Hava Durumu

Erdoğan: BM seyirci kalıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Küresel Forumu'nda konuştu...

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2012 13:34
Haber Güncellenme Tarihi: 13.10.2012 13:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Erdoğan: BM seyirci kalıyor

 İŞTE BAŞBAKAN'IN KONUŞMASI:

Partimizin adına adalet koyarken ülkemizin genelinde 42 bin kişiyi kapsayan bir kamuoyu araştrıması yaptık. İnsanlık var olduğu sürece dünayda zulüm eksik olmayacak. Adalaet arayışı da asla son bulmayacak.

Hiç kimse Birleşmiş Millletler'in yapısının adil bir anlayışla inşa edildiğini söyleyemez. Birleşmiş Milletler'in reforme edilmesi şart, bunun çözülmesi gerekiyor. Bu konuşmayı BM Genel Kurulu'nda yaptığım için rahatım. Beş üye ne derse o oluyor. Dünyayı bu beş üyenin insafına terk etmiş durumundayız.

Eski düzenin hamileri sorumluluğu diğer ülkelerin üzerine yüklemeye çalışırken karar alma mekanizmasını ellerinde tutuyorlar. Yükselen güç olarak ifade edilen Türkiye, Brezilya, Endonezya gibi ülkeler açısından bu sürdürülebilir olmaktan çıktı. Uluslararası kuruluşların yapısını değiştirme vakti geldi. Suriye'de 20 aydır devam eden insanlık dramına bütüne çabalarımıza rağmen BM müdahale etmedi. 30 bin insan öldürüldü, 250 binin üzerinde insan ülkesini terk etti.

Esad rejimine cesaret veren bir tutum var ortada. Bunun kaynağı nerede? Uluslararası kuruluşların sesi fazla çıkmıyor. Sıradan ifadelerle günü kurtarmanın anlamı yok. 20 yıl önce Balkanlar'da yüzbinlerce insanın katledilmesine seyirci kalan BM, bugün Suriye'ye de seyirci kalıyor.

Adalet Suriye halkının da hakkıdır, adaleti tayin yetkisi Esad'ın değil Suriye halkınındır. Suriye'deki kayıpları sadece istatistiki bir anlayış olarak gören anlayış değişmedikçe bir çözüm bulamayız. Uluslararası kuruluşlardan bir an önce adım atmalarını bekliyoruz.

Masum çocukların insanların kanı kirli siyasi hesapların üzerinden akıp gitmeye devam ettikçe kimse huzur bulamaz. Adaleti, siyasi karar alma mekanizmalarıyla birlikte sosyal konularda sağlamak durumundayız.

Batı artık dünyanın tek merkezi değildir. Dünya çok merkezli bir yapıya dönüştü, dönüşmeye devam edecek. Geçtiğimiz yıl OECD dışı ülkeler ilk defa dünya ekonomik çıktısının yarısından fazlasını üretti.

İSTANBUL KÜRESEL FORUMU: TEMA ADALET

İstanbul Kongre Merkezi'nde, Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü ile Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından düzenlenen ve ana teması ''adalet'' olan forum boyunca, adaletin kapsamlı bir şekilde analizi ve en geniş anlamıyla ele alınması hedefleniyor.

Bu sayede dünyanın karşı karşıya olduğu sorunların enine boyuna değerlendirilmesi ve somut pratik çözümlerin tartışılması amaçlanıyor.

Forumda adalet konusu 6 ayrı başlık halinde ele alınacak ve her bir başlık altında 4 oturum düzenlenecek.

Söz konusu başlıklar, ''Adalet ve Küresel Düzen'', ''Adalet ve Siyaset'', ''Adalet ve Tarih'', ''Ekonomik Adalet'', ''Adalet, Sanat ve Medya'', ''Adalet ve Din''.
Forumun açılışında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın ile SETA Başkanı Taha Özhan konuşma yapacak.

Forumun açılışına, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, milletvekilleri ile İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, Basın, Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya da katıldı.

Davetli konuklar arasında yabancı siyasetçi ve akademisyenler ile din adamları bulunuyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.