcılar için görevlendirme kaydı tutmadığı anlaşıldı. Ayrıca Dursun'un vurulduğu gün, toplam 3 bin 647 gaz fişeği kullanıldığı da açığa çıktı.


Hacettepe Üniversitesi Dilan Dursun'un, Ethem Sarısülük'ün cenaze töreninin yapıldığı 16 Haziran 2013'te Shortland marka bir polis aracından atılan gaz fişeği sonucu başından ağır yaralanmasıyla sonuçlanan olaya ilişkin soruşturma tıkanma noktasına geldi. Soruşturmayı yürüten savcılık, MOBESE görüntülerinde Dursun'a gaz fişeği atılan Shortland marka araçta kimin görevli olduğunun bildirilmesi için Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne yazı yazdı. Çevik Kuvvet Şube Müdürü tarafından savcılığa 21 Kasım 2013'te gönderilen yazı, soruşturma dosyasına girdi. Yazıda, 31 Mayıs 2013'te başlayan ve daha sonraki günlerde devam eden eylemler esnasında; 01 Haziran 2013 günü yaralanan ve 14 Haziran 2013'te vefat eden Ethem Sarısülük'ün cenaze programı ile ilgili olarak 16 Haziran 2013'te Kızılay ve civarında eylem yapıldığı belirtildi.

5 ilden takviye ekip

Yazıda, yaklaşık 200 bin kişinin katıldığı gösteriler nedeniyle personele takviye olarak Erzurum, Van, Diyarbakır, Gümüşhane, Bayburt illerinden çevik kuvvet geldiği, Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ekiplerinin tamamının Başbakanlık Merkez bina çevresinde konuşlandırıldığı, şube müdürlüğüne bağlı TOMA ve Shortland araçlarının ana müdahale noktası olan Kızılay bölgesinde konuşlandırıldığı, dağılan grupların çeşitli bölgelerde (Maltepe, Kolej, Kennedy, Sıhhiye) eylemlerin devam etmesi üzerine TOMA ve Shortland araçlarının grupları dağıtmak üzere belirtilen bölgelere giderek müdahalelerde bulunduğu, görev sonrası tekrar ana müdahale noktasına geri döndükleri kaydedildi.

Anlık bindiler kayıt tutmadık

Yazıda şöyle denildi:


"16 Haziran 2013 tarihinde medana gelen protestolarda görev sonrası raporlar incelendiğinde yaklaşık olarak; 3140 adet 37/38 mm Tip-1 tenvir gaz fişeği, 507 adet 40 mm Tip-2 tenvir gaz fişeği, 300 adet gaz el bombası (dumanla yayılan), 160 adet gaz el bombası (patlayarak yayılan), 421 adet FN-303 savunma tüfeği atışı, 125 adet darbe etkili köpük gaz fişeği, 287 adet savunma tüfeği müdimmadı kullanılmıştır. Shortland sabit olarak gazcı personel görevlendirilmiş olup, ana müdahale noktası olan Kızılay'da bulunan birliklerdeki gazcı personelden, anlık görevlendirme yapılmıştır. Görev yoğunluğu nedeniyle takviye olarak gelen unsurların kaydı tutulamamıştır.

Kayıtlarımız ve ilgi evrak incelendiğinde, görüntüdeki shortland aracının şubemize ait olmadığı, yukarıda bahsedilen sebeplerden dolayı araçlarda görev alan gazcı personelin kim olduğu tespit edilememiştir. Bahsi geçen bölgede o gün çalışan gazcı personele ait bilgiler ekte gönderilmiştir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.