Hava Durumu

"Fakirlerden ücretsiz su alınması israfı artırır mı?"

TBMM İklim Araştırma Komisyonu'nda, fakirlerden su parası alınmamasının israfı artırdığını belirten Kınacı ve Eroğlu, fakir ailelere ihtiyaçları kadar suyu bedava veya düşük maliyetle verilip, kalanın ücretlendirilmesi önerisinde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2021 08:11
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2021 08:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
"Fakirlerden ücretsiz su alınması israfı artırır mı?"

TBMM İklim Araştırma Komisyonu'nda, iklim değişikliği ekseninde su yönetimi ele alınırken, "fakirlerden ücretsiz su alınması israfı artırır mı?" tartışmasının fitili ateşlendi.

İTÜ-KKTC Rektörü Prof. Dr. Cumali Kınacı, komisyonda, "Fakirlerden su parası alınmaması çok yanlış bir yaklaşım, bu su israfını artırıyor. Su parası almadığınız zaman musluğu açıyor, 20 dakika akıtıyor vatandaş" çıkışını yaptı. Komisyon Başkanı, eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da, "Ben de parasız su verilmesine şiddetle karşıyım çünkü çok büyük israf oluyor" dedi. Kınacı ve Eroğlu, fakir ailelere ihtiyaçları kadar suyu bedava veya çok düşük maliyetle verilip, tüketimde belli oranın üzerine çıktıklarında ücretlendirilmesi önerisinde bulundu.

Her ile su idaresi

Kınacı, bütün illerde müstakil "Su Kanal İdaresi" kurulması önerisinde bulunurken, "Su Kanal İdareleri Kanunu" çıkarılmasını önerdi. Kınacı, "Su mevzuatı çok dağınık, acilen su kanununa ihtiyaç var. Altyapı finansman ihtiyacını su kanal idareleri kendisi karşılıyor, merkezi hükûmetten para alma ihtiyacı kalmadı. Bunu diğer şehirlerimizde ve bütün Türkiye'de yaymak için su kanal idareleri bütün şehirlerde gerekiyor" dedi. Ankara, İstanbul, Tekirdağ gibi illerde yüksek gelirli köy statülü tatil siteleri bulunduğunu, bunların suyu indirimli tarifeden faydalanarak kullandıklarına işaret eden Kınacı, "Mesela Ankara'da 5 kuruşa indirilmişti köylerde su fiyatı. Çok yüksek gelir statüsüne sahip olmalarına rağmen, 5 kuruştan su parası ödüyorlar. Öyle olunca da açıyor suyu, sabaha kadar bahçe suluyorlar. Yazın Ankara'nın su ihtiyacı, yaz aylarında nüfusu azalmasına rağmen 350-400 bin metreküp artıyor" diye konuştu. Kınacı, Türkiye'de, "fakirlerden su parası almayalım" denilerek yanlış bir uygulama yapıldığı dile getirirken de, "Bu çok yanlış bir yaklaşım, su israfını artırıyor. Su parası almadığınız zaman musluğu açıyor, 20 dakika akıtıyor vatandaş. Hâlbuki bunun yerine diyelim ki, '10 metreküp bedava su, 10 metreküpün üzerindekini şu kadar ödeyeceksin'. İsrafı önleyecek bir yaklaşım gerekiyor" dedi.

'Ben de karşıyım'

Kınacı'ya, Eroğlu'ndan destek geldi. "Su fiyatları çok politize oluyor." diyen Eroğlu, şöyle devam etti:

"Çünkü başkan diyor ki; 'Ben suyu bedava yapacağım'. Ama suyu bile getiremiyor. Bizim prensibimiz şuydu; 'İSKİ kâr etmesin ama yatırım ile işletme maliyetini karşılayacak bir fiyat olsun'. 7 metreküp, bir ailenin aylık ihtiyacı için yeterli. 7 metreküpe kadar çok cüzi, zararına verelim ama fazlasının parasını versin diye kademeli bir tarife uygulamıştık ama bazı davalar açıldı, maalesef bu da kanunen iptal edildi."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.