Hava Durumu

Erdoğan'ın işaretiyle takip başladı

Sermaye Piyasası Kurulu, Gezi eylemleri sırasında borsada manipülasyon yapıldığı iddiası üzerine harekete geçti. Aracı kurumlara yazı gönderen SPK, 20 Mayıs-19 Haziran tarihleri arasında görev yapan personelin kimlik bilgileri ve yabancı müşterilerle yaptıkları işlemlerin kayıtlarını istedi.

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2013 10:29
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2013 10:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Erdoğan'ın işaretiyle takip başladı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), aracı kurumlara bir yazı göndererek, 20 Mayıs-19 Haziran tarihleri arasında kurumdaki personelin kimlik bilgilerini, yayınlanan araştırma raporlarını ve söz konusu dönemde yabancı müşterilerle yapılan işlem ve görüşmelerin kayıtlarını talep etti. SPK tarafından bugün aracı kurumlara iletilen belgede:

YABANCI EMİRLERİ İSTENDİ

1 Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerli olan organizasyon şeması, 20 Mayıs-19 Haziran dönemi içerisinde çalışan personelin görev, bölüm ve unvan bilgisi ile TC kimlik numarasını içerecek şekilde kimlik bilgileri, 20 Mayıs-19 Haziran dönemi içerisinde üretilen tüm araştırma raporları, gün içi müşteri bilgilendirme notları ve bunlarla sınırlı olmamak üzere aracı kurum müşterisine kurumsal veya kişisel olarak gönderilen her türlü bilgi, yorum analiz vb çalışmaların birer örneği, 20 Mayıs-19 Haziran dönemi içerisinde yabancı müşterilerden kuruma iletilen emirlerin niteliği bilgisi, söz konusu emirlere ilişkin telefon kayıtları, yazılı emirlere ilişkin ordinoların, internet yolu ile iletilen emirlere ilişkin tüm chat log kayıtları, Yabancı müşterilerin emirlerinin ne şekilde alındığı, alınan emirlerin Borsa'ya nasıl ve hangi yollar ile iletildiği bilgisine ihtiyaç duyulmuştur.' denilerek, bilgilerin 27 Haziran mesai bitimine kadar iletilmesi istendi.

EN KAPSAMLI TALEP

Konuyla ilgili soruları cevaplandıran bir SPK yetkilisi ' Bu yazı, Fed'in açıklamaları dönemi ile başlayan ve piyasada gerçekleşen yüksek volatilite dönemine ilişkin sınırlı bir inceleme kararıdır. Zaten tarihe bakılırsa, 20 Mayıs'ta başlayan Fed açıklamaları dönemine denk geldiği görülüyor' dedi. SPK'nın bilgi talebinin çok kapsamlı ve yabancı işlemlere odaklanmış olmasına dikkat çeken bir bankacı ise 'Bu benim şimdiye kadar gördüğüm en kapsamlı bilgi edinme talebi. Bilgi edinmenin yabancı işlemlerine odaklanmış olması faiz lobisi olarak adlandırılan yapılanmayı hedefliyor' dedi.

Başbakan işaret etmişti

Başbakan Tayyip Erdoğan, İstanbul Gezi Parkı'nda Mayıs sonunda başlayan ve hükümet karşıtı eylemlere dönüşen protestoların arkasındaki unsurlardan birisinin faiz lobisi olduğunu pekçok konuşmasında vurgulamıştı. Erdoğan, bazı bankaların da içinde yer aldığını söylediği faiz lobisinin borsada spekülasyon yaptığını belirtmişti. Yeni Şafak da yayınladığı haberlerle söz konusu dönemde gerçekleştirilen yabancı işlemlerine dikkat çekmişti. SPK'nın talep ettiği bilgilere başlangıç teşkil eden 20 Mayıs tarihinde 90,165.14 puandan kapanan BIST-100 endeksi, bugünkü kapanış değeri olan 71,214.61 puana göre yüzde 21 değer kaybetti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.