Hava Durumu

Eşref Kolçak, Bursa'da sinema atölyesi öğrencileriyle buluştu

Türk sinemasının ünlü isimlerinden usta sanatçı Eşref Kolçak, iftarda bir araya geldiği Karagöz Sinema Atölyesi öğrencilerine sanat yaşamının en güzel anılarını paylaştı, Türk sinema sektörüne ilişkin eleştirilerde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2017 15:39
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2017 15:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Eşref Kolçak, Bursa'da sinema atölyesi öğrencileriyle buluştu

Büyükşehir Belediyesi Kültür Turizm Şube Müdürlüğü Karagöz Sinema Atölyesi tarafından düzenlenen iftar etkinliğinde Yeşilçam'ın deneyimli aktörü Eşref Kolçak, her kesimden sinemaya gönül vermiş kişilerden oluşan Karagöz Sinema Atölyesi'nin öğrencileri ile buluştu. Sinemada 70 yılı geride bırakan usta aktör, gençlerle mesleki tecrübelerini paylaştı. Kolçak, babasının karşı gelmesine rağmen, balet olarak başladığı sanat hayatına bir tesadüf eseri aktör olarak devam ettiğini söyledi.

Bir arkadaşının zorlaması ile kendisini film setinde bulduğunu ifade eden Kolçak, kamera arkasındaki yönetmenin kendisini beğendiğini ancak arkadaşının bu şansı yakalayamadığını kaydetti. Kolçak, kamera karşısındaki ilk deneyimini ise 1947 yılında çekilen 'Fedakâr Ana' adlı filmde yaşadığını söyledi. Oyunculuğun yetenekle doğrudan bir ilgisi olduğunu belirten Kolçak, "Ben Ses Tiyatrosu'nda sahne ile tanıştım. Türkiye'nin sayılı dansçılarından biriydim, aktör olmadan önce de iyi bir balettim. Modern dansların hepsini bilirim. Sanat bir yetenek meselesi. Güzel sanatların okulu yok, kitabı yok. Allah size o yeteneği vermemişse maalesef oyuncu olunmuyor. Beni sinemada kimse keşfetmedi, kendimi orda buldum" diye konuştu.


Sanat hayatı boyunca 180 sinema filmi ve onlarca dizide yer aldığını ifade eden, Kolçak, Yeşilçam'ın Türk sinema tarihinin yüz akı olduğunu söyledi. Kolçak, "Benim Eşref Kolçak olmama ve başrol oynamama vesile olan yapım Neriman Köksal ile kamera karşısına geçtiğim, yönetmenliğini Şinasi Özonuk'un yaptığı 1953'de çekilen 'Affet Beni Allah'ım' adlı filmdir. Bu film, benim için Türk sinemasının kilometre taşlarından biridir" dedi.

Türk insanına sinemayı Yeşilçam'ın sevdirdiğini dile getiren ünlü aktör, "Biz Anadolu'yu oynuyorduk. Anadolu insanını canlandırıyorduk. Samimiydik. O kuşaktan geriye çok az aktör ve aktris kaldı" diye konuştu. Oyunculuk hayatında en çok istediği rolün tarihi bir yapımda Cihan Padişahı Fatih Sultan Mehmet'i canlandırmak olduğunu ifade eden Kolçak, son dönemdeki Türk sinemasının gelişen teknolojiye rağmen sınıfta kaldığını savundu. Buna rağmen birçok başarılı oyuncunun yetiştiğini sinemayı geliştirecek çok sayıda jön bulunduğunu ifade eden Kolçak, kadınlardan ise Gökçe Bahadır'ın oyunculuğunu beğendiğini söyledi. Söyleşinin ardından Kolçak, öğrencilerle günün anısına fotoğraf çektirdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.