Hava Durumu

Evlerin üstüne çakılan yolcu uçağın içinde ünlü isim de vardı!

Pakistan'da yolcu ve mürettebatıyla gündüz saatlerinde düşen uçağın enkazı dünyayı şoka uğrattı, çok sayıda ceset ve yaralı enkazdan çıkarıldı. Lahor-Karaçi seferini yaptığı sırada düşen Pakistan Uluslararası Havayollarına ait uçakta 90 yolcu ve 8 kişilik mürettebat bulunduğu bildirildi. Uçakta ünlü bir modelin de olduğu yönünde bilgiler var.

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2020 09:19
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2020 09:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Evlerin üstüne çakılan yolcu uçağın içinde ünlü isim de vardı!

Pakistan Uluslararası Havayollarının (PIA) PK 8303 sefer sayılı Lahor-Karaçi uçuşunu yapan yolcu uçağı, Karaçi Havalimanı yakınlarında bir yerleşim alanına düştü.

PIA Sözcüsü Abdullah Hafız, yaptığı açıklamada, Airbus A320 model uçağın 91 yolcusu ve 8 kişilik mürettebatıyla Lahor'dan havalandığını ve Karaçi Havalimanı yakınlarındaki Model Colony adındaki yerleşim alanına düştüğünü bildirdi.

Karaçi Belediye Başkanının daha önce uçaktaki herkesin hayatını kaybettiğini açıklamasına karşın Sindh Eyaleti Sağlık Bakanlığı düşen uçaktan şu ana kadar 3 kişinin sağ kurtulduğunu duyurdu.

Görgü tanıkları, uçağın üç kez havalimanına inmeye çalıştığını ancak başarısız olduğunu söylüyor. Havalimanına bir türlü inemeyen uçak, yakınlardaki evlerin ve sokakların üzerine çakıldı.

Kaza, havalimanına bir dakikalık mesafede, ülkenin en büyük şehri olan 20 milyon nüfuslu Karaçi yakınlarında yerleşim bölgesinde gerçekleşti.

Bakanlık kaza yerinden şu ana kadar 66 cesedin çıkarıldığını ancak hayatını kaybedenlerin yolcu mu, mahalle sakini mi olduğunun henüz belirlenemediğini açıklarken, Sağlık Bakanlığı Basın Danışmanı Miran Yusuf, kurtulanlardan birinin uçak yolcularından Bank of Punjab Genel Müdürü Zafer Mesud olduğunu söyledi

Pakistan ordusu da bölgeye Ravalpindi kentinden özel arama-kurtarma ve rehabilitasyon ekibi gönderdiğini açıklarken kazanın boyutunun gözlemlenmesi için askeri bir helikopterin havalandığı da belirtildi.

Kimlik belirleme çalışmaları sürüyor

Sindh Eyaleti Sağlık Bakanı Azra Peçuho, bölgedeki hastanelerde acil durum ilan edildiğini söyledi. Peçuho, açıklama yaptığı Jinnah Eğitim ve Araştırma Merkezinde 11 cenaze ile 6 yaralı getirildiğini ifade etti

Yaralıların ikisinin durumunun stabil olduğunu ikisinde ise yanıklar bulunduğunu kaydeden Peçuho, "Şu ana kadar gelen ölü ve yaralıların kaçının uçaktan, kaçının yerleşim yerinden olduğunu bilmiyoruz. Tüm hastaneleri tek tek dolaşıyorum. Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle alarm halindeydik şimdi de ameliyathanelerde alarma geçtik. Tüm çalışanlarımız şu an hayatını kaybedenlerin kimliklerini belirleme ve ailelerini bilgilendirme çalışmalarına yoğunlaşmış durumda." dedi.

gönüllü ambulans hizmetleri veren Edhi Vakfı da kaza alanında yaptıkları çalışmada şu ana kadar 13 yolcunun cesedine ulaştıklarını, bölgede yaşayan 30 kişinin ise yaralı olarak hastaneye kaldırıldığını açıkladı.

Pilot son olarak teknik arıza olduğunu söyledi

PIA Genel Müdürü Arşad Malik, paylaştığı görüntülü mesajda, kazanın teknik bir sorun nedeniyle yaşanma ihtimali üzerinde durduklarını belirterek, "Pilottan son duyduğumuz söz teknik bir arıza olduğu yönündeydi." diye konuştu.

Yerel medya, pilotun kuleye, "Doğrudan ilerliyoruz, motoru kaybettik" dediğini bildiriyor. Kule ise, "Gövde üzerine iniş yaptığınızı doğrulayın" talebini iletiyor.

Uçakla kule arasında yaşanan görüşmenin kaydı da paylaşıldı. Kuleden hemen iniş izni isteyen pilotun "Motoru kaybettik." dediği duyulurken kuleden "Gövde üzerine iniş izninizi teyit edin." cevabı geliyor. Kayıt pilotun yaptığı "Mayday" (İmdat) çağrısıyla sona eriyor.

Karaçi'nin bağlı bulunduğu Sindh Eyalet Valisi İmran İsmail de yaptığı açıklamada uçağın yerleşim alanına düşmesi nedeniyle korkutucu boyutta ölü ve yaralı sayısıyla karşılaşmaktan endişe ettiğini belirtti.

Pakistan Başbakanı Imran Khan kazannın kendisini 'şok ettiğini ve çok üzdüğünü' söyledi ve kazanın derhal soruşturulacağını söyledi.

Öte yandan firmanın CEO'su da her iki pistin de iniş için hazır olduğunu, bu anlamda teknik bir aksaklık yaşanmadığını belirtti.

Soruşturma başlatıldı

Malik, kaza sonrası gittiği Karaçi'de basının sorularını yanıtlayarak uçak bakımları, pilot ve kabin görevlisi eğitimlerinin tam olduğunu söyledi.

Uçağın teknik olarak uçuşa uygun olduğunun rapor edildiğini kaydeden Malik, pilotun iniş sırasında teknik bir sorundan bahsettiğini ve bunun araştırılacağını belirtti.

Reuters ve AP haber ajanslarının, enkaz bölgesinden servis ettiği fotoğraflarda ise, durumun ne korkunç olduğu gözler önüne serdi.

Uçağın düştüğü bölgedeki enkazda sürdürülen arama kurtarma çalışmalarına, çevredeki vatandaşlar da katıldı.

Düşen uçaktaki yolculardan birinin model Zara Abid olduğu yönünde bilgiler var ancak henüz resmi olarak doğrulanmış değil. Sosyal medyada Abid için yüzlerce mesaj paylaşıldı. Moda tasarımcısı Hatice Şah, "Moda sektörü Zara Abid'i bugünkü uçak kazasında kaybetti" dedi. Oyuncu Eymen Han, "Zara sen benim canımdın. Seni özleyeceğiz" ifadesini kullandı.

Hamun Abbasi de, ailenin Zara'ınn uçak kazasında öldüğünü doğruladığını yazdı. Ancak oyuncu Ayeza Han Zara Abid'in uçakta olduğu yönündeki bilginin dedikodu olduğunu belirtti ve haberleri sahte olarak niteledi.

Öte yandan sosyal medyada paylaşılan ve uçağın düşme anı olduğu iddia edilen görüntüler tüyler ürpertti.

Görüntülerde, uçağın iniş için alçalmaya başlamışken, birden irtfa kaybetmeye başladığı ve hızla düşmeye başladığı görülüyor.

Pakistan'da 2010'da özel havayolu şirketi Airblue'ya ait bir uçağın başkent İslamabad yakınlarında düşmesi sonucu uçaktaki 152 kişi hayatını kaybetmişti. Bu, ülkenin tarihindeki en büyük uçak kazasıydı.

2012'de de Bhoja Air'a ait Boeing 737-200 tipi bir uçak, kötü hava nedeniyle Rawalpindi'de inişe geçtiği sırada düşmüş, uçaktaki 121 yolcu ve 6 mürettebat yaşamını yitirmişti.

2016'da da Pakistan Uluslararası Havayolları'nın bir uçağı, ülkenin kuzeyinden İslamabad'a doğru uçarken alev almış ve kaza sonucu 47 kişi hayatını kaybetmişti.

Pakistan Başbakanı İmran Han da Twitter'dan yaptığı açıklamada, kurtarma ekipleri ve PIA yetkilileriyle irtibat halinde gelişmeleri takip ettiğini dile getirerek kazayla ilgili soruşturma başlattıklarını bildirdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.