Hava Durumu

Fidan Han ayağa kalkıyor

Birçok tarihi hanı ayağa kaldırarak çarşının eski cazibesini kazanmasını sağlayan Osmangazi Belediyesi, Fidan Han’ın yenilenmesi için harekete geçiyor.

Haber Giriş Tarihi: 16.07.2012 11:15
Haber Güncellenme Tarihi: 16.07.2012 11:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Fidan Han ayağa kalkıyor


Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Fidan Han’da esnaf ve han yönetimiyle bir araya geldi. Esnaf ve han yönetiminden, çarşı hakkında bilgi alan Başkan Mustafa Dündar, “Osmangazi belediyesi olarak tarihi kültürel mirasımıza sahip çıkıyoruz. Bu kapsamda Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nde birçok eseri restore ederek ayağa kaldırdık. Halen devam eden çalışmalar da çarşımızın cazibesini daha da artırmasına katkı sağlayacak. Bundan sonra da bu bölgedeki eserleri yenileyerek şehrimize kazandırmaya devam edeceğiz” dedi.


Fidan Han’ın da tarihi bölgenin en önemli eserlerinden biri olduğuna dikkati çeken Başkan Dündar, Fidan Han’la ilgili hem esnafın hem de han yönetiminin talepleri olduğunu söyledi. Osmangazi Belediyesi olarak Fidan Han’ın ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında ellerinden gelen çabayı göstereceklerini anlatan Başkan Dündar, “Fidan Han’ın restorasyonu, ikinci bir kapının açılması, diğer ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında çalışıyoruz. Burada esnafımızın da bize destek olması gerekiyor. El birliğiyle Fidan Han’ın cazibesini hak ettiği noktaya taşıyacağız” diye konuştu.


Fidan Han Derneği Başkanı Şükrü Avcı da, Bursa’nın en güzel hanlarından biri olan Fidan Han’ın yeniden ayağa kaldırılması için esnaf olarak her türlü fedakarlığa hazır olduklarını söyledi. Osmangazi Belediyesi’nin Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nde sürdürdüğü çalışmaların bölgeyi yeniden eski şaşaalı günlerine kavuşturduğuna dikkati çeken Avcı, Fidan Han’ında yakın bir gelecekte belediyenin de desteğiyle yapılacak restorasyonla yeniden eski ihtişamlı günlerine kavuşacağını söyledi.


Bursa’nın en güzel hanlarından biri olan Fidan Hanı, Sadrazam Mehmet Ağa’nın oğlu İbrahim Paşa tarafından yaptırıldı. XV. yüzyıl yapısı olan han iki avludan oluşuyor. Ahırlar ve diğer yan bölümlerin bulunduğu kısım bugünkü dükkânların olduğu yerdedir. Uzuncarşı’nın kuzeyinde, Koza Hanı’nın karşısındadır. 1561, 1603, 1656, 1760 yıllarında onarımlar gören handa birçok değişiklikler de yapıldı. Handa 105 adet dükkân bulunuyor. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.