Hava Durumu

Faizler indi, konut kredisi rakamları arttı

Konut kredisi kullanımı Temmuz ayında 178 milyar 741 milyon lira ile dip gördükten sonra kamu bankalarının faiz indirimine özel bankaların da katılması etkisiyle Ağustos ayında yükselişe geçti ve 2 milyar 352 milyon lira artışla 181 milyar 93 milyon liraya yükseldi.

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2019 15:05
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2019 15:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Faizler indi, konut kredisi rakamları arttı

İzak Hason Emlak Danışmanlığı kurucusu İzak Hason, faizlerin ineceğine ilişkin haberlerin dahi piyasayı hareketlendirdiğini ve yılın ilk sekiz ayındaki satışların son 10 senin yüzde 50 altında olduğunu söyledi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun Bankacılık Sektörü verilerine göre, bankaların kullandırdığı konut kredileri, Ağustos ayı sonunda kamu bankalarının konut kredileri faizlerini yüzde 1.0'in altına indirmeleri ardından ilk iki hafta sonunda 2.1 milyar liralık konut kredisi kullandırılması sonrasında özel bankaların da konut kredisi faizlerini aşağı çekmesiyle, 2018 yılının Ağustos ayındaki 199 milyar 22 milyon liradan, 2019 yılı Temmuz ayı sonunda 178 milyar 741 milyon liraya kadar geriledikten sonra aylık yüzde 1.31 artışla 181 milyar 93 milyon liraya yükseldi.
Konut kredisi kullanımı, Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank, geçen hafta konut kredisi faizlerini indirerek, ikinci el dahil tüm konutlar için aylık 0.99'dan başlayan oranlarla, 180 aya kadar vadeli kredi kullanımı sunduklarını duyurmuştu.
Konut fiyatlarının bundan birkaç ay önce çok düşük olduğunu ve yavaş yavaş yükseldiğini söyleyen bir vatandaş düşüncelerini şöyle ifade etti, "İnsanların faiz oranıyla da alakalı tabi bu ama yani dönemsel olarak hani metroların bitmesi veya bazı yol çalışmalarının bitmesiyle de alakalı olduğunu düşünmüyorum ben sadece faizle alakalı olduğunu düşünmüyorum yani.

"Mesela Anadolu yakasında çoğu yerde metro var. Metro bitiyor fiyatlar artıyor alıcılar daha çok yukarı çıkıyor yani. Tek faize bağlamıyorum ben her şeyi. Yok, çok etkilediğini düşünmüyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.