Hava Durumu

Enflasyon şaşırttı

Haziranda tahminlerin çok üstünde gerileyen üretici ve tüketici fiyatlarını değerlendiren BTSO Başkanı Celal Sönmez, "Gıda ve petrolün desteğiyle düşen enflasyon şaşırtmaya devam ediyor" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2012 09:48
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2012 09:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Enflasyon şaşırttı
 Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez, haziran ayında hem üretici hem tüketici fiyatlarının, tahminlerin çok üstünde gerilediğini söyledi.
Haziran ayında TÜFE beklentisinin yüzde 0.39 düşüş, gerçekleşmenin ise yüzde 0.90 düşüş olduğunu ifade eden Celal Sönmez, "ÜFE'de ise yüzde 0.1'lik artış beklentisine karşın yüzde 1.49'luk düşüş geldi. Tarım ve enerji fiyatlarındaki dikkat çekici gerileme, enflasyon konusunda bizi şaşırtmaya devam ediyor" dedi.

GIDANIN ETKİSİ BÜYÜK

Geçen ay tüketici fiyatlarının beklentilerin altında kalmasında önceki aylarda olduğu gibi gıda fiyatlarının etkili olduğuna dikkati çeken Sönmez, yaptığı yazılı açıklamada şunları ifade etti: "Aylık bazda gıda fiyatları yüzde 3.7 düştü. Bu yılın ilk yarısında gıda fiyatları toplamda yüzde 3,6 azaldı. Bu rakam, 1995 yılından bu yana yakalanan en büyük fiyat düşüşü. Sadece 2004 yılının ilk yarısında yüzde 0.9'luk düşüş olmuştu. Yani TÜİK'in bu yıl yaptığı metodoloji değişikliği etkili oluyor"

MB'NİN ELİ GÜÇLENDİ

Gıdanın yanı sıra haziran ayında genel enflasyonu düşürücü diğer önemli bir katkının da enerji tarafından geldiğini vurgulayan Sönmez, geçen ay Brent tipi petrol fiyatlarının yüzde 13 azalmasının, aylık enflasyonu 0.3 puan düşürücü etki yaptığını ifade ettti.
Celal Sönmez, yılın ilk yarısında yakalanan bu performansın, Merkez Bankası'nın yüzde 6.5 olan yıl sonu hedefini aşağı yönlü revize etmesi konusunda fırsat yarattığını sözlerine ekledi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.