Hava Durumu

Gelecekteki salgını yarasa mağaralarında arıyorlar: İşte 'virüs avcıları'

Daszak bir virüs avcısı... Daszak ve ekibi geçtiğimiz 10 yıl boyunca, yeni patojenler için yarasa mağaraları arayarak bir sonraki büyük salgını önlemeye çalışan 20'den fazla ülkeyi ziyaret etti. Daha spesifik olarak, yeni koronavirüsleri arıyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.04.2020 12:51
Haber Güncellenme Tarihi: 27.04.2020 12:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Gelecekteki salgını yarasa mağaralarında arıyorlar: İşte 'virüs avcıları'

Mağaraya girmeden önce, bilim insanlarından oluşan bu ekip derilerinin her bir santimini kaplamak için tehlikeli madde takımları, yüz maskeleri ve kalın eldivenler giyiyorlar. Yarasa dışkısı veya idrarla temas, onları dünyanın en ölümcül bilinmeyen virüslerinden bazılarına maruz bırakabilir...

Yarasalar sabırla akşam karanlığını beklerler. Güneş battığında, binlerce yarasa mağaralardan uçar, yiyecek arar ve doğrudan ağlarına döner. İşte bu bilim insanları ağları toplar ve kanatlarındaki bir damardan hassas bir şekilde kanı çıkarmadan önce yarasaları hafif bir anestezi ile dikkatlice uyuturlar. Yeni virüsler ve pandemi önleme konusunda uzmanlaşmış EcoHealth Alliance'a başkanlık eden Peter Daszak, "Ayrıca dışkı sürüntüleri yapıyoruz ve dışkıları topluyoruz" diyor.

Daszak aslında bir virüs avcısı. CNN'e konuşan Dazsak, geçtiğimiz 10 yıl boyunca, yeni patojenler için yarasa mağaraları arayarak 20'den fazla ülkeyi ziyaret etti ve bir sonraki büyük salgını önlemeye çalıştı... Daha spesifik olarak, yeni koronavirüsleri keşfe çıktı.

Daszak ve onun gibi bilim insanları, elde ettikleri bulgular ile tüm bilinen hayvan virüslerinin açık kaynaklı bir kütüphanesini oluşturuyor ve dünyanın Covid-19 gibi yeni bir pandemiye hazırlıklı yakalanmasını amaçlıyor. Daszak "15.000'den fazla yarasa örneği topladık, bu da yaklaşık 500 yeni koronavirüsün tanımlanmasına yol açtı" diyor.

Daszak, yarasaların 15.000'e kadar koronavirüs türü barındırdığını tahmin ediyor.

Daszak'ın örgütü güneybatı Çin'e, daha özel olarak Yunnan eyaletindeki büyük yarasa nüfusu ile bilinen yukarıda belirtilen kireçtaşı mağara sistemine odaklanıyor.

Daszak bunu "Başlangıçta Çin'i hedefledik çünkü SARS'ın kökenlerini arıyorduk" diye açıklıyor. "Ama sonra orada yüzlerce başka tehlikeli koronavirüs olduğunu fark ettik, bu yüzden dikkatimizi onları bulmak için değiştirmeye karar verdik" diye ekliyor.

Smithsonian Enstitüsü'ne ait bir başka virüs avcısı ekibi, Myanmar ve Kenya'ya odaklanmaya başladı. Smithsonian Enstitüsü'nün Küresel Sağlık Programı'na liderlik eden Suzan Murray, "Şimdiye kadar Myanmar'da altı yeni koronavirüs tespit edebildik" diyor.
Dawn Zimmerman ise "Bulunan alanlar çok sayıda yaban hayatı biyoçeşitliliği olan alanlar, doğal yaşam alanını çevreleyen bir insan nüfusu ve büyük miktarda hayvancılık. Bu da türler arasında virüs yayılması için yüksek bir potansiyel olduğu anlamına gelir" diyor.

Virüs avcıları aslında on yıllardır var. Dünya henüz Covid-19 salgınından kurtulamasa da gelecekteki olası Covid-19'ları önlemek de yine bilim insanlarından oluşan 'virüs avcıları'na düşüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.