Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Geçici beyin krizi nedir? Nasıl tedavi edilir?

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gazi Özdemir geçici beyin krizi hakkında önemli bilgiler verdi. Geçici beyin krizini tanımlayan Prof. Dr. Gazi Özdemir, "Gerek temiz veya kirli kan damarı tıkanması ile oluşan geçici veya kalıcı beyin infarktüsü gerekse beyin kanamasında etkilenen beyin bölgesindeki sinir hücrelerinin görevlerini yapamamaları sonucu, o görevin aksamasına ilişkin hastalık belirtileri izlenir" dedi. Peki geçici beyin krizi nasıl tedavi edilir?

Haber Giriş Tarihi: 29.09.2020 23:56
Haber Güncellenme Tarihi: 29.09.2020 23:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Geçici beyin krizi nedir? Nasıl tedavi edilir?

Geçici beyin krizi nedir?

Prof. Dr. Gazi Özdemir, "Gerek temiz veya kirli kan damarı tıkanması ile oluşan geçici veya kalıcı beyin infarktüsü gerekse beyin kanamasında etkilenen beyin bölgesindeki sinir hücrelerinin görevlerini yapamamaları sonucu, o görevin aksamasına ilişkin hastalık belirtileri izlenir" dedi.

Geçici beyin krizi nasıl gelişir?

Beyin krizinin gelişimini anlatan Prof. Dr. Özdemir, "Örneğin beynin bir yarım küresinde bir kanama veya bir damar tıkanıp bir beyin bölgesi kansız kalacak olursa ve bu olaylar kas hareketlerini sağlayan beyin hücreleri grubunun bulunduğu bölgeyi etkilemişse, beyin yarımküreleri ile vücut yarısının çapraz bir ilişkisi olduğundan karşı vücut yarısında kol ve bacakta kuvvet azalması veya kaybı gelişir. İnsanların yüzde 85-90 kadarı sağ elini kullanmakta ve bu kişilerin yalnız sol beyin yarımküresinde ön dış-yan kısımda bulunan konuşma merkezi harap olursa konuşmanın kaybına, yine bu kişilerin yalnız sol beyin yarım kürelerinde arka dış-yan kısmında bulunan konuşulanı anlama merkezi harap olursa konuşulanı duyduğu halde anlayamama haline rastlanır" dedi.

"Geçici görme kaybına neden olabilir"

Prof. Dr. Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü:

Beyinde saniye, dakika, saat, gün veya en fazla 3 hafta kalan ve sonra tamamen düzelen geçici kansızlık belirtileri, geçici beyin krizi demektir. Bunlardan geçici olan görme kaybına Amorosis Fugax denir. Ayrıca beyincik veya beyin sapının geçici belirtileri ani baş dönmesi, ani denge bozukluğu veya düşme atakları da görülebilir.

Geçici beyin krizinin nedenleri

Son olarak geçici beyin krizine nedenlerine değinen Prof. Dr. Gazi Özdemir, şunları söyledi;

İleri damar sertliği

Ani tansiyon yükselmesi veya düşmesi

Kanın koyu oluşu

Şeker hastalığı

Kan hastalığı

Yüksek kolesterol

Trigliserid düzeyi

Kalp kapağı hastalığı veya ritm bozuklukları

Şah damarının yüzde 70 in üzerinde daralması

Boyun omurlarında ileri derecede romatizmal kireçlenme ve boyun fıtığı

Alkolizm ve aşırı sigara içme

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.