Hava Durumu

Fed kritik faiz kararını açıkladı

Piyasaların bugün gözü kulağı ABD Merkez Bankası'nın (FED) Haziran ayı faiz kararındaydı. Fed faiz açıklamasını beklentiler yönünde yaptı. İşte bugün ABD'de enflasyon ve perakende satışlar verilerinin beklentilerin altında gelmesinin son 6 ayın en düşük seviyesini gören doların karar sonrası son durumu...

Haber Giriş Tarihi: 14.06.2017 21:07
Haber Güncellenme Tarihi: 14.06.2017 21:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Fed kritik faiz kararını açıkladı

Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısı ardından ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen Haziran ayı faiz kararını açıkladı. Fed beklenen faiz artırım kararını uyguladı. 2017'de bir kez daha faiz artırımı olacağını vurguladı.

DOLAR NE TEPKİ VERDİ?

ABD'de enflasyon ve perakende satışlar verilerinin beklentilerin altında gelmesinin etkisiyle 3,50'nin altına gerileyen dolar/TL saat 15.45 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 0,86 azalışla 3,4890 seviyesinden işlem görüyor.

ABD'de enflasyon mayısta yüzde 1,9 ile piyasa beklentisi olan yüzde 2'nin gerisinde kalırken, bu veri Kasım 2016'dan bu yana en düşük seviyeye işaret etti. Piyasa tarafından mayısta değişmesi beklenmeyen perakende satışlar verisi ise yüzde 0,3 azadı.

Veri öncesinde 3,5125 seviyesinde bulunan dolar/TL, açıklanan verilerden sonra 3,4880 ile 16 Aralık 2016'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi.
Dolar/TL bugün en düşük 3.4811 ve en yüksek 3.5230'u gördü. Euro ise en düşük 3.9252'yi en yüksek ise 3.9540 seviyesine çıktı.

TAHMİNLER ARTIŞ YÖNÜNDEYDİ

Reuters anketine katılan ekonomistlerin büyük çoğunluğu Fed'in gösterge faiz oranını hedeflediği gibi yüzde 1 ile yüzde 1.25 arasına yükseltmesini bekliyorlardı. Fed 10 yıldan uzun bir süredir ilk sıkılaşma döngüsüne Aralık 2015'te başladı.

MAYIS AYINDA FAİZLERİ SABİT TUTMUŞTU

Bugün yapılan 25 baz puanlık faiz artışı, bu yıl Mart ayında yapılan artışla beraber ikinci faiz artışı olarak kabul ediliyor. Fed Mayıs ayında faizlerde herhangi bir oynama yapmamış, Haziran ayı için sinyal vermişti.

O dönemden bu yana işsizlik oranı yüzde 4.3 ile son 16 yılın en düşük seviyesine gerilerken, ekonomik büyüme de zayıf birinci çeyrek performansının ardından yeniden hızlandı. Fakat ekonominin diğer göstergeleri biraz daha karışık bir resim ortaya koyuyor. Fed'in takip etmeyi tercih ettiği enflasyon göstergesi 2017'nin başlarında yüzde 1.8 iken daha sonra yüzde 1.5'e geriledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim kampanyası sırasında verdiği vergi reformu, finansal düzenleme ve denetimlerin azaltılması ve altyapı yatırımları gibi sözler ya Kongre'de engellerle karşı karşıya ya da hâlâ hazırlık aşamasındayken, Trump hükümetinin ABD ekonomisine sağlayacağı mali teşvikin boyutu ve kapsamı hakkında da artan şüpheler var.

İHTİMAL ZAYIFLADI

Para politikasında on yıldan uzun bir süredir ilk defa değişiklik yapan Fed, sıkılaştırmaya devam ediyor. Aralık ayında politika faizini 25 baz puan artıran merkez bankası, bundan iki toplantı sonra Mart ayında bir artırım daha yaptı.

Fed'in Haziran ayındaki bir sonraki toplantısına kadar iki işsizlik verisi daha yayımlandı. ABD'de işsizlik maaşına ilk kez bir önceki haftada başvuranların sayısı 245 bine gerilemesine karşın beklentinin üzerinde gerçekleşmişti.

Fed bugünkü toplantıdan sonra yılın geri kalanında bir defa daha faiz artırabileceğine işaret etse de opsiyon kontratları Aralık ayına kadar faizlerin artırılmasına sadece yüzde 40 ihtimal tanıyor.

YARIN GÖZLER TCMB'YE ÇEVRİLECEK

Veri akışının yoğun olduğu bu hafta piyasaların odağındaki ana gündem maddeleri küresel merkez bankaları. Piyasalar bugün Fed'in faiz kararı izlendi yarın ise TCMB'nin faiz kararları takip edilecek. Öte yandan yarın İngiltere ve Cuma günü Japonya merkez bankalarının faiz kararları da piyasalar tarafından takip edilecek veriler arasında.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.