Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eski çağlarda kullanılan doğum kontrol yöntemleri

Doğum kontrol yöntemleri antik çağlardan beri kullanılıyor. 50 yılı aşkın bir süredir de doğum kontrol yöntemleri geliştirilmiş durumda. Peki, antik çağlarda hangi doğum kontrol yöntemleri kullanılıyordu? Cevabı haberimizin detaylarında...

Haber Giriş Tarihi: 01.12.2020 23:50
Haber Güncellenme Tarihi: 01.12.2020 23:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Eski çağlarda kullanılan doğum kontrol yöntemleri

Limon

Sitrik asit bilinen en etkili sperm öldürücü maddelerden biri. Antik halklar da bu maddenin etkisini biliyorlardı. Bu maddeyi en çok içeren meyvelerden olan limon bu açıdan etkili bir doğum kontrol yöntemi olarak biliniyordu. Eski çağlarda kadınlar vajinasına limon sıkarak spermleri öldürdüklerine inanıyolardı.

Queen Anne's Lace

'Vahşi Havuç' olarak da bilinen Queen Anne's Lace bitkisinin tohumları yaklaşık 2000 yıl önce doğum kontrol yöntemi olarak kullanılıyordu.

8 saat boyunca etkisinin devam ediyor olması o dönemin en çok kullanılan doğum kontrol yöntemlerinden biri olmasına neden oluyordu.

Yarpuz bitkisi

Antik tıp kitaplarında da bahsedilen bu bitki kararında alındığında doğum kontrolü sağlarken fazla alındığında zehirlenmeye yol açıyor.

Mavi Cohosh

Mavi Cohosh daha çok Kızılderililerin doğum kontrolü için kullandığı bir çeşit meyve. Rahim hareketliliğini kısıtlayan iki hormon içeren bu meyve günümüzde de bitkisel ilaçlarda kullanılıyor. Eski çağlarda da en çok kullanılan doğum kontrol yöntemlerinden biriydi.

Dong Quai

Bir çeşit melek otu olan Dong Quai kadınların periyot düzensizliklerini gideren özelliğe sahip.

Ayrıca doğum kontrol yöntemi olarak da kullanılıyor. Ancak Avrupa ve Amerikan melek otlarında aynı özellik bulunmuyor.

Pamuk

Millattan önce 1550'de eski bir tıp elyazmasında akasya, bal, yün ve pamuk karışımının doğum kontrolünde etkili olduğu yazıyordu.

Daha sonra pamuğun doğum kontrolünde etkili olduğu, akasyanın ise laktik asit ürettiği keşfedildi. Amerikan tarihinde kölelik dönemlerinde de pamuğun kullanılması tarihe kaydedildi.

Sedef çiçeği

İkinci yüzyılda yaşamış Yunan jinekolog Soranus'un favori bitkisi sedef çiçeği o yüzyılın yaygın doğum kontrol bitkilerinden biri.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.