Hava Durumu

Gaps diyeti nedir? Nasıl yapılır?

GAPS diyeti son zamanlarda bağırsak dostu olması nedeniyle beslenme şekillerinin en cazipleri arasında. Çünkü yalnızca beslenmeyi düzene sokmakla kalmıyor, tüm bedeni ve zihni onarıyor. Peki GAPS diyeti nedir? GAPS diyeti ve otizm arasındaki ilişki de GAPS diyetinin merak edilirliğini artırıyor. Piyasada GAPS diyeti kitabı çok fazla bulunmadığı için, GAPS diyeti ne işe yarar hakkındaki araştırmalarımız internete ve doktorlara kalıyor. Ancak siz yine de bir GAPS diyeti listesi edinmeden önce doktorunuzla görüşün. Doktorunuz GAPS diyeti yasaklarını ve GAPS diyeti tarifleri hakkındaki en güvenilir bilgiyi sizinle paylaşacaktır. İşte GAPS diyeti nedir? GAPS diyeti nasıl yapılır?

Haber Giriş Tarihi: 10.02.2021 23:55
Haber Güncellenme Tarihi: 10.02.2021 23:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Gaps diyeti nedir? Nasıl yapılır?

Gaps diyeti nedir ve neden uygulanır?

Bağırsaklardaki en önemli sindirim sorunu, "leaky gut syndrome" yani sızıntılı bağırsak sendromudur. Bu tabloda, ince bağırsak duvarında hasar ve geçirgenlik görülmektedir. Toksinler, sindirilmeyen besinler, ağır metaller ve böcek ilacı gibi kimyasallar bağırsak çeperinden kana geçer.

Bunu engellemek üzere yapılan beslenme programı da GAPS tedavisi olarak adlandırılır. Aksi halde toksinler ve kimyasallar bağırsak duvarını aşarak, kan dolaşımına geçip vücuda saldırır. Bunu engellemek için de beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. Bağırsak florasını koruyarak sindirim sisteminin daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olan GAPS diyeti, ruh ve beden uyumunu tamamlayan en önemli beslenme şekillerinden biridir.

Yani GAPS diyet, çoğunlukla sızıntılı bağırsak sendromunun önüne geçmek için uygulanır.

Gaps diyeti ve otizm

Otizmli çocukların beslenmesine doğumdan itibaren özen gösterilmesi gerekiyor. 1950'li yıllardan sonra dünyada otizmli çocuk sayısının artması ile bu hasta grubunda beslenmeye verilen önemin arttı.

GAPS diyetinin otistik çocuklarda özellikle bağırsağı iyileştirici etkisi var. GAPS diyetiyle çocukların bağırsakları iyileşiyor. Diyetin tamamlayıcısı olarak da besin destekleri öneriliyor.

Otistik çocukların beslenmesi konusunda çalışmalar yürüten diyetisyen Işıl Erkan,

Bu çocukların gen işleyişleri ve o genin aktive ettiği enzimin eksikliğinden kaynaklanan birtakım sindirim bozukluğu var. Özellikle otistik çocukların bağırsaklarında bir sıkıntı olduğu birçok bilimsel makalede yer alıyor. Yapılan testlerle de bunların doğru olduğu ortaya çıkıyor. Çocuk, proteini tüketiyor. Sindirim sıvılarında ve bağırsak astarında sıkıntı olduğu için tam sindirim gerçekleşmiyor. Sindirilmemiş besinler özellikle bazı proteinler ve gluten, karbonhidrat için geçerli. Bu proteinler polipeptit yapılarda vücutta birikiyor. Bu yapılar çocukta morfin etkisi yapıyor. Dolayısıyla sindirimi bozuk olan bireylerde ve otistik çocuklarda gluten ve süt proteini olan kazein, morfin etkisi yaratıyor. Morfin etkisi yarattığından otistik çocuklarda süt tüketimi önermiyoruz. Morfin çocukların tehlike karşısında endişe ve korku gibi duyguları taşımasını engelliyor. Refleksleri yavaşlatıyor.

Gaps diyeti sızıntılı bağırsak sendromunu nasıl tedavi eder?

Bağırsak sağlığı için ilk ve en temel nokta, bağırsak florasının bakteri dengesini sağlamaktır. Düzenli çalışan bir bağırsakta probiyotik adı verilen faydalı bakterilerin oranının yüksek, hastalık yapıcı patojen bakterilerin ve mantarların oranının düşük olması gerekir.

GAPS hastalarında ise patojenik flora oranı yüksekken, bağırsak florası anormalliği bulunmaktadır.

Bağırsağın hasarlı olma durumunu ifade eden bu tablo nedeniyle, GAPS beslenmesinde probiyotik sağlayan fermente gıdalarla hazır probiyotikler büyük önem taşımaktadır. Bu diyet ile bağırsak florası korunarak, sindirim sisteminin sağlıklı çalışması amaçlanır.

Başka hangi hastalıkları tedavi eder?

Nörolojik rahatsızlıklar (multiple skleroz, otizm, epilepsi, disleksi, dispraksi)

Psikiyatrik hastalıklar (şizofreni, depresyon, hiperaktivite vb.)

Oto-immun hastalıklar, sindirim problemleri (irritabl bağırsak sendromu, ülseratif kolit vb.)

Atopik durumlar(çeşitli alerjiler, egzama, astım)

Kronik yorgunluk sendromunda ciddi oranda azalma ve iyileşme görülür.

Türkiye'de kimler bu diyeti yazabiliyor ve uygulayabiliyor?

GAPS diyetini, sadece GAPS tedavisinin eğitimin alan uzmanlar uygulayabiliyor. GAPS eğitimini almayan ve "GAPS Practitioner" olmayan kişiler uygulayamıyor.

Kimler bu diyeti yapabiliyor?

65 yaş üstü ve kanser teşhisi konulmuş bireyler dışında her yaş grubu, bu diyeti uygulayabiliyor. GAPS tedavisinin olumlu sonuçları, çocuklarda ve gençlerde yetişkinlerden daha hızlı görülüyor.

Gaps diyeti ile ne kadar sürede kilo verilir?

Gaps diyeti sayesinde sindirim sistemindeki yararlı bakterilerin sayısı önemli ölçüde artıyor. Yemeğin parçalanmasına ve besin maddelerinin emilimine yardımcı olan yararlı mikroplar (probiyotikler) sadece bunu yapmakla kalmıyor aynı zamanda gaz, şişkinlik, kabızlık ve ishal gibi yaygın sindirim sorunlarını gidermede yardımcı oluyorlar.

Vücudun beyinden sonra gelen en önemli organı bağırsakta görülen sorunlar, metabolik hastalıklardan psikolojik rahatsızlıklara kadar birçok nedene bağlı olabiliyor. Dolayısıyla GAPS ruhsal açından da kişinin kendini iyi hissetmesine neden oluyor

Bu diyeti uygulayanlar -yaşı, kilosu, vücut kitle endeksi, hastalık geçmişi, fiziksel aktivitesine göre değişkenlik göstermekle birlikte- ayda 6 ila 8 kilo verebiliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.