Hava Durumu

Gıda fiyatlarındaki aşırı artışlar Bursa'da hazır yemek sektörünü zorluyor

Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Temmuz ayı tencere enflasyonunu açıkladı. Dernek Başkanı Coşkun Dönmez Temmuz ayında gıda fiyatlarının Yüzde 3.18 oranında arttığını böylece gıdada 7 aylık artışın yüzde 20,18'i bulduğu duyurdu. Genel enflasyonla gıda enflasyonu arasındaki fark nedeniyle hazır yemek sektöründe faaliyet gösteren firmaların kârsızlık sorunu yaşadığına dikkat çeken Başkan Dönmez, "Bununla da kalmayacak. İflasların başlamasından korkmaya başladık. Düşük kârlarla çalışan sektörümüzde hammadde fiyatlarının sürekli artması sürdürülebilir bir durum değil. Artık daha kısa zaman dilimlerinde fiyat güncellemeleri yapmak durumundayız" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 31.07.2021 14:01
Haber Güncellenme Tarihi: 31.07.2021 14:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Gıda fiyatlarındaki aşırı artışlar Bursa'da hazır yemek sektörünü zorluyor

Gıda fiyatlarında yaşanan sürekli artışın hazır yemek sektöründe yol açtığı olumsuz etkilere dikkat çeken Coşkun Dönmez temel hammaddesi gıda olan hazır yemek ve catering sektöründe kâr marjının yüzde 6'lara kadar gerilediğini belirtti. Bu durumun sürdürülebilir olmadığına değinen Coşkun Dönmez, "Fiyat artışlarına yetişemez hale geldik. Genel enflasyon ile gıda enflasyonunun örtüşmediğini müşterilerimizin bir kısmı farkındalar ve genellikle anlayışlı davranıyorlar. Ancak bazı firmalar ise sektörümüzün rekabetçi zaafında faydalanıp sabit fiyat ile yemek almak istiyorlar. Bu ise hazır yemek sektöründeki işletmeleri kârsızlığa hatta iflasın eşiğine sürüklüyor" ifadelerini kullandı.

"MALİYETLERİMİZ AŞIRI YÜKSELDİ"

Coşkun Dönmez, birkaç yıl öncesine kadar yılda 1 kez fiyat güncellediklerini, son yıllarda gıda fiyatlarında baş gösteren hızlı artış ile bu sürelerin 6 aya çekildiğini belirterek, şimdi de sürenin daha da aşağıya gelmesi gerektiğini savundu. BUYSAD Başkanı Dönmez şunları söyledi:

"Son zamlar ile 4 kap yemekten oluşan ham mönü maliyetimiz 12,00 TL'yi buldu. Bunun üzerine salat-bar, yoğurt, ekmek, personel ve akaryakıt gibi maliyetleri de eklendiğimizde menü maliyetlerimiz 16,00 / 18,00 TL'yi bulabiliyor. Bu durumda satış fiyatlarımızın 18,00 / 20,00 TL'ye çıkıyor. Bizim maliyetlerimizin yüzde 50'sini ham gıda oluşturuyor. Bunu ucuzlatmamız imkânsız. Malum elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatları da yükseldi. Kâr marjlarımızın % 6-8 olduğu sektörümüzde, bu enflasyon rakamları ile mucizeler yarattığımızı müşterilerimizin anlamasını isteriz. Ama bu durum sürdürülebilir değil. Kârsız işletmeler yatırım yapamaz. Yatırım yapamayan işletme ise ayakta kalamaz. Unutulmasın ki, sektörde yaşanacak olumsuzluklardan herkes zarar görür."

"YAZ SEZONU DA ÇARE OLAMADI"

Coşkun Dönmez, değerlendirmesinde küresel nedenlere ve Türkiye'nin kendi koşullarına bağlı olarak yaşanan gıda enflasyonun, yaz aylarında bile hız kesmemesinin endişe verici olduğunu da vurguladı. Normalde tarlalarda hasat başlayan yaz aylarında yaş sebze ve meyve fiyatlarındaki gerileme beklendiğini kaydeden Başkan Dönmez, "Maalesef bu olmadı. Kuraklık nedeniyle ürün kıtlığı olduğu için normalde Temmuz ayında eksi çıkması beklenen gıda enflasyonu bile yüzde 3'ün de üzerine çıktı. İklimsel koşullardaki olumsuzluğa bağlı yeterli üretimin olmaması, yanlış ithalat politikaları, hayvancılık ve tarımsal faaliyetlerdeki plansızlık gibi bir dizi kısır döngünün içindeyiz. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bu sorunlara acil çözüm bulmasını isteriz" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.