Hava Durumu

Erdoğan: 62 bin 337 atama yaparak rekor kırdık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Engelli kardeşlerimizle ilgili ön yargıları kırdığımız ölçüde onların önündeki engelleri kaldırabiliriz. Türkiye Cumhurbaşkanı olarak milletimden engellilerimiz konusunda daha fazla hassasiyeti ve dayanışma bekliyorum" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, " Şimdiye kadar 62 bin 337 engelli ataması yaparak bu alanda rekor üstüne rekor kırdık. Halihazırda toplam kamu çalışanları içinde engellilerin oranı yüzde 2'ye yaklaşmıştır. İnşallah önümüzdeki dönemde bu sayının aratacağına inanıyorum" diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 28.11.2021 21:25
Haber Güncellenme Tarihi: 28.11.2021 21:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Erdoğan: 62 bin 337 atama yaparak rekor kırdık

"Engelleri Birlikte Aştık İzmir Buluşması" programında engelli vatandaşlarla bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, engelli vatandaşların sorunlarını dinledi, sorularına cevap verdi ve onlarla birlikte türkü söyledi.

Programın yapıldığı salona, sanatçı Metin Şentürk ve küçük bir kızın seslendirdiği "Beraber yürüdük biz bu yollarda" isimli şarkının eşliğinde giren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lokman Ayva ve Metin Şentürk ile şakalaştı. Erdoğan, şarkının sonunda Metin Şentürk'e, "Metin maşallahın var" diye seslenince, Metin Şentürk de, "Siz başka bir duygu verince böyle oluyor" diyerek cevap verdi. Erdoğan, salonda Lokman Ayva'yı gördükten sonra, "Metin, Lokman ile tanışıyorsunuz değil mi?" diye sordu. Metin Şentürk ise, "Onu gözüm bir yerden ısırıyor" diye esprili bir cevap verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Lokman nüktede Metin de senden geri kalmıyor" ifadelerini kullanınca salonda gülüşmeler oldu.

"Hayata geçirdiğimiz politikalarla engelli kardeşlerimizle engelleri birlikte aştık"

AK Parti iktidarında engelli vatandaşlar için yapılan çalışmaları anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "19 yıldır; 'AK Parti varsa, biz varsak engel yok' diyerek çalışmalarımızı kararlılıkla, samimiyetle sürdürüyoruz. Medeniyetimizin ayırıcı vasıflarından olan kerim devlet tasavvurunu günümüzün sosyal devlet ilkeleri ile birleştirerek yeniden yorumladık. 'Yaratılanı severiz, Yaratan'dan ötürü' inancı ile hareket ederek ülkemize dünyanın en geniş kapsamlı sosyal güvenlik ve sağlık sistemini kazandırdık. Devletin şefkat şemsiyesi dışında kimsenin, hiçbir vatandaşımızın kalmaması için özel gayret gösterdik. Türkiye'yi büyütürken, üretimi artırırken, istihdamı teşvik ederken 84 milyonun tamamını kucaklamaya gayret ettik, ediyoruz, edeceğiz. Engelli insanlarımıza eğitimden istihdama kadar her alanda eşit bireyler olarak toplumda var olabilecekleri imkanları sunmaya çalıştık. Engelli kardeşlerimize yönelik sosyal politikalarımızı yardım değil, hak eksenli bir anlayışla şekillendirdik. Eğitim, rehabilitasyon, istihdam, sosyal yardım, evde bakım, girişimcilik, sportif ve kültürel faaliyetler, sağlık ve erişilebilirlik gibi alanlarda hayata geçirdiğimiz politikalarla engelli kardeşlerimizle engelleri birlikte aştık. 2005 yılında çıkartılan Engelliler Kanunu ile eğitim hizmetlerinden bakım hizmetlerine, istihdamdan ayrımcılığın önlenmesine kadar pek çok konuda tarihi nitelikte adımlar attık. 2010 yılında yapılan anayasa değişikliği ile daha da ileriye giderek engellilere yönelik pozitif ayrımcılığı anayasal güvenceye aldık. 2013 yılında yapılan bir başka düzenleme ile 'özürlü', 'çürük', 'sakat' gibi incitici ibareleri tamamen kaldırdık. 2007 yılında başlattığımız evde bakım yardımı kapsamında destek alan kişi sayısı 2021 yılı itibariyle 535 bin 700'e ulaştı. Her ilde en az bir merkez olacak şekilde Türkiye genelinde 128 engelsiz gündüz yaşam merkezini hizmete sunduk. Kamu bakım ve rehabilitasyon merkezi sayısı 2002 yılında 21'iken, 2021 yılı Ekim ayı itibariyle 104'e çıkartıldı. Keza partimiz bünyesinde 81 ilimizde kurduğumuz engelli koordinasyon merkezlerimizle engelli vatandaşlarımızın yanında olduk. Engelli vatandaşlarımızın istihdam oranlarını artırmak, onların kimseye muhtaç olmadan hayatlarını idame ettirebilmeleri için pek çok adım attık. 2012 yılında dünyada bir ilke imza atarak engelliler için ayrı ve merkezi bir sınava uygulaması getirdik. Şimdiye kadar 62 bin 337 engelli ataması yaparak bu alanda rekor üstüne rekor kırdık. Halihazırda toplam kamu çalışanları içinde engellilerin oranı yüzde 2'ye yaklaşmıştır. İnşallah önümüzdeki dönemde bu sayının aratacağına inanıyorum" diye konuştu.

Engelli vatandaşların, engelleri aşmanın bir inanç meselesi olduğunu her gün ispat ettiklerini, engellilerin sporda, sanatta, iş hayatında, siyasette, eğitimde ve diğer alanlarda elde ettiği başarılardan gurur duyduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Engelli kardeşlerimizin hayatın her alanına hiçbir mani olmadan katılmalarını temin için var gücümüzle çalışıyoruz. Okullarımızı, şehirlerimizi, sokaklarımızı yeniden inşa ederek engelli kardeşlerimizin önündeki engelleri kaldırmaya gayret ediyoruz. Öte yandan engelli vatandaşlarımızın toplumda hak ettikleri yeri alabilmesi, tek başına devletin veya hükümetin çabaları ile mümkün değildir. Bütün bireylerin, ailelerin, sivil toplumun, iş dünyamızın, belediyelerimizin, üniversitelerimizin bu süreci desteklemesi şart. Bu konuda ne kadar farkındalık oluşturabilirsek hedeflerimize o derece varabiliriz. Engelli kardeşlerimizle ilgili ön yargıları kırdığımız ölçüde onların önündeki engelleri kaldırabiliriz. Türkiye Cumhurbaşkanı olarak milletimden engellilerimiz konusunda daha fazla hassasiyeti ve dayanışma bekliyorum. Biz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da engelli kardeşlerimizin yanında olmaya, hayatlarını kolaylaştırmaya, huzur ve refahını artırmaya devam edeceğiz. Engelli kardeşlerimizin de hayatın her alanında sergiledikleri başarılarla bizleri gururlandırmaya devam edeceklerine inanıyorum" şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.