Hava Durumu

Fırıncılar 1 Temmuz'u bekliyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ekmekle ilgili 1 Temmuz'dan itibaren yapacağı yeni düzenlemeyi dört gözle beklediklerini belirten Bursa Fırıncılar Odası Başkanı Talip Andiç, "Ekmek üzerinden oyunlar oynanmasın. Biz bu kanunu yıllardır bekliyoruz. Artık herkes hijyenik üretim yapmak zorunda" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2012 10:45
Haber Güncellenme Tarihi: 12.06.2012 10:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Fırıncılar 1 Temmuz'u bekliyor

Sağlıklı gıda tüketimiyle ilgili düzenlemenin 1 Temmuz 2012'den itibaren yürürlüğe girmesiyle artık ekmeklerle yeni düzenleme geleceğini belirten Bursa Fırıncılar Odası Başkanı Talip Andiç, düzenleme sayesinde artık herkesin ekmek satamayacağını vurguladı. Kasap ve manav gibi yerlerde ekmek satışının yasaklanacağını ifade eden Andiç, ekmeğin gramajının düşerken tuz miktarının azalacağını, kepek oranının ise yükseleceğinin altını çizdi.

Fırın ve bakkalın ekmeği ambalajlayarak ya da poşetin içine koyarak tüketiciye satacağını söyleyen Andiç, fırından sofraya giden ekmeğin hijyeni konusunda 1 Temmuz'da çıkacak düzenlemeyi dört gözle beklediklerini ifade etti. Ekmeğin bakkala taşınması ve tüketiciye sunulmasının tüm aşamalarında hijyen kurallarının ihlal edilmeyeceğini söyleyen Andiç, bakkalların önüne kasaya konularak açıkta bırakılan ekmek görüntülerini artık görmeyeceklerini dile getirdi.
Ekmek satışı yapanların eldiven kullanmadan satış yapamayacağının altını çizen Andiç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu arasında yapılan iş birliğiyle ekmek üretimi ve satışı yapanların hijyen eğitiminden geçeceğinin üzerinde durdu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ekmek tebliğinde ambalajsız olarak piyasaya sürülen ürünlerin tüm kurallarının yeniden belirlendiğini vurgulayan Andiç, "Ekmek üretiminde kullanılan bütün ekipmanlara temiz olması şartı geliyor. Çünkü ekmek en önemli gıda ürünlerinden birisi. Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler, kasap, manav ve pazar gibi yerlerde satılamayacak. Gıda işletmecileri, ekmeğin ürün özellikleri ve tebliğde belirlenen kimyasal özelliklerine 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren uyacak" dedi.

KEPEK MODELİ
Ekmeklerin az tuzlu, bol kepekli olacağını söyleyen Andiç, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmeklerinin en az 250 gram ağırlıktan başlayarak 50'şer gram artırılacağını söyledi. Yasanın 1 Temmuz tarafından uygulanması gerektiğinin altını çizen Andiç, "Bu uygulamayı bekliyoruz. Biz bunun uygulanmasını istiyoruz. Ambalaj konusu, bizim her zamanki gündem konumuz. Artık temmuz ayından itibaren bu konuya da yasal düzenleme getirildi. Artık herkes işini profesyonel yapacak. Bu çıkartılan kanunların uygulanmasını istiyoruz. Rastgele satış yapılmayacak" diye konuştu.

BURSA'DA KAÇAK FIRIN GERÇEĞİ
Yeni çıkan yasanın fırıncılık sektörü için önemli olduğunu, fakat kaçak işyeri oranının da korkutucu rakamlara çıktığını söyleyen Andiç, "Bütün bunlara rağmen 6 yıldan bu yana merdivenaltı fırınlardan şikayetçiyiz. Bursa'da 410 civarında fırın var. Merdiven altı diye tabir ettiğimiz kaçak fırınların sayısı ise 130. Bursa'da yasanın uygulandığı gibi bu kaçak fırınlara da bir ayar yapılmalı. Mesela pazaryerlerinde ekmek satılmamalı. Zaten bu yasadan sonra bu olmayacak. Ekmekler belirli yerlerde satılmalı. Pazar tezgahlarında satılmamalı. Ekmek yıkanmayan bir madde. Ekmek, fırından çıkar, olduğu gibi sofraya gelir. Ama gidin her pazar alanındaki 10 tezgahta ekmek satılıyor. Bunlara göz yumulmamalı. Biz bu konuda hukuki yollara başvurduk. Ekmek nimet. Ayak altından kalksın" şeklinde konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.